مادر اسامه بن لادن ، علیاء غانم، هفت سال بعد از کشته شدن سرکرده القاعده و هفده سال پس از حوادث یازده سپتامبر برای نخستین بار سکوت خود را شکست و با خبرگزاریهای رسمی دنیا مصاحبه کرد.
خبرنگار گاردین، مارتین چولوف با «علیاء غانم» مادر اسامه بن لادن در منزل شخصیاش در جده، کشور عربستان گفتوگو کرد. مادر بن لادن در این مصاحبه درباره دوران کودکی و نوجوانی پسر بزرگ خود سخن گفت.
این مصاحبه به این لحاظ اهمیت دارد که اسامه بن لادن، طراح و برنامهریز اصلی حمله تروریستی ۱۱ سپتامبر بوده و مادر او یکی از نزدیکترین افراد به وی.
غانم در این گفتگو از پسر بزرگش به عنوان فرزندی بسیار خوب یاد کرده که مادرش را بسیار دوست داشت.
مادر بن لادن که در حال حاضر دهه ۷۰ زندگی خود را سپری میکند، زمانی که اسامه ۳ ساله بوده از همسرش محمد بن لادن که یکی از میلیاردرهای عربستان بوده جدا شده است. اسامه تنها فرزند مشترک این دو نفر است.
محمد بن لادن ۵۳ فرزند دیگر از ۲۰ همسر خود دارد. البته پدر اسامه زمانی که او تنها ۱۰ سال داشته در حادثه سقوط هواپیما میمیرد.
پس از طلاق والدین، اسامه را همسر دوم غانم یعنی محمد العطاس بزرگ میکند.
غانم و خانواده او در یکی از بهترین مناطق شهر جده زندگی میکنند. کسب و کار خانوادگی آنها که در زمینه ساختوساز است در خاور میانه بسیار مشهور و پردرآمد است.
به گزارش گاردین این نخستین باری است که مادر بن لادن اجازه صحبت کردن با خبرگزاریها را پیدا کرده و محمد بن سلمان این اجازه را به علیا غانم داده. دلیلش هم پرواضح است، برای اینکه مادر سرکرده القاعده اذعان کند که دولت عربستان سعودی از اسامه بن لادن هیچ حمایتی نکرده و مسئولین این کشور در حادثه تروریستی ۱۱ سپتامبر هیچ نقشی نداشتهاند.
البته شواهد بسیار محدودی در مورد دست داشتن دولت عربستان در حادثه ۱۱ سپتامبر موجود است. بعلاوهی اینکه، هدف اصلی بن لادن سرنگونی رژیم پادشاهی عربستان بود.
مادر بن لادن در گفتگو با خبرنگار گاردین گفته که نقطه عطف زندگی اسامه بن لادن در سن بیست سالگی و هنگامی که به تحصیل در رشته اقتصاد در دانشگاه ملک عبدالعزیر در جده مشغول بود رخ داد.
اسامه بن لادن در این دوران با عبدالله عزام آشنا شد، عبدالله عزام یکی از اعضای گروه اخوان المسلیمن بود و بعدها به دلیل ارتباط با جنگجویان افغان از عربستان اخراج شد. او همچنین از معلمان اسامه بن لادن بود. اسامه به تشویق او برای جهاد به افغانستان رفت.
شعار اصلی اخوانالمسلمین که هدف و نقشه راهشان را ترسیم میکند، چنین است: «خداوند هدف ما، پیامبر الگوی ما، قرآن قانون اساسی ما، جهاد راه ما و مرگ در راه خدا، والاترین آرزوی ماست.»
عبدالله عزام در سال ۱۹۸۹، درحالیکه برای امامت نماز جمعه بهسوی یکی از مسجدهای پیشاور پاکستان در حرکت بود، بر اثر انفجار بمب به همراه دو پسرش کشته شد.
به گفتهی غانم که اصالتا سوری است، گروه اخوان المسلمین مغز اسامه را شستشو داد. مادر بن لادن به این روزنامه گفت پسر بزرگ او اسامه در دوران کودکی خجالتی و در دوران تحصیل بسیار با استعداد بود.
علیاء غانم در گفتگو با گاردین گفت که در همان ۴۸ ساعت اول حمله ۱۱ سپتامبر متوجه شد که فرزندش اسامه مسئول این حادثه تروریستی است. این موضوع برایش قابل درک نبود و در آن زمان از داشتن چنین فرزندی احساس شرمساری میکرد. وی همچنین گفت: ما میدانستیم که این حادثه، اتفاقات ناگوار فراوانی بدنبال خواهد داشت.
خاندان بن لادن در آن زمان موردسوءظن و پیگرد دولت عربستان قرار داشتند و اجازه خروج از کشور از آنها سلب شده بود.
مادر اسامه بن لادن با ۳ بیوهی پسر بزرگش همچنان در ارتباط است. آنها در حال حاضر در عربستان زندگی میکنند و همچنان اجازه خروج از کشور را ندارند.
یکی از نکات عجیب این مصاحبه این است که مادر اسامه بن لادن به خبرنگار گاردین اجازه عکاسی میدهد. این در حالیست که طبق قوانین عربستان، عکاسی از صورت زنان که در گذشته منع قانونی داشت، هنوز رواج چندانی در این کشور ندارد.
طبق گفتههای علیاء، آخرین دیدار او با بن لادن در سال ۱۹۹۹ میلادی در افغانستان در خارج از قندهار بوده است. در همان سال القاعده به دو سفارت کشور آمریکا در آفریقا حمله کرد و بیش از ۲۰۰ نفر را به قتل رساند.
به ادعای ابو جندل، بادیگارد ارشد بن لادن، مادر بن لادن به دستور دولت عربستان به قندهار رفته بود تا اسامه را راضی کند تا از تروریسم بودن دست کشیده و به زندگی عادی خود بازگردد.
ابو جندل همچنین گفته با اینکه بن لادن با احترام زیادی با مادر خود رفتار کرده اما به او گفته که نمیتواند از اهداف خود دست بردارد و این کار برای او جهاد در راه خدا بشمار میرود.
بنا به گفته علیاء غانم، اسامه بن لادن تمام دارایی خود را در افغانستان هزینه کرد و از اسم و معروفیت خانواده به عنوان پوششی بر اقدامات و فعالیتهایش استفاده میکرد.
علیاء در ادامه سخنان خود گفت او بارها به اسامه درباره محیط پیرامون و دوستانش که در حال شستشوی مغز او بودند هشدار میداد.
با اینکه علیاء غانم از تاریخ زندگی بن لادن و زیان هایی که به خانواده زده است با گاردین سخن گفت، اما دو برادر او نیز که با گاردین گفتگو کردند میگویند مادر هفتاد ساله آنان همه چیزهایی را که تا امروز درباره بن لادن گفته میشود انکار میکند و فقط جنبه فرزند خوب بودن او را به یاد میآورد.
در آخر بد نیست بگوییم که اسامه بن لادن یکی از اعضای خاندان بن لادن و بنیانگذار و رهبر شبکه القاعده بود. او در سال ۱۹۵۷ میلادی در ریاض، عربستان سعودی در خانوادهای ثروتمند متولد شد در دوم می ۲۰۱۱ در ایبتآباد، پاکستان کشته شد.
او در دانشگاه ملک عبدالعزیز در رشتههای علم اقتصاد و مدیریت بازرگانی تحصیل کرد.
تشکیلات القاعده در سال ۱۹۸۸ توسط اسامه بن لادن میلیاردر عربستانی جهت مبارزه با شوروی در افغانستان تأسیس شد.
حملات انتحاری ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، توسط القاعده در خاک ایالات متحده آمریکا انجام شد.
در صبح آن روز، ۱۹ تن از اعضای القاعده، چهار هواپیمای تجاری – مسافربری را ربودند. هواپیماربایان، دو هواپیما را در فاصلههای زمانی گوناگون تعمداً به برجهای دوقلوی مرکز تجارت جهانی در شهر نیویورک زدند. در نتیجه این دو برخورد، همه مسافران به همراه عده بسیاری که در ساختمانها حضور داشتند، کشته شدند.
هر دو ساختمان، پس از دو ساعت بهطور کامل ویران شدند و آسیبهای زیادی به ساختمانهای پیرامون زدند.
گروه هواپیماربایان، هواپیمای سوم را به پنتاگون، واقع در ارلینگتون در ویرجینیا زدند. هواپیمای چهارم اما در زمینی نزدیک شنکسویل، در ایالت پنسیلوانیا، سرنگون شد.
کشته شدگان این حملهها ۲٬۹۷۴ تن بودند، که با در نظر گرفتن ۱۹ هواپیماربا در کل شمار کشتههای این حملهها به ۲٬۹۹۳ تن میرسد. بیشتر کشته شدگان این حملهها مردم عادی و شهروندان بودند، که ملیت آنها از ۹۰ کشور گوناگون جهان بود.
بدون نظر