این روزها بیش از هر چیز شایعه افزایش قیمت سوخت و بازگشت کارت های سوخت بر اذهان مردم ایران سایه افکنده است که البته به نظر می رسد واقعیت داشته باشد. در حالی که بازگشت تحریم های ایالات متحده پس از خارج شدن از برجام در ماه گذشته، افزایش بی سابقه قیمت ارز و به خصوص دلار و البته تورم و گرانی های گسترده در بخش های مختلف، بسیار از مردم را به ستوه آورده، این روزها خبر از بازگشت کارت های سوخت و افزایش قیمت بنزین به گوش می رسد. به همین بهانه قصد داریم در ادامه این مطلب شما را با کشورهایی که ارزان ترین و گران ترین سوخت را در اختیار شهروندان خود قرار می دهند آشنا کنیم.
جای تعجب ندارد که بر حسب انتظار، کشورهای صادر کننده نفت و به خصوص کشورهای خاورمیانه در این زمینه ارزان ترین کشورها به شمار می آیند (البته بدون این که سرانه درآمد آن ها را در نظر بگیریم) و در این میان کشورهای قطر، بحرین، عربستان سعودی، کویت و البته ایران سوختی بسیار ارزان تر از دیگر کشورها در اختیار شهروندان خود قرار می دهند. در کشورهای آسیای مرکزی نیز سوخت قیمت نسبتاً پایینی دارد؛ در حالی که ترکمنستان در رتبه نهمین کشور دارای سوخت ارزان قرار دارد، آذربایجان، قزاقستان و ازبکستان به ترتیب رتبه های ۱۰، ۱۱ و ۱۷ ارزان ترین سوخت جهان را دارند.
تفاوت فاحش قیمت سوخت در کشورهای فقیر و ثروتمند غالباً به دلیل یارانه ای است که در کشورهای فقیرتر پرداخت می شود. در فهرستی که در ادامه خواهید دید ۵۵ کشور دارای قیمت بنزین پایین تر از یک دلار هستند، قیمت بنزین در ۷۳ کشور بین ۱ تا ۱.۵ دلار بوده، در ۳۵ کشور نیز قیمت بنزین بین ۱.۵ تا ۲ دلار و تنها در دو کشور قیمت بنزین به بالای ۲ دلار رسیده است. از ۱۰ کشور ابتدایی این فهرست، ۴ کشور در قاره آفریقا، ۳ کشور در آسیا، ۲ کشور در آمریکای جنوبی و ۱ کشور متعلق به قاره اروپاست. کشورهای ایالات متحده و قطر جزو کشورهای ثروتمند جهان به شمار می آیند اما قیمت سوخت در آن ها ارزان است.
قیمت سوخت در اروپا بالاست و تنها ۴ کشور در این منطقه از جهان قیمت بنزینی کمتر از ۱ دلار دارند. آذربایجان ارزان ترین سوخت را در اروپا دارد و سه کشور دیگر نیز روسیه، بلاروس و گرجستان هستند. بیش از ۵۲ درصد کشورهای اروپایی قیمت بنزینی بالای ۱.۵ دلار به ازای هر لیتر دارند.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره کارت هوشمند سوخت و پاسخ به سوالات متداول
کشور ونزوئلا که بحران اقتصادی آن هر روز شکل جدیدی پیدا کرده و در سال های اخیر، مردم آن با انواع مشکلات اقتصادی، کمبود مواد غذایی، قحطی، تورم افسار گسیخته و کاهش شدید ارزش پول ملی مواجه شده اند، در کمال ناباوری در رتبه اول این فهرست قرار داشته و ارزان ترین سوخت جهان را دارد. به لطف سیستم کامل یارانه ای و علیرغم تهدیدهای نیکولاس مادورو، رییس جمهور کشور، برای افزایش قیمت سوخت، قیمت بنزین در ونزوئلا تنها یک سنت (یک صدم دلار) به ازای هر لیتر است. برای مقایسه این قیمت نازل باید بدانید که میانگین قیمت جهانی برای هر لیتر بنزین، ۱.۱۵ دلار یعنی کمی بیش از یک دلار برآورد شده است.
۲۰ کشوری که ارزان ترین سوخت را دارند:
- ونزوئلا- ۰.۰۱ دلار (به ازای هر لیتر بنزین)
- سودان- ۰.۱۳ دلار
- ایران- ۰.۲۹ دلار
- کویت- ۰.۳۵ دلار
- الجزایر- ۰.۳۵ دلار
- اکوادور- ۰.۳۹ دلار
- نیجریه- ۰.۴۱ دلار
- مصر- ۰.۴۳ دلار
- ترکمنستان- ۰.۴۳ دلار
- آذربایجان- ۰.۴۷ دلار
- قزاقستان- ۰.۴۹ دلار
- آنگولا- ۰.۵۲ دلار
- مالزی- ۰.۵۳ دلار
- بحرین- ۰.۵۳ دلار
- عربستان سعودی- ۰.۵۴ دلار
- بولیوی- ۰.۵۴ دلار
- ازبکستان- ۰.۵۴ دلار
- عمان- ۰.۵۸ دلار
- قطر- ۰.۵۸ دلار
- میانمار- ۰.۶۲ دلار
عراق با ۰.۶۳ دلار (رتبه ۲۱)، روسیه با ۰.۶۹ دلار (رتبه ۲۶)، پاکستان با ۰.۷۳ دلار (رتبه ۲۹)، افغانستان با ۰.۷۵ دلار (رتبه ۳۰) به ازای هر لیتر بنزین از دیگر کشورهایی هستند که بنزین را با قیمتی پایین تر از قیمت جهانی به شهروندان خود می فروشند. ایالات متحده با قیمت ۰.۷۸ دلار به ازای هر لیتر بنزین در رتبه ۳۲ این فهرست قرار دارد که ۱۶۴ کشور جهان را در بر می گیرد. قیمت بنزین در ترکیه ۱.۲۰ دلار به ازای هر لیتر است که آن را در میان کشورهای با قیمت متوسط سوخت قرار می دهد (رتبه ۹۲ در فهرست کشورهای ارائه دهنده ارزان ترین سوخت).
بیشتر بخوانید: پاک ترین و فاسد ترین کشورهای جهان در سال ۲۰۱۸ را بشناسید
به عنوان یک قانون کلی، هر چه کشورهای ثروتمندتر و پیشرفته تر باشند قیمت بنزین نیز در آن ها بالاتر است، در حالی که کشورهای فقیر و کشورهای تولید کننده و صادر کننده نفت در کل ارزان ترین سوخت را دارند. تنها کشوری که از این قانون پیروی نمی کند ایالات متحده است که یکی از پیشرفته ترین و ثروتمندترین کشورهای جهان بوده اما قیمت سوخت در آن به نسبت ارزان است. از دیگر کشورهای مهمی که قیمت نفت در آن ها به نسبت پایین است می توان به امارات با ۰.۶۷ دلار (رتبه ۲۴)، لبنان با ۰.۸۷ دلار (رتبه ۳۸) و تایوان با ۰.۹۴ دلار (رتبه ۴۸) اشاره کرد.
اما گران ترین سوخت متعلق به هنگ کنگ است, به طوری که برای هر لیتر بنزین در این کشور باید ۲.۰۹ دلار بپردازید. باربادوس با ۱.۹۶ دلار، نروژ با ۱.۹۲ دلار، جزایر والیس و فیوتونا با ۱.۸۹ دلار و موناکو با ۱.۸۷ دلار به ازای هر لیتر به ترتیب در رتبه های بعدی ارائه دهنده گران ترین سوخت های جهان قرار می گیرند (رتبه های اول تا پنجم گران ترین کشورهای جهان از لحاظ قیمت سوخت).
۲۰ کشوری که گران ترین سوخت را دارند:
- هنگ کنگ- ۲.۰۹ دلار (به ازای هر لیتر بنزین)
- باربادوس- ۱.۹۶ دلار
- نروژ- ۱.۹۲ دلار
- جزایر والیس و فیوتونا- ۱.۸۹ دلار
- موناکو- ۱.۸۷ دلار
- ایتالیا- ۱.۸۷ دلار
- ایسلند- ۱.۸۵ دلار
- یونان- ۱.۸۲ دلار
- هلند- ۱.۸۱ دلار
- اسراییل- ۱.۷۹ دلار
- مایوته- ۱.۷۹ دلار
- لیختن اشتاین- ۱.۷۶ دلار
- فنلاند- ۱.۷۵ دلار
- دانمارک- ۱.۷۳ دلار
- پرتغال- ۱.۷۲ دلار
- زامبیا- ۱.۷۲ دلار
- ایرلند- ۱.۷۱ دلار
- سن مارینو- ۱.۷۱ دلار
- اروگوئه- ۱.۶۹ دلار
- آلبانی- ۱.۶۸ دلار
از دیگر کشورهایی که گران ترین سوخت را دارند می توان به فرانسه با ۱.۶۸ دلار (رتبه ۲۱)، آلمان با ۱.۶۷ دلار (رتبه ۲۲)، سوییس با ۱.۶۶ دلار (رتبه ۲۳)، سوئد با ۱.۶۴ دلار (رتبه ۲۴) و بریتانیا با ۱.۶۳ دلار (رتبه ۲۵) به ازای هر لیتر بنزین اشاره کرد. چین هر لیتر بنزین را به قیمت ۱.۱۱ دلار به فروش می رساند که آن را در میانه این فهرست (رتبه ۷۸ ارزان ترین قیمت سوخت) قرار می دهد و کشور هند نیز با همین قیمت در رتبه ۷۷ قرار گرفته است. کانادا نیز با ۱.۰۲ دلار به ازای هر لیتر یکی از کشورهایی است که بنزین نسبتاً ارزانی دارد و بعد از آن نیز مکزیک با ۱.۰۳ دلار به ازای هر لیتر قرار می گیرد.
در پایان باز هم تاکید می کنیم که این قیمت ها با توجه به ارزش پول ملی هر یک از کشورها در برابر دلار تعیین شده که با در نظر گرفتن این فاکتور، می توان گفت که هر چه ارزش پول کشوری در مقابل دلار کمتر باشد، قیمت بنزین در آن کشور کمتر و ارزان تر است و بالعکس. فهرست کامل و روزآمد قیمت سوخت در کشورهای مختلف جهان را در این لینک مشاهده کنید.
بیشتر بخوانید: ۱۰ کشوری که بی ارزش ترین و ضعیف ترین واحدهای پول جهان را دارند
کاش در مورد درآمد های مردم این کشور ها هم به صورت دلار میگفتید