مختصری در مورد هالووین، ریشه ها و سنت های مختلف آن

مختصری در مورد هالووین، ریشه ها و سنت های مختلف آن

ترسناک ترین و البته دوست داشتنی ترین شب سال سرانجام فرا رسیده است. آمریکایی ها جشن هالووین را بسیار جدی می گیرند اما بسیاری حتی نمی دانند که چرا در این شب خاص از سال کدو تنبل ها را به شکلی ترسناک در می آورند، ارواح دست ساز را آویزان می کنند، به همدیگر آب نبات می دهند و جوری لباس می پوشند که انگار همین الان از قبر بیرون آمده اند.

بر اساس مطالعات بیش از دو هزار سال است که این جشن ترسناک در کشورهای غربی برگزار می شود اما در طول زمان رسم و رسوم جدید و بروز رسانی های زیادی در این زمینه انجام گرفته است. در ادامه می خواهیم شما را با گذشته ی این رسم باستانی و تغییرات آن و به طور کلی ماهیت جشن هالووین آشنا کنیم.

اجداد کافر

باستان شناسان هنوز در حال کاوش در مورد ریشه های هالووین در مراکز روحانی سلتی ها در مناطقی مانند «تپه نگهبان» (Hill of Ward) در کانتی میث ایرلند هستند که قبلاض نام آن «تلاچتگا» (Tlachtga) بوده است. این جشن در واقع مستقیماً از جشن سامهاین که جشن سال نو سلتیک ها بوده و از غروب ۳۱ اکتبر هر سال تا غروب روز اول نوامبر ادامه داشته نشآت می گیرد. باور همگانی در آن دوران بر ابن بود که غروب روز سامهین، در روز مرگ یک سال دیگر، ارواح (اعم از فرشتگان، اشباح و دیگر موجودات فرازمینی) به زمین خواهند آمد و به دنیای آخرت سفر خواهند کرد زیرا در این شب از سال درهای بین این دنیا و دنیای دیگر باز خواهند بود.

در این جشن آتش های بزرگی در برخی جاهای خاص مانند تلاچتگا برپا شده و کاوش ها نشان می دهد که در این مناطق نشانه های زیادی از سوختگی های بزرگ وجود دارد. شاید این آتش های بزرگ به منظور قربانی دادن برپا می شدند یا این که این آتش ها نقش سمبلیک خورشید را داشتند زیرا تلاچتگا یکی از الهه های خورشید شناخته می شد.

سنت های قوم سلتی

سلتی ها یا سلت ها سنت پوشیدن لباس های خاص در این عید را بنیان نهادند. در واقع آن ها با پوشیدن پوست حیوانات خود را از چشم اشباح پنهان می کردند یا ماسک های خاصی به صورت زده و صورتشان را سیاه می کردند تا خود را شبیه اجدادشان کنند که قبلاًٌ وارد دنیای ارواح شده بودند. برخی افراد نیز مانند دلقک یا افراد الکی خوش مانند ارواح از خانه ای به خانه دیگر رفته و با انجام دادن حرکات احمقانه و خنده دار از صاحبخانه غذا و نوشیدنی دریافت می کردند. به نظر می رسد این سنت از سنتی دیگر نشأت گرفته باشد که در آن هر خانواده ای مقداری غذا و نوشیدنی در بیرون از خانه خود به عنوان هدیه ای به ارواح و موجودات فرازمینی قرار می داد. به نظر می رسد که سنت امروزی رفتن به در خانه ها و درخواست چیزی خوردنی یا نوشیدنی در شب هالووین از همین رسم قدیمی گرفته شده باشد.

ارتباط دادن مسیحیت با هالووین

بعدها رهبران مسیحی جشن سامهین را به تعطیلات کافران پیوند زدند. در قرن هفتم، پاپ بونیفیس چهارم دستور نامگذاری روز اول نوامبر به «روز تمامی مقدسین» (All Saints’ Day) را ابلاغ کرد. با این وجود کلیسا تلاش نکرد که جشن های سابق را ملغی کند. شب قبل از سامهین نیز مانند قبل با روشن کردن آتش های بزرگ، پوشیدن لباس های خاص و رژه رفتن همراه بود اما نام جدید و متفاوتی برای ان انتخاب شد: عصر عید همه مقدسین (All Hallows’ Eve) که بعدها به هالووین تغییر پیدا کرد.

هالووین به آمریکا می آید

مهاجران اروپایی  هالووین را با خود به آمریکا آوردند و به زودی رسوم قدیمی و باستانی دنیای قدیم با سنت های آمریکایی ترکیب شد. این جشن با شدت گرفتن موج مهاجرت از ایرلند به آمریکا در دهه ۱۸۰۰ به اوج خود رسید. مدتی بعد سیاستمداران وارد ماجرا شدند. آنوکا در مینه سوتا به عنوان اولین و قدیمی ترین محل برگزاری رسمی جشن هالووین شناخته می شود. در سال ۱۹۲۰ در این شهر یک رژه عمومی و برپایی آتش به صورت عمومی آغاز شد. شاید این جشن یک هدف دیگر نیز داشته است.

تاریخ شناسان می گویند که مردم شهر آنوکا می خواستند به شوخی های این جشن نظم خاصی بدهند و از شوخی های ناجور و رها کردن گاو در خیابان ها و سر و صدای بیش از حد در حیاط خانه ها جلوگیری کنند. بنابراین قوانینی در این حوزه وضع شد.

افسانه های شهری، آب نبات سمی و دلقک های قاتل

یکی از بزرگ ترین افسانه های شهری آمریکایی ادعا دارد که در گذشته مردم آب نبات هایی سمی به هم هدیه می دادند یا آب نبات هایی که در داخل آن ها تیغ و سوزن تیز کار گذاشته شده بود اما محققان کوچکترین مدارکی مبنی بر این که کودکی به دلیل خوردن آب نبات سمی مرده باشد یا به دلایل مشابه دچار زخم یا جراحت شده باشد پیدا نکرده اند. اما در گذر زمان چیزهای جدیدی به آن اضافه شده است. برای مثال در سال های اخیر آزاد شدن مصرف ماریجوانا باعث شده که در این منطقه مصرف ماریجوانا در چنین روزی از سال در حال تبدیل شده به سنت شده است.

در برخی از موارد این سنت های جدید مشکلاتی را نیز سبب می شود که مواردی از آن نیز در سال های گذشته مشاهده شده است. برای مثال لباس هایی شبیه دلقک که این روزها در جشن هالووین پوشیده می شود در گذشته در کشورهای اروپایی نیز در این جشن استفاده می شده و امروزه به دلیل قدرت رسانه های اجتماعی مجازی بار دیگر مورد توجه قرار گرفته است.

اقتصاد بزرگ

شاید در گذشته هالووین یک رسم مذهبی یا روحانی بود اما امروزه به یک تجارت بزرگ تبدیل شده است. بر اساس گزارش ها در سال ۲۰۱۷ بیش از ۱۷۹ میلیون آمریکایی برای برگزاری جشن هالووین خود را آماده کرده اند که بدین منظور به طور گسترده هزینه می کنند. امسال از هر ۱۰ آمریکایی یکی آب نبات به دیگران خواهد داد، در حالی که نیمی از آمریکایی ها خانه های خود را تزیین کرده و یا لباس های خاصی را سفارش می دهند. هزینه ی تمامی این چیزها در سال ۲۰۱۷ بیش از ۹.۱ میلیارد دلار برآورد شده است. این عدد نشان می دهد که هر مشتری حدود ۸۶ دلار هزینه خواهد کرد که تقریباً دو برابر هزینه ای است که سال ۲۰۰۵ برای این مراسم می شد.

لباس های معمول هالووین

هر ساله افرادی با لباس ها و شمایل جدید خود را در شب هالووین به در خانه های همسایگان می رسانند و این لباس و شمایل هر سال دچار تغییر می شود. امسال لباس های ابرقهرمانانه و اکشن در میان کودکان بیشتر از دیگر لباس ها اهمیت دارند و لباس های بتمن و سوپرمن مانند همیشه در میان ۵ لباس برتر قرار گرفته اند. پرنسس ها، حیوانات و شخصیت های جنگ ستارگان نیز در رده های بعدی قرار دارند. بیش از نیمی از بزرگسالان در ایالات متحده قصد دارند که امسال در شب هالووین لباس خاصی بپوشند: انتظار می رود که بیش از ۵.۸ میلیون نفر با لباس و شمایل جادوگری در خیابان ها قدم بزنند.

بسیاری دیگر نیز از لباس هایی شبیه بتمن، سوپر من و شخصیت های کاپیتان آمریکا استفاده خواهند کرد. حتی حیوانات خانگی نیز لباس های خاصی خواهند پوشید و بر اساس تحقیقات ۱۶ درصد از صاحبان حیوانات خانگی اعلام کرده اند که بر تن حیوانات خود لباس خواهند پوشاند.

کدو تنبل های بزرگ

ایالت ایلینوی بیشترین تعداد و مقدار کدو تنبل را برای جشن هالووین تولید می کند. برای مثال در سال ۲۰۱۵، این ایالت بیش از ۱۵۰ میلیون تن کدوم تولید کرده و پس از آن ایالت های کالیفرنیا، اوهایو، پنسیلوانیا و میشیگان قرار داشته اند. برای مثال در همین سال در این کشور بیش از ۴۰.۰۰۰ هکتار از زمین ها زیر کشت کدو تنبل رفته اند که ارزش محصول آن ها فراتر از ۹۰ میلیون دلار بوده است.

فراتر از لباس های خاص

برای تقریباً نیمی از مردم آمریکا اشباح تنها بخشی از مراسم هالووین نیستند بلکه واقعی هستند. ۴۲ درصد از مردم این کشور به اشباح و ارواح باور دارند و ۲۶ درصد از افراد بزرگسال نیز جادوگر و جادوگری را واقعی می دانند. مطالعه ای که در سال ۲۰۰۵ انجام شد نشان می دهد که از هر ۵ آمریکایی یک نفر (حدود ۱۸ درصد) وجود اشباح و ارواح را در اطراف خود حس می کند.

بیشتر بخوانید: بهترین فیلم های ترسناک تاریخ سینما؛ از «هالووین» تا «روانی» و «جن گیر»

۶ حیوان ترسناکی که شباهت زیادی به ارواح و اشباح هالووین دارند

منبع: nationalgeographic
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
بدون نظر

ورود