گمانه زنیها برای فیلترینگ اینستاگرام افزایش یافته و به نظر میرسد محبوب ترین استارت آپ جهان در سالهای اخیر، مورد غضب نهادهای نظارتی قرار گرفته است.
وقتی گمانه زنی درباره فیلترینگ سایت یا اپلیکیشنی افزایش یابد، وقوع آن در آینده ای نه چندان دور، اجتناب ناپذیر میشود.
همین قضیه را برای تلگرامی که بیش از چهل میلیون هموطن از آن استفاده می کنند و هشتاد و پنج درصد پهنای باند خارجی کشور را اشغال کرده است و هزاران کسب و کار در اکوسیستم آن تعریف شده شاهد بودیم.
تلگرام، به منظور حمایت از پیام رسان داخلی و مقابله با تهدیدات سایبری کشور، فیلتر شد. اما حاصل آن، افزایش شماره مخاطبانش در داخل و روی آوردن به نرم افزارهای ضد فیلتری است که ارز از کشور خارج میکند.
جواد جاویدنیا – سرپرست معاونت امور فضای مجازی دادستانی کل کشور – از صدور حکم قضایی برای فیلتر شدن اینستاگرام خبر داده است. او گفته نظر اغلب اعضای شورای عالی فضای مجازی موافقت با بر فیلتر شدن اینستاگرام است.
با این حال، دولت و شخص وزیر ارتباطات با این مسأله مخالف است. با وجود همه این ایرادات این تصمیم، باید منتظر ماند و دید نتیجه کشمکشهای دولت، قوه قضائیه و شورای عالی فضای مجازی بر سر فیلترینگ اینستاگرام به کجا میرسد؟
اینستاگرام اکنون، محفل سایبر دیپلماسی ایران است. رییس جمهور و وزرا و برخی نمایندگان مجلس و شخصیت های سیاسی و فرهنگی و اقتصادی و ورزشی تا سلبریتی های سینما وتئاتر در آن حضور دارند و به نظر می رسد، خارج شدن اینستاگرام از فهرست سبک زندگی دیجیتالی ایرانیان، تقریبا مثل از دسترس خارج شدن گوگل، غیر قابل تصور باشد! اینستاگرام، اکو سیستم خوبی برای کسب و کار دیجیتالی است و اکنون صدها هزار هموطن در قالب اینستاگرام، استارت آپ دارندو به فروش خدمات و محصولات مشغول هستند. به نظر می رسد فیلتر آن، در بلند مدت تاثیری در استفاده از آن نداشته باشد و همچنان در دستور کار شمار یک ایرانیان عصر هزاره سوم قرار داشته باشد.
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات این پرسش را در حاشیه جلسه هیئت دولت در روز چهارشنبه ۱۲ دیماه و پس از طرح مجدد فیلترینگ تلگرام از سوی معاون امور فضای مجازی دادستانی کل کشور اینگونه عنوان کرد:
من متن صبحتهای معاون دادستان را نخواندم و صبح امروز در دولت از تیتر اخبار متوجه این موضوع شدم. فرض بر این که حرفهای معاون امور فضای مجازی دادستانی کل کشور درست است و وی اختیار قانونی برای فیلترینگ اینستاگرام دارد، این سؤال پیش میآید بعد از این قرار است چه اتفاقی بیفتد؟ این را برای مردم روشن کنند و دو قطبی فیلترینگ یا مخالفت با فیلترینگ را درست نکنند. برای مردم بگویند از فردای فیلترینگ اینستاگرام در کشور در زندگی مردم، حاکمیت و کاهش جرایم چه اتفاقی رخ خواهد داد؟ در این زمینه باید جمع بندی عقلایی شود.
کمتر ایرانی است که با شبکه اجتماعی اینستاگرام آشنایی نداشته باشد و با اهداف خاص، صفحهای مشخص برای خود دست و پا نکرده است. شرکتی که از زمان تأسیس در سال ۲۰۱۰ میلادی به سرعت در سراسر جهان محبوب شد و برای مؤسسان خود سودآوری حیرتانگیزی به دنبال داشت.
اینستاگرام در ایران برخلاف سایتها و شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک، توییتر، یوتیوب و دیگر شبکههای محبوب دنیا همچنان فیلتر نیست ولی طرح فیلترینگ هوشمند اینترنت روی آن اجرا شده است. روز ۱۰ دی ۱۳۹۶ این شبکه اجتماعی به همراه تلگرام از دسترس کاربران ایرانی خارج شد و پس از چند روز دوباره رفع فیلتر شد.
اما به تازگی و برای چندمین بار طرح فیلترسازی اینستاگرام روی میز دادستانی کل کشور قرارگرفته است و این در حالی است که بسیاری از عرصههای علمی، فرهنگی و هنری کشور به ویژه مد و لباس از زمان ظهور این شبکه اجتماعی، زمینه معرفی و تبلیغ محصولات و ابداعات خود را فراهم آوردهاند.
طی سالهای اخیر، رسانه درصد قابل توجهی از فعالان عرصه مد و لباس همین اینستاگرام است که به دلیل نبود مابازایی دیگر از نوع وطنی، توانستهاند هم در ایران و هم در خارج از کشور به معرفی خود و هویت هنرشان اقدام کنند.
به واقع فردای فیلترینگ اینستاگرام و حال و روز فعالان مد و لباس ایران چه میشود؟ آیا آنانی که برای فیلتر کردن این شبکه اجتماعی برنامه دارند به این موضوع اندیشیدهاند که در سالهای اخیر، جوانان هنرمندی که راهی جز فضای مجازی برای فروش هنر خود ندارند، چگونه تاوان این تصمیمگیری را پس خواهند داد؟
نظر شما درباره فیلتر اینستاگرام در روزهای آینده چیست؟
بدون نظر