متأسفانه مردان به بی توجهی به نشانه های بیماری در خود و بی علاقگی به مراجعه به پزشک مشهورند. همین مسأله باعث شده آمار مرگ و میر آن ها در رابطه با بعضی بیماری ها در مقایسه با زنان بیشتر باشد، چون بیماری آن ها خیلی دیر و در مراحل پیشرفته تشخیص داده می شود یعنی زمانی که دیگر کاری ساخته نیست. بنابراین لازم است این عادت نادرست را ترک کنید و به نشانه هایی که بدن تان بروز می دهد توجه کنید. این نشانه ها گاهی به ظاهر ساده و بی خطر هستند اما در حقیقت از وجود مشکلی جدی خبر می دهند. با آگاهی از علائم بیماری های مردان و مراجعه ی به موقع به پزشک، سلامت خود را حفظ کنید.
۱- اختلال نعوظ
اگر ۴۵ تا ۵۰ سال سن دارید و دچار اختلال نعوظ هستید باید بدانید که این مسأله نشانه ی مهمی است. اختلال نعوظ ممکن است نشانه ی عدم گردش خون در بدن باشد که در قسمت های دیگر بدن مثل قلب و مغز هم ایجاد مشکل می کند. در حقیقت ممکن است اختلال نعوظ از حمله ی قلبی یا سکته ی مغزی طی ۱۰ سال آینده در اثر مصرف سیگار یا سابقه ی بیماری قلبی در خانواده خبر دهد.
همچنین، اختلال نعوظ از ریسک فاکتورهای بیماری قلبی عروقی است و باید حتما مورد توجه قرار گیرد، حتی اگر دیگر ریسک فاکتورهای این بیماری را نداشته باشید.
۲- سختی در بلع
سختی در بلع (دیسفاژی) یکی از نشانه های رفلاکس اسید معده است و همچنین می تواند از علائم اولیه ی یک بیماری آلرژیک یا احتمالا سرطان مری باشد. رفلاکس مزمن اسید معده می تواند باعث ایجاد تغییرات سرطانی در مری شود. مراجعه ی به موقع به پزشک، به درمان مؤثرتر این سرطان کمک می کند.
۳- کاهش ناخواسته ی وزن
کاهش وزن ناگهانی، چشمگیر و ناخواسته نشانه ی خوبی نیست. این مسأله ممکن است از نشانه های بیماری های مهمی مثل ایدز، سرطان، اختلال تیروئید، دیابت و افسردگی باشد. در صورتی که اخیرا کاهش وزن قابل توجهی داشته اید به پزشک مراجعه کنید تا با انجام آزمایش های مختلف علت اصلی کاهش وزن تان مشخص شود.
۴- تغییر در اجابت مزاج
تغییر در اجابت مزاج می تواند از نشانه های سرطان روده ی بزرگ باشد. در صورت باریک شدن مدفوع و خونریزی مقعدی حتما به پزشک مراجعه کنید. البته نگران نباشید. خونریزی می تواند در اثر بواسیر یا پارگی های خفیف مقعدی باشد اما لازم است که این مسأله را با پزشک در میان بگذارید.
به علاوه، اسهال یا یبوستی که بیشتر از چند روز طول بکشد و احساس نیاز به اجابت مزاجی که با دستشویی رفتن رفع نمی شود، از نشانه های هشدار دهنده ی سرطان روده ی بزرگ هستند. این سرطان فقط مختص افراد مسن نیست و آمار ابتلا به سرطان روده ی بزرگ در میان جوانان هم رو به افزایش است.
۵- تغییر خال ها
احتمال ابتلا به سرطان پوست از جمله نوع کشنده ی آن یعنی ملانوم، در مردان بیشتر است چون هم احتمال استفاده از کرم ضد آفتاب در آن ها کمتر است و هم احتمال بیشتری وجود دارد که تغییرات خال هایشان را نادیده بگیرند (یا اصلا متوجه آن نشوند). ریسک ابتلا به سرطان پوست در مردانی که پوست روشنی دارند بیشتر است. احتمال مرگ بر اثر ملانوم (نوع کشنده ی سرطان پوست) در مردان دو برابر بیشتر از زنان است. بنابراین حتما از کرم ضد آفتاب استفاده کنید، پوست خود را مرتبا چک کنید و حتما سالی یک بار برای معاینه به متخصص پوست مراجعه کنید. در صورت مشاهده ی هر یک از نشانه های زیر حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید:
- تومورهای پوستی شکل نامتقارنی دارند و گرد نیستند.
- مرز تومورهای پوستی ناصاف است.
- تومورهای پوستی چند رنگ هستند.
- قطر تومورهای پوستی معمولا یک چهارم اینچ (حدود ۶ میلیمتر) با بزرگ تر است.
- ظاهر تومورهای پوستی با گذشت زمان تغییر می کند.
۶- اختلال در خواب
اگر زیاد یا کم می خوابید یا برای به خواب رفتن یا بیدار شدن مشکل دارید، حتما به پزشک مراجعه کنید. اختلال در خواب نشانه ی بسیار مهمی است که از وجود یک مشکل خبر می دهند. این مسأله می تواند نشانه ی افسردگی یا اختلال وقفه ی تنفسی در خواب باشد. نشانه های اختلال وقفه ی تنفسی در خواب عبارتند از خروپف، تنفس منقطع و خفگی در حین خواب. این اختلال می تواند ریسک بروز حمله ی قلبی، سکته ی مغزی، افزایش وزن و دیابت نوع دو را افزایش دهد.
۷- افزایش وزن
در بعضی مردان، چربی شکمی می تواند نشان دهنده ی وجود مشکلات قلبی باشد. طبق تحقیقات، هر چه چربی شکمی مردان بیشتر باشد، ریسک ابتلا به بیماری قلبی در آن ها بالاتر می رود. همچنین افزایش وزن می تواند نشانه ی اضطراب یا افسردگی باشد.
۸- خارش مزمن
خارش شدید می تواند نشانه ی مسأله ی ساده ای مثل خشکی پوست یا درماتیت تماسی (نوعی حساسیت پوستی) و یا مشکل جدی ای مثل بیماری لنفوم (نوعی تومور سرطانی)، تومور متعدد مغز استخوان و دیابت باشد.
۹- اختلال در ادرار
اگر دائما برای ادرار کردن مشکل دارید، در ادرار یا منی شما خون وجود دارد یا دچار اختلال نعوظ هستید، این موارد می تواند نشانه ی سرطان پروستات باشد.
۱۰- وجود غده در بیضه ها
وجود غده های بدون درد درون بیضه شایع ترین نشانه ی سرطان بیضه در بیشتر مردان است. دیگر نشانه های این سرطان عبارتند از احساس سنگینی در کیسه ی بیضه، التهاب بیضه (با درد یا بدون درد) و / یا احساس درد شدید یا خفیف و مداوم در بیضه، کیسه ی بیضه یا کشاله ی ران. تشخیص به موقع این سرطان، احتمال درمان را بیشتر می کند.
۱۱- کبودی بیش از اندازه
اگر بدن تان دائما کبود می شود، به ویژه در قسمت هایی مثل دست ها یا انگشت ها که کبود شدن آن ها معمول نیست، حتما به پزشک مراجعه کنید. کبودی های غیر معمول می تواند از نشانه های سرطان خون باشد.
۱۲- اچ پی وی
ویروس پاپیلوم انسانی یا همان اچ پی وی می تواند باعث ابتلا به سرطان آلت تناسلی و زگیل های تناسلی شود. نشانه ی این ویروس، ظاهر شدن زگیل هایی بر روی آلت تناسلی یا پوست اطراف آن است. پنجاه درصد از مردان مبتلا به این ویروس از وجود این بیماری بی خبرند و در مورد آن چیزی نمی دانند؛ همین مسأله شریک زندگی شان را هم در معرض خطر قرار می دهد.
۱۳- یرقان
زرد شدن پوست ، سفیدی چشم ها و غشاء مخاطی نشانه ی بیماری یرقان است که بر اثر بالا رفتن سطح ماده ی بیلیروبین در خون به وجود می آید. کبد اگر سالم باشد با دگرگونی بیلیروبین از طریق فرآیند سوخت و ساز، سطح آن را پایین نگه می دارد.
۱۴- درد فک
درد و احساس فشار در قفسه ی سینه از نشانه های معمول بیماری قلبی هستند اما درد فک و گردن، بی حس شدن دست ها، احساس ضعف و / یا تنگی نفس – به ویژه اگر این نشانه ها در حین انجام فعالیت ظاهر و با استراحت رفع شوند – می تواند از نشانه های بیماری قلبی یا حمله ی قلبی در مردان باشد.
سیزده نشانه سرطان در مردان که نباید از آن ها غافل شد
با نشانه های سرطان سینه در مردان آشنا شوید
با نشانه های سرطان بیضه آشنا شوید
ما تقریبا همشو داریم