تریاک، عامل مهم ابتلا به سرطان است. سرطان، مهم ترین تهدید ایران عصر ۱۴۰۰ است. سرطان دارد از ایرانی ها بسیار قربانی می گیرد و خبر نداریم! آمار و ارقام میگویند که نسبت بیماری سرطان در ایران کمتر از کشورهای توسعهیافته است. این گزاره درست است؛ ولی آنچه در ایران موجب نگرانی است سرعت افزایش آن است.
دکتر ایرج حریرچی، قائم مقام وزیر بهداشت اعلام کرد: «طی ۱۰سال آینده شاهد رشد ۶۹درصدی سرطان در سراسر جهان خواهیم بود و این میزان رشد در ایران ۱۱۵درصد خواهد بود که مهمترین علت آن افزایش سن جمعیت است. این موضوع اجتنابناپذیر است ولی باید آمادگی لازم در این زمینه را داشته باشیم و سعی کنیم سرعت رشد آن یا احتمال ابتلا به سرطانهای خطرناک را کاهش دهیم.
۱۰ درصد افراد بالای ۴۰ سال در ایران تریاک مصرف می کنند، این موضوع را یک هشدار جدی در مورد افزایش موارد ابتلا به سرطان، خصوصا سرطان دستگاه گوارش دانست. تصور باطلی در جامعه شکل گرفته و بسیاری تریاک را برای رفع خستگی و برخی برای تفریح و تفنن مصرف می کنند، اما تریاک در جامعه ما در حال حاضر همان نقش الکل در جوامع غربی را ایفا میکند ضمن آنکه مصرف الکل نیز در ایران رو به افزایش است.
استفاده بی رویه از کباب و گوشت قرمز در ابتلا به سرطان در این شهرها اثبات شده است و تحقیقات نشان میدهد در مناطقی مثل استان اردبیل مصرف کباب و گوشت برشته شده و خامه در ابتلا به سرطان معده تاثیر داشته است. تحقیقات نشان داده است که مصرف روزانه یک قرص آسپرین در پیشگیری از سرطان معده موثر است در این زمینه تحقیقات در استان اردبیل شروع شده و دو گروه تحقیقاتی در این زمینه با مصرف و عدم مصرف آسپرین تحت پایش قرار گرفته اند که نتایج آن در یک دوره ۱۰ ساله مشخص میشود.
تحقیقات اولیه در سایر کشورها نشان میدهد که مصرف روزانه یک آسپرین ۳۰ درصد سرطان معده و ۳۵ درصد سرطان روده بزرگ را کاهش میدهد.
فقر عامل سرطان نیست
در ۳۰سال گذشته حدود ۴.۵درصد از فقرای جدید به دلیل صرف هزینههای کمرشکن درمان برخی از بیماریها ایجاد شدهاند و فقر ناشی از بیماری جزو بدترین فقرهاست.» در واقع طی ١٠سال آینده رشد سرطان در ایران نزدیک دو برابر بیشتر از نرخ این رشد در جهان است.
علت اصلی این امر به بالا رفتن سن و امید به زندگی مربوط میشود ولی به علل دیگری چون آلودگی هوا، سبک زندگی و الگوی مصرف غذایی و نیز افزایش تشعشعات و امواج ارتباطی نیز مربوط میشود. اما در این میان نکته بسیار مهم هزینه درمان سرطان است.
درمانی که در برخی از موارد موجب فقیر شدن خانواده بیماران میشود و همچنین فشار زیادی را به بیمهها تحمیل میکند. بیمههایی که هماکنون نیز زیر بار تعهدات بیمهای خود ماندهاند و در عین حال باید خود را برای پرداختهای سنگینتر بیمهای برای درمان سرطان آماده کنند.
پرسش این است که آیا هیچگونه آیندهنگری برای وضعیت بیمهها وجود دارد؟ اگر قرار باشد پوششهای بیمهای کمتر شود، در این صورت سقوط خانوادههایی که بیماریهای پرهزینه مثل سرطان دارند به زیر خط فقر سرعت خواهد گرفت. مشکل اصلی بیماران سرطان فقط درد و رنج ناشی از این بیماری یا ترس از عدم درمان آن نیست.
مشکل اصلی تر این بیماران، هزینههای سرسامآور آن است که تأمین آن موجب فقر خانواده میشود و به همین علت بیماران را دچار عذاب روحی میکند که با درمان بیماری آنان، خانواده خود را فقیر و زندگی را بر آنان سخت و تلخ کردهاند. به علاوه اگر بیماران از درمان اجتناب کنند تا مبادا خانواده دچار فقر شود، این بار خانوادهها دچار عذاب وجدان خواهند شد که چرا بیمار خود را نتوانستهاند درمان کنند؟
باید خود را برای دستوپنجه نرم کردن با سرطان آماده کنیم. اگر از امروز شروع کنیم هم دیر است، چه رسد به اینکه فردا شروع کنیم یا اصلا هیچ اقدامی نکنیم.
لطفا از همین امروز با «نوشابه گاز دار» و «فست فود» خداحافظی کنید. قبول؟
بدون نظر