ژانر تریلر (Thriller) یک ژانر سینمایی بسیار گسترده است که خود دارای دسته های فرعی متنوعی است؛ برای مثال ژانر فرعی روانشناسانه، ترسناک و جنایی. تریلر دلهره آور پرتعلیق یا همان تریلری که بیننده را دچار استرس و اضطراب شدید می کند یکی از زیرمجموعه های ژانر تریلر است. در واقع این تریلرها مخاطب را روی لبه صندلی میخکوب کرده و هر لحظه امکان بلند شدن آن ها از ترس از روی صندلی وجود دارد. داستان تریلرهای دلهره آور طوری است که بیننده نمی تواند اتفاقات بعد از یک صحنه خاص را حدس بزند اما اضطراب اتفاق بدی که در ادامه رخ خواهد داد او را آزار می دهد.
آلفرد هیچکاک که خداوندگار ژانر تریلر دلهره آور و پرتعلیق بود تعلیق و دلهره در فیلم را چنین تعریف می کند: «مخاطب باید از احتمال رخداد وحشتناکی مطلع باشد که بازیگر آن را نمی داند». در واقع در این محصولات سینمایی، شخصیت های اصلی داستان در شرایطی خطرناک قرار داده می شوند اما تنها مخاطب از این تهدیدات خبر دارد و همین موضوع باعث ایجاد و اضطرابی غیرقابل تحمل در مخاطب می شود. مخاطب از احتمال وقوع اتفاقی ناگوار که می داند در کمین است دچار اضطراب می شود و همزمان امیدوار است عکس اتفاقی که به نظر قریب الوقوع است رخ دهد، همین موضوع باعث ایجاد حس دلهره می شود که عدم اطمینان از پایان ماجرا در یک صحنه خاص را در پی دارد. در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با ۱۰ تریلر دلهره آور پرتعلیق برتر قرن ۲۱ که شما را دچار ترس و اضطرابی وصف نشدنی می کنند آشنا کنیم.
برای مطالعه قسمت اول این مطلب از این لینک استفاده نمایید.
۵- زندانیان (۲۰۱۳)
داستان فیلم تریلر دلهره آور «زندانیان» (Prisoners) از این قرار است: وقتی دختر شش ساله کلی گلاور و دوستش گم می شوند تنها سرنخ این است که قبل از حادثه یک ماشین ون قراضه در خیابان آن ها پارک شده بود. کارآگاه لوکی که مامور رسیدگی به پرونده است، الکس جونز، راننده ون را دستگیر می کند اما به دلیل نداشتن مدرک مجبور به آزاد کردن او می شود. در حالی که هیچ مظنون دیگری وجود ندارد، گلاور به این نتیجه می رسد که چاره ای جز اقدام خودسرانه و تلاش برای اجرای عدالت ندارد. اما او برای نجات خانواده اش تا کجا می تواند پیش برود و هزینه چنین کاری چیست؟ تریلر جنایی دنیس ویلنوو از عناصر مختلفی برای ساخت یک فیلم با تعلیق چند لایه استفاده می کند.
بیننده تنها به خاطر امیدش به پیدا شدن دختران گمشده و فاش شدن علت مفقود شدن آن ها در تنش و اضطراب به سر نمی برد بلکه تعلیق و تنش در سراسر داستان وجود دارد و آن هم از رفتار پدر دختران گمشده نشأت می گیرد. بیننده مدام از خود می پرسد که آن ها تا کجا پیش خواهند رفت و نتیجه اعمال خودسرانه آن ها چیست؟ نتیجه یک فیلم بسیار پرتنش، پراسترس و تحریک کننده است که سوالات اخلاقی متعددی را ایجاد می کند. زمانی که تیتراژ پایانی فیلم بالا می رود، مخاطب با بحث ها و کشمکش هایی در درون خود تنها گذاشته می شود.
بیشتر بخوانید: ۱۰ فیلم جنایی و پلیسی سینمای فرانسه که شاهکارهایی شایسته ستایش هستند [قسمت اول]
۴- پیر پسر (۲۰۰۳)
تریلر دیدنی اما بسیار ناراحت کننده «پیر پسر» (Oldboy) (فیلمی که در ژانرهای مختلف جای گرفته و همیشه در میان بهترین های فهرست های سینمایی روزیاتو قرار دارد!) که بر اساس یک مانگای زاپنی به همین نام ساخته شده است داستان او دائه سو را روایت می کند که یک روز به طور ناگهانی ربوده شده و به مدت ۱۵ سال محبوس می شود بدون این که بداند چرا و به دست چه کسانی ربوده شده است. بعد از این که دائه سو بالاخره آزاد می شود سعی می کند که رباینده خود را پیدا کرده و از او انتقام بگیرد. اما خیلی زود خود را در میان تار و پود پیچیده یک نقشه پر از فریب و خشونت می یابد که در نتیجه روابط عاشقانه اش با یک سرآشپز جوان پیچیده تر از پیش می شود.
«پیر پسر» که فیلمی پر از خشونت، بیرحمی محض و گاهی نیز بسیار سخت برای تماشا است، با محتوای تاریک و دردناک خود مخاطب را درگیر می سازد. این فیلم از سبک روایی هوشمندانه ای برای حفظ تعلیق و تنش در تمام طول داستان استفاده می کند. درست زمانی که فکر می کنید ماجرای اصلی داستان را کشف کرده اید، داستان پیچشی دیگر یافته و شما را به سر خانه اول گیجی و ابهام باز می گرداند. آنجاست که شاید با خود فکر کنید با دیدگاهی نادرست به تماشای فیلم نشسته و باید با دیدی دیگر به آن نگاه می کردید.
گفته می شود که این فیلم در جشنواره کن سال ۲۰۰۳ تقریباً برنده جایزه بهترین فیلم شده بود زیرا کوئنتین تارانتینو که ریاست گروه داوران را بر عهده داشت به شدت شیفته فیلم شد. اما در نهایت این فیلم به جای دریافت جایزه نخل طلایی موفق به کسب جایزه گرند پریکس شد و «فارنهایت ۹/۱۱» (Fahrenheit 9/11) مایکل مور توانست نخل طلایی کن را به خانه ببرد. گفته می شود که «پیر پسر» تنها با اختلاف یک رأی این جایزه را از دست داد.
۳- راز درون چشم هایشان (۲۰۰۹)
فیلم تریلر «راز درون چشم هایشان» (The Secret in Their Eyes) با عنوان اصلی «El secreto de sus ojos» داستان یک کارآگاه بازنشسته به نام بنجامین اسپوزیتو را روایت می کند که می خواهد اولین رمانش را بنویسد اما برای این کار با مشکل مواجه شده است. پس از ملاقات با همکار سابقش آیرین مندز هستینگز که یک قاضی است، از برنامه های خود به او می گوید و از او می خواهد که پرونده حل نشده تجاوز و قتل یک زوج را با هم بررسی کنند. او امیدوار است که یادآوری این پرونده بتواند به پایان بندی مناسبی برای رمانش منتهی شود اما بنجامین ناگهان خود را در یک مسیر عاطفی گرفتار می بیند که به افشاگری های شوکه کننده و دردناکی منتهی می شود.
این فیلم بسیار جذاب و پرکشش از خوان خوزه کامپانلای آرژانتینی بسیار دیالوگ محور بوده و وقتی اسم تریلرهای تعلیقی و پرتنش به میان بیاید مطمئناً اولین فیلمی نیست که به ذهن خطور می کند. اما با فاش شدن ذره ذره معماها و رازهای درون داستان است که رفته رفته تنش و تعلیق داستان خود را نشان می دهد و رمز و راز جنایت حل نشده داستان هر لحظه مضطرب کننده تر و حساس تر می شود. گفته می شود که کامپانلا از ترجمه انگلیسی عنوان فیلم ناراضی بوده زیرا واژه «sus» در زبان اسپانیایی به معنای «آن ها» است اما می تواند به معنای «او» (مونث یا مذکر) نیز باشد. در واقع کامپانلا خود عمداً خواسته بود که عنوان فیلم مبهم و گیج کننده باشد اما عنوان انگلیسی به هیچ عنوان چنین ابهامی ندارد.
بیشتر بخوانید: ۱۰ فیلم تریلر جنایی هیجان انگیز و ماندگار تاریخ سینما [قسمت اول]
۲- زندگی دیگران (۲۰۰۶)
داستان فیلم تریلر و بسیار دیدنی «زندگی دیگران» (The Lives of Others) در سال ۱۹۸۳ رخ می دهد. ساکنان برلین شرقی به شدت تحت نظر سرویس امنیتی اشتازی که پلیس مخفی دولت آلمان شرقی بود قرار دارند. یک افسر اشتازی به نام گرد ویسلر در وفاداری کمونیستی یک نمایشنامه نویش مشهور شک دارد و دستوراتی برای جاسوسی و تحت نظر قرار دادن این نویسنده و بازیگر معشوقه اش دریافت می کند اما رفته رفته و به طور ناخودآگاه او شیفته روابط این دو شده و با آن ها همدردی می کند. ماجرا زمانی از این پیچیده تر نیز می شود که مافوق ویسلر نیز شیفته زن ماجرا شده و از ویسلر می خواهد که نمایشنامه نویس را از بین ببرد.
با ترکیب تاریخ، اخلاقیات، رفتار شناسی و طبیعت انسان، «زندگی دیگران» یک فیلم پرهیجان، تکان دهنده و جذاب است که تنش در سراسر آن موج می زند، از اولین صحنه که با یک بازجویی آغاز می شود تا آخرین فریم فیلم. تعلیق و تنش موجود در این فیلم تنها ابزاری موثر برای بازگویی یک داستان هیجان انگیز نیست بلکه به خودی خود بسیار جذاب و گیرا است. گفته می شود که اولریش موهه بازیگر آلمانی نقش ویسلر در این فیلم خود در دوران حکومت کمونیست ها بر بخش شرقی آلمان تحت نظر اشتازی بوده و حتی بعدها دریافته که همسرش جاسوس و خبرچین اشتازی بوده است.
مسئول دکوراسیون فیلم نیز خود دو سال در زندان اشتازی به سر برده بود از این رو در انتخاب وسایل و دکوراسیون موجود در فیلم نهایت دقت را داشت. تمامی وسایل مربوط به استراق سمع و ثبت صداهایی که در فیلم استفاده می شود از ابزارها و تجهیزات واقعی ماموران اشتازی بود که از موزه ها و مجموعه داران خصوصی امانت گرفته شده بود.
۱- جایی برای پیرمردها نیست (۲۰۰۷)
فیلم «جایی برای پیرمردها نیست» (No Country for Old Men) که مانند فیلم «پیر پسر» در بسیاری از فهرست های برترین فیلم های ما قرار دارد داستان مردی به نام لولین ماس را روایت می کند که یک روز هنگام شکار با صحنه ای روبرو می شود که در آن دو گروه خریدار و فروشنده مواد مخدر با هم درگیر شده و همگی کشته می شوند. او که کاملاً آشفته و گیج شده و نمی داند چکار کند در نهایت تصمیم می گیرد که پول های بجای مانده در صحنه درگیری را برداشته و فرار کند. این تصمیم به یک بازی موش و گربه برای زنده ماندن تبدیل می شود زیرا یک قاتل بیرحم و خونسرد به نام چیگور رد او را پیدا کرده و سعی دارد او را پیدا کند.
در این بین، یک کلانتر سالخورده به نام بل نیز سعی دارد ماس را پیدا کرده و از او محافظت کند و همزمان راز تاریک خود را نیز مخفی نگه دارد. فیلم تریلر «جایی برای پیرمردها نیست» عناصر تاثیرگذار و جذاب زیادی دارد اما یکی از بهترین این عناصر بازی خیره کننده و موثر خاویر باردم در نقش شخصیت شرور داستان است. بخش زیادی از تعلیق و تنش فیلم از طریق این شخصیت ایجاد و القا می شود. کارها و سبک رفتاری و حرکتی چیگور باعث ایجاد اضطراب، استرس و احساسی ناخوشایند در مخاطب می شود که همواره او را روی صندلی اش نیم خیز می کند. گفته می شود که تنها چند روز پس از امضای قرارداد برای بازی در این فیلم، شانه جاش برولین در هنگام موتورسواری و در اثر برخورد با خودروی دیگر دچار شکستگی می شود.
برولین می گوید که هنگام برخورد با خودرو مذکور و در حالی که در هوا معلق بوده به خود چنین گفته است: «لعنتی، واقعاً دوست داشتم با کوئن ها همکاری کنم». بدین ترتیب جاش برولین به جای کناره گیری از حضور در فیلم، تصمیم گرفت که ماجرای تصادف و شکستگی شانه اش را مخفی نگه داشته و در تمام طول فیلمبرداری ها با این موضوع کنار آمد. بعدها اما برادران کوئن اعلام کردند که آن ها فهمیده بودند برولین در مورد ماهیت تصادف و شکستگی شانه اش به آن ها دروغ می گوید اما اجازه دادند نقشش را بازی کند.
بیشتر بخوانید: پیش بینی اسکار ۲۰۱۹: بازیگرانی که بیشترین شانس را برای کسب جایزه اسکار دارند [قسمت اول]
بدون نظر