مقررات گمرکی مربوط به کالای همراه مسافر در بخش اول ارائه شد. در بخش دوم، به معرفی فهرست کالاهای مجاز همراه مسافران ورودی اشاره میکنیم. اگر با پرسشی مواجه شدید، با فرودگاه بین المللی امام خمینی یا روابط عمومی گمرک جمهوری اسلامی تماس بگیرید و اطلاعات به روز دریافت کنید.
به دلیل تغییرات مکرر گمرک به واسطه نوسانات ارزی و شرایط اقتصادی کشور، توصیه میشود در صورتی که قصد انتقال صنایع دستی، خشکبار، زعفران و طلا از کشور به کشورهای مختلف جهان دارید، مقررات گمرکی مسافری زمینی و هوایی را از مبادی ذیربط استعلام کنید تا از ضررهای مادی و معنوی در امان باشید.
مقررات گمرکی مسافران ورودی
مسافران ورودی باید قوانین گمرکی را مطلع باشند و آن را رعایت کنند. مسافر باید هنگام ورود ضمن دریافت اظهارنامه ، ارز خود را به بانک مستقر در فرودگاه اعلام نماید. خروج ارز مسافران فقط به میزان اظهار شده سالانه که بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام می کند امکان پذیر است.
مسافران ایرانی و غیرایرانی که از خارج کشور یا از مناطق آزاد تجاری ، صنعتی به کشور وارد می شوند علاوه بر اسباب سفر و اشیای شخصی مستعمل همراه خود که به شرط غیرتجاری بودن از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی معاف است، می توانند در سال یکبار کالای نو به ارزش حداکثر ۸۰ دلار با معافیت از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی و مازاد بر ارزش مذکور با پرداخت حقوق گمرکی و دو برابر سود بازرگانی وارد و ترخیص نمایند.
این قاعده مشروط بر این است که کالاهای مزبور از نوع کالاهای ممنوع شرعی یا قانونی نبوده و جنبه تجاری نداشته باشند و علاوه بر آن با فهرست کالاهای مسافری ابلاغ شده از سوی وزارت بازرگانی مطابقت داشته باشد. تبصره : کالاها ، اسباب سفر و اشیای شخصی مستعمل همراه مسافر بایستی بلافاصله یک ماه قبل تا یک ماه بعد از ورود مسافر به گمرک برسد.
فهرست کالاهای مجاز همراه مسافران ورودی
- دستگاههای مورد استفاده در خانه از نوع برقی ، گازی یا نفتی ، اعم از اینکه استفاده از آنها موکول به نصب در خانه و در یک محل مخصوص باشد ، یا در مکان ثابتی در خانه جای داده شود و یا قابل حمل باشد .
- اجزاء و قطعات یدکی و ملزومات دستگاههای موضوع بند یک
- اتومبیل سواری ، موتورسیکلت و دوچرخه
- لوازم سر میز و خانه داری
- لوازم شخصی ، اجزاء و قطعات یدکی و ملزومات آن
- ساک و چمدان
- البسه ، کیف و کفش
- پارچه
- مواد غذایی از جمله : ترشی ، شکلات ،تنقلات ،آبمیوه ، نوشابه الکلی
- لوازم بهداشتی از قبیل : خمیردندان ،مسواک ، عطر، ادکلن و غیره
- لوازم آرایش و آرایشگری
- مواد و لوازم تدخین (از نوع مجاز)
- کامپیوتر دستی یا کیفی و ملزومات آنها
- لوازم ورزش
- لوازم التحریر
- دوچرخه و سه چرخه
- گل مصنوعی
- تفنگ بادی
- فرش ماشینی
- ابزار دستی ،برقی و غیربرقی
- روزنامه ، مجله ، کتاب ،تقویم ،آلبوم و سایر محصولات صنعت چاپ
- اسباب بازی
- زیور آلات بدلی
فهرست کالاهای ممنوع برای واردات و صادرات
براساس قوانین و و مقررات جمهوری اسلامی ایران ،ورود برخی کالاها و یا صدور آنها به طور کلی ممنوع است.
- مشروبات الکی
- وسایل قمار
- اسلحه سرد و گرم و مواد محترقه و منفجره
- مواد مخدر
- نشریات ، تصاویر ، فیلم . عکس و هر کالایی که مغایر شئونات مذهبی و ملی کشور باشد
- هر نوع نوشته مخالف مذهب رسمی کشور و یا مخل نظم و عفت عمومی و شئون ملی
- سایر کالاهائیکه که منع شرعی و قانونی دارند و یا ورود و صدور آن به موجب جدول تعرفه گمرکی ممنوع شناخته شده است.
کالاهای صادراتی از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی معاف هستند لکن مشمول پرداخت هزینه های تخلیه و بارگیری و انبارداری می باشند . طبقه بندی کالاهای وارداتی و صادراتی بر اساس تعرفه سیستم توصیف و کدگذاری کالا (H.S ) انجام می گیرد. به کالای وارداتی حقوق گمرکی و سود بازرگانی تعلق می گیرد که میزان آن به موجب قانون مقررات صادرات و واردات تعیین میگردد مبنای پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی ارزش گمرکی است.
ارزش گمرکی عبارتست از بهای سیف (بهای خرید کالا در مبدأ به اضافه هزینه بیمه و حمل و نقل و باربندی) و کلیه هزینه های مربوط به افتتاح اعتبار یا واریز بروات و همچنین حق استفاده از امتیاز نقشه ، مدل و علامت بازرگانی و سایر حقوق مشابه مربوط به کالا و سایر هزینه هایی که به آن کالا تا ورود به اولین دفتر گمرکی تعلق می گیرد که از روی سیاهه خرید یا سایر اسناد تسلیمی صاحب کالا تعیین و براساس نرخ ارز و برابری های اعلام شده از طرف بانک مرکزی ایران در روز تسلیم اظهارنامه خواهد بود.
تشریفات ورود و صدور کالا
انجام تشریفات ترخیص کالای وارداتی و همچنین صدور کالا از کشور براساس قانون امور گمرکی و آئین نامه اجرائی آن منوط به تنظیم اظهارنامه گمرکی و تسلیم آن به گمرک می باشد. اظهارکننده موظف است اسناد لازم را از قبیل سیاهه خرید ، گواهی مبدأ ، اسناد بانکی و سایر مجوزهای موردنیاز که مقررات و قوانین مربوطه تعیین نموده است به اظهارنامه منضم نماید.
براساس قانون مقررات صادرات و واردات کالاهای صادراتی و وارداتی به سه گروه زیر تقسیم گردیده است:
- کالای مجاز : کالایی است که صدور یا ورود آن با رعایت ضوابط نیاز به کسب مجوز ندارد.
- کالای مشروط : کالایی است که صدور یا ورود آن با کسب مجوزهای مربوطه امکان پذیر می شود.
- کالای ممنوع : کالایی است که صدور یا ورود آن به موجب شرع مقدس اسلام و یا به موجب قانون ممنوع می باشد.
کالایی که برای ورود یا صدور آن اظهارنامه گمرکی تسلیم گمرک گردیده است ،به لحاظ انطباق با مندرجات اظهارنامه و اسناد و مدارک و قوانین مربوطه مورد بررسی قرار می گیرد و چنانچه مغایرتی وجود نداشته باشد نسبت به صدور پروانه گمرکی و ترخیص آن اقدام می گردد.
تشریفات گمرک صدور برخی کالاهای خاص منحصرأ در گمرکات ذیل انجام میگیرد
- فرش در گمرکات غرب تهران ، مهرآباد ، کرمان ،شیراز ، کرمانشاه و مشهد
- پسته در گمرکات کرمان ، غرب تهران و مهرآباد
- زعفران در گمرکات مشهد و مهرآباد
- پوست و روده و سالامبور در گمرک جنوب تهران
مقررات گمرک مربوط به ایرانیان مقیم خارج از کشور
ایرانیان مقیم خارج از کشور که حداقل یک سال درخارج اقامت داشته باشندو اقامت ۶ ماه آخر آنان متوالی بوده باشد ، می توانند کلیه لوازم زندگی خود را وارد و با معافیت از حقوق گمرک و سود بازرگانی و عوارض ترخیص نمایند.
بدون نظر