همه ی ما گاهی چنان غرق روزمرگی و مشکلات زندگی می شویم که حتی به ندرت می توانیم خوشی و شادی واقعی را احساس کنیم. اما برای تجربه ی احساس لذت و سرخوشی نیازی نیست دست به کارهای عجیب و غریبی بزنیم یا هزینه ی زیادی را صرف کنیم. مغز ما هورمون هایی به نام اندورفین تولید می کند که نوعی مسکن طبیعی هستند و احساس تندرستی عمومی و خوشی ایجاد می کنند. بنابراین کافی است با ترفندهایی این هورمون ها را به طور طبیعی در مغز خود تولید کنیم. در ادامه به ۸ روش طبیعی برای تولید هورمون های شادی آور می پردازیم که کمک می کند احساس خوشی را فوراً تجربه کنیم.
۱- شرکت در کلاس های ورزشی گروهی
ورزش گروهی فواید زیادی دارد. طبق تحقیقات، نه تنها دوستان تان به شما انگیزه ی ورزش کردن می دهند بلکه تلاش های مشترک تان می تواند سطح اندورفین را در بدن بالا ببرد. طی تحقیقی در سال ۲۰۰۹ بر روی کارکنان یک دانشگاه معلوم شد کسانی که در تیم ورزشی دانشگاه همراه با بقیه ورزش می کردند، سطح هورمون های شادی آور در بدن آن ها بیشتر از کسانی بود که به تنهایی تمرین می کردند. اما ورزش به هر شکلی که انجام شود – انفرادی یا گروهی- برای سلامتی مفید است. پیاده روی کنید، برقصید، ایروبیک کار کنید و بدوید تا خودتان را به حالتی از خوشی برسانید. ریتم ورزش پیوسته باعث تولید اندورفین و ایجاد افکار مثبت می شود.
۲- خندیدن
طبق تحقیقات، کودکان روزانه ۳۰۰ بار می خندند، در حالی که این رقم در افراد بزرگسال تنها حدود ۵ بار در روز است. هر چه بیشتر بخندید، نگرش بهتری پیدا می کنید، مشکلات هم کوچک به نظر می رسند و انرژی بیشتری پیدا می کنید. از خنده گاهی به عنوان «ورزش درون» یاد می شود. تحقیقات نشان می دهد خندیدن می تواند به کاهش فشار خون، پایین آوردن سطح هورمون های اضطراب، بالا بردن ایمنی بدن یا افزایش میزان سلول های ضد عفونت، تولید اندورفین و ایجاد احساس تندرستی عمومی کمک کند.
۳- رابطه ی جنسی
بدن انسان برای لذت بردن از رابطه ی جنسی طراحی شده است. این فعالیت کالری سوز در حقیقت نوعی آرامبخش طبیعی است که اضطراب را رفع می کند. تحقیقات نشان می دهد لمس شدن اضطراب را کاهش می دهد، درد را آرام می کند و به التیام آسیب ها کمک می کند. رابطه ی جنسی سطح اندورفین را در بدن بالا می برد و حسی از تعلق و امنیت می بخشد.
۴- خوردن کاکائو
شکلات تلخ از بدن در برابر بروز حملات قلبی و سکته های مغزی محافظت می کند. این ماده ی غذایی به لطف پلی فنول های فراوان و دیگر آنتی اکسیدان هایش، التهاب را کاهش می دهد، فشار خون را پایین می آورد، سطح کلسترول های بد را کاهش و کلسترول های خوب را افزایش می دهد و از سلامت عروق خونی بدن محافظت می کند. شکلات تلخ همچنین حاوی مواد شیمیایی ای است که باعث تولید اندورفین در بدن می شود. احساس تندرستی برای حفظ سلامت سیستم قلبی-عروقی بسیار ضروری است. اما به خاطر داشته باشید که برای تقویت سلامتی خود روزانه باید تنها ۶/۷ گرم شکلات تلخ بخورید و بیشتر از این مقدار برای قلب فایده ای ندارد. این میزان معادل یک تکه ی کوچک شکلات، دو یا سه بار در هفته است. اگر به خوردن کاکائو اعتیاد دارید، هر زمان وسوسه شدید ۱۵ دقیقه پیاده روی کنید. تحقیقات نشان می دهد پیاده روی، هوس خوردن شکلات را حتی در وسوسه انگیزترین موقعیت ها از بین می برد.
۵- گوش دادن به موسیقی
گوش دادن به موسیقی مورد علاقه ی خود با تولید هورمون های شادی آور در مغز باعث تجربه ی احساس خوشی می شود.
۶- خوردن غذاهای تند
کپسایسین – ترکیب شیمیایی موجود در فلفل قرمز که آن را تند می کند – به پروتئین ها یا همان گیرنده های درد در سلول های عصبی غشاء مخاطی بینی و دهان می چسبد. تکانه های عصبی حاصل از این اتفاق از طریق عصب سه قلو به مغز می رسد و احساس سوزش دردناکی ایجاد می کند. همین گیرنده های درد به حرارت هم واکنش نشان می دهند و اگر غذای بسیار تندی را داغ بخورید، تأثیر آن به مراتب شدیدتر خواهد بود. با این حال، این احساس درد با واکنش بدن به شکل تولید هورمون اندورفین خنثی می شود. همین مسأله باعث محبوبیت غذاهای تند و فلفلی شده است. دیگر تأثیر مثبت ادویه های تند، از بین بردن عوامل بیماری زا مثل باکتری ها و ویروس ها و افزایش تعریق است. افزایش تعریق به خنک شدن بدن در هوای گرم کمک می کند.
۷- انجام کارهای داوطلبانه
محققان با بررسی اسکن مغزی افراد در حین اعلام داوطلب بودن شان برای انجام یک فعالیت مشاهده کردند در این حالت نواحی لذت در مغز این افراد فعال می شد. به علاوه، وقتی کاری را داوطلبانه انجام می دهید فعالیت مغزی افزایش پیدا می کند.
۸- دویدن
تحقیقات پژوهشگران آلمانی نشان داد سطح اندورفین در مغز ورزشکارها بعد از ۲ ساعت دویدن بیشتر از قبل دویدن شان بود. ورزشکارها هم این تغییر را احساس کردند، به طوری که اظهار کردند بعد از ورزش احساس نشاط و شادی بیشتری داشتند. علاوه بر این، تحقیقی بر روی موش ها در کانادا نشان داد میان دویدن و تولید دوپامین ارتباط وجود دارد. دوپامین انتقال دهنده ای عصبی است که به کنترل نواحی لذت در مغز کمک می کند.
بدون نظر