بورس ایران با وجود فراز و نشیب های فراوان اقتصادی و سیاست ایران در چند دهه اخیر، در فهرست بورس های فعال و پر بازده آسیا قرار داشته و بیش از ۶۰۰ شرکت در ده ها صنعت در آن مشغول به فعالیت هستند.
بیش از ۱۲ میلیون تن از هموطنان کد بورس برای فعالیت در بازار سرمایه در اختیار دارند و از طریق ۱۰۸ کارگزاری رسمی بورس در سراسر کشور، به خرید و فروش اینترنتی سهام از ساعت ۹ صبح تا ۱۲:۳۰ اقدام می کنند. حضور در بازار سرمایه برای شرکت های سهامی عام بزرگ، علاوه بر آنکه قدرت نقدینگی آنها را افزایش میدهد، عاملی برای ارتقا برندینگ و پرستیژ کسب و کار در صنعت مربوطه بوده و تسهیلات حقوقی و قانونی زیادی را به ارمغان می آورد.
در هفته اول دی ۹۸، شاخص کل به ۳۶۰ هزار واحد نزدیک شد. این خبر فوق العاده برای ۱۵ درصد از جامعه ایران است.
برای اینکه بدانیم شرکت هایی که در بازار بورس فعال هستند، چه مراحلی را برای پذیرش در تابلوهای اصلی و فرعی بورس ایراان طی میکنند و اصولا چه شرایطی برای شرکت ها جهت حضور در بازار بورس نیاز است، سرویس دانستنی های روزیاتو شما را با کلیاتی در این زمینه آشنا میکند. اگر شرکتی سود ده با ارزش بیش از ۲۰۰ میلیارد ریال دارید میتوانید با مراجعه به TSE.IR مدارک و مراحل بررسی صلاحیت شرکت جهت پذیرش در بازار سرمایه را بررسی کنید.
با ما همراه باشید.
شرط اصلی پذیرش شرکت ها در بازار سرمایه
شرط اصلی پذیرش شرکت ها در بازار بورس ایران آن است که شرکت دارای محدودیت قانونی موثر برای نقل و انتقال و یا اعمال حق رای توسط صاحبان سهام نباشد و سهام با نام و دارای حق رای بوده و تمام بهای اسمی آن پراخت شده باشد. هم چنین تابعیت شرکت کاملا ایرانی و شخصیت حقوقی آن سهامی عام باشد. هم چنین شرکتی در بازار بورس ایران پذیرفته می شود که تمامی سرمایه آن منقسم به سهام عادی بوده و امتیاز خاصی برای بعضی از سهامداران در نظر گرفته نشده باشد.
بر اساس ضوابط سازمان بورس و اوراق بهادار، ثبت کلیه شرکت های سهامی عام یا شرکت های سرمایه گذاری با سرمایه بیش از ۱۰ میلیارد ریال نزد سازمان بورس الزامی است. هم چنین عدم ثبت نزد سازمان بورس و اوراق بهادار مانع از قبول درخواست پذیرش و بررسی نیست. هم چنین در صورتی که بخش عمده ای از سهام به دلایلی مثل وثیقه بودن نزد بانک ها، بازداشت به دلیل حکم مرجع قضایی به عللی مثل بدهی مالیاتی و یا سایر موارد، از محدودیت در نقل و انتقال برخوردار باشد پذیرش در بورس ممکن نیست.
طبق مواد ۴۴ تا ۴۶ قانون تجارت، در صورتی که سهام شرکت بی نام باشد، مراتب در قالب سه نوبت آگهی با فاصله ۵ روزه در روزنامه پر تیراژ که آگهی های شرکت در آن درج می شود به اطلاع عمومی می رسد و طی آن در مهلتی که کمتر از شش ماه نیست، از صاحبان سهام خواسته می شود تا برای تبدیل سهام خود به مرکز شرکت مراجعه کنند. در آگهی تصریح می شود که پس از انقاضی مهلت مقرر کلیه سهام بی نام شرکت باطل شده تلقی میشود.
حتما بخوانید: ۱۰ شرکت برتر فناوری اطلاعات و ارتباطات در بازار بورس ایران را بشناسیم
شرایط خاص پذیرش سهام عادی در تابلوها
- شرکت سهامی عام با سرمایه ثبت شده حداقل ۱۰۰ میلیارد تومان در تابلو اصلی پذیرش می شود.
- شرکت سهامی عام با سرمایه ثبت شده ۵۰ میلیارد تومان در تابلو فرعی پذیرش می شود.
- شرکت سهامی عام با سرمایه ثبت شده ۲۰ میلیارد تومان در بازار دوم پذیرش می شود.
- حداقل ۲۰ درصد از سهام ثبت شده آن شناور بوده و تعداد سهامداران آن حداقل ۱۰۰۰ نفر باشد برای ثبت در تابلو اصلی الزامی است.
- حداقل ۱۵ درصد از سهام ثبت شده آن شناور بوده و تعداد سهامداران آن حداقل ۷۵۰ نفر باشد برای ثبت در تابلو فرعی الزامی است.
- حداقل ۱۰ درصد از سهام ثبت شده آن شناور بوده و تعداد سهامداران آن حداقل ۲۵۰ نفر باشد برای ثبت در بازار دوم الزامی است.
- برای پذیرش در تابلو اصلی حداقل باید ۳ سال سابقه فعالیت در صنعت مربوطه داشته و طی این مدت موضوع فعالیت آن تغییر نکرده باشد. هم چنین از مدت ماموریت حداقل دو نفر از مدیران فعالی، شش ماه سپری شده باشد. در هر صورت متقاضی می بایست دارای حداقل ۱ سال سابقه فعالیت با ساختار فعلی باشد.
- برای پذیرش در تابلو فرعی حداقل باید ۳ سال سابقه فعالیت در صنعت مربوطه داشته و طی این مدت موضوع فعالیت آن تغییر نکرده باشد. هم چنین از مدت ماموریت حداقل دو نفر از مدیران فعالی، شش ماه سپری شده باشد. در هر صورت متقاضی می بایست دارای حداقل ۲ سال سابقه فعالیت با ساختار فعلی باشد.
- برای پذیرش در بازار دوم حداقل باید۲ سال سابقه فعالیت در صنعت مربوطه داشته و طی این مدت موضوع فعالیت آن تغییر نکرده باشد. هم چنین از مدت ماموریت حداقل دو نفر از مدیران فعالی، شش ماه سپری شده باشد. در هر صورت متقاضی می بایست دارای حداقل ۱ سال سابقه فعالیت با ساختار فعلی باشد.
- شرکت زیان انباشته نداشته باشد.
- در سه دوره مالی متوالی منتهی به پذیرش که حداقل دو دوره آن سال مالی کامل باشد، سود آور بوده و هم چنین چشم انداز روشنی از تداوم سودآوری و فعالیت شرکت در صنعت مربوطه وجود داشته باشد.
- بر اساس آخرین صورت های مالی سالانه حسابرسی شده، نسبت حقوق صاحبان سهام به کل دارایی ها حداقل ۳۰ درصد برای پذیرش در تابلو اصلی و حداقل ۲۰ درصد برای پذیرش در تابلو فرعی باشد. .
- اساسنامه متقاضی باید منطبق با اساسنامه نمونه مصوب هیات مدیره سازمان و الزامات و شرایط تعیین شده توسط سازمان و سایر مراحع ذی صلاح تعیین شده باشد.
- سود عملیاتی شرکت در ۲ دوره مالی منتهی به پذیرش از کیفیت بالایی برخوردار بوده و مجموعه جریان خالص وجه نقد ناشی از فعالیت های عملیاتی آن طی این دوره مثبت باشد
- گزارش حسابرسی در مورد صورت های مالی ۲ دوره مالی منتهی به پذیرش، عدم اظهار نظر یا اظهار نظر مردود نباشد.
- در صورت اظهار نظر مشروط حسابرس، بندهای شرط ناشی از عدم انجام تعدیلات قابل توجه در درآمدها، هزینه ها و سود و زیان و بدهی ها و تعهدات متقاضی نباشد.
- دعاوی حقوقی له یا علیه شرکت دارای اثر با اهمیت بر صورت های مالی نباشد. به تایید حسابرس، از سیستم اطلاعات حسابداری مطلوب و متناسب با فعالیت خود و شرایط پذیرش در بورس برخوردار باشد.
- اعضا هیات مدیره و مدیرعامل متقاضی دارای سابقه محکومیت قطعی کیفری یا تخلفاتی موثر طبق قوانین و مقررات حاکم بر بازار اوراق بهادار یا سو شهرت حرفه ای نباشد.
- چنانچه تاسیس و فعالیت متقاضی مشمول رعایت ضوابط خاص یا اخذ مجوزهای قانونی باشد، متقاضی موظف است علاوه بر رعایت مفاد این دستورالعمل، موارد یاد شده را نیز رعایت کند.
مستندات و مدارک مورد نیاز برای پذیرش شرکت ها در بورس اوراق بهادار ایران
- پرسشنامه پذیرش
- امیدنامه
- رسید پرداخت حق پذیرش
- صورت های مالی سالانه مربوط به حداقل سه دوره مالی منتهی به تاریخ پذیرش که حداقل دو دوره آن برابر یکسال باشد به همراه گزارش حسابرس و بازرس قانونی به تشخیص بورس.
- ارائه اخرین صورت های مالی میان دوره ای شامل صورت های مالی شش ماهه حسابرسی شده و صورت های مالی سه ماه گزارش پیش بینی عملکرد سال مالی جاری و آتی حسابرسی شده به همراه اظهار نظر قبول یا بدون بندهای شرط اساسی حسابرسی در خصوص اطلاعات مزبور.
- گزارش هیات مدیره به مجامع عمومی عادی و فوق العاده برای دو دوره مالی اخیر. صورتجلسات مجامع عمومی برای حداقل دو سال اخیر و روزنامه های رسمی مربوطه.
- برنامه کسب و کار مصوب هیات مدیره.
- اخرین اساسنامه ثبت شده منطبق با اساسنامه نمونه شرکت های پذیرفته شده در بورس.
- مصوب هیات مدیره سازمان که کلیه تغییرات قبلی مصوب مجامع عمومی فوق العاده در آن اعمال شده باشد.
- مفاصاحساب های مالیاتی.
- نمودار سازمانی شرکت.
- آخرین پروانه فعالیت.
- سیاست تقسیم سود.
- سایر اطلاعات مهم به تشخیص ناشر.
فرآیند پذیرش در بورس
- ارائه درخواست پذیرش در بورس
- ارائه سایر مدارک جهت تکمیل پرونده
- واریز بخش اول حق پذیرش و ارائه رسید که حق پذیرش هر شرکت در بورس، دو در هزار سرمایه ثبت شده شرکت مقتصی پذیرش و حداکثر ۵۰۰ میلیون ریال برای شرکت هایی با سرمایه کمتر از ۲۵۰ میلیارد ریال است.
- تهیه و ارائه برنامه کسب و کار شرکت متقاضی پذیرش.
- تدوین و ارائه امیدنامه پذیرش و درج امید نامه.
- طرح درخواست در هیات پذیرش اوراق بهادار.
- پس از امضای صورتجلسه هیات پذیرش، تصمیم آن هیات ابلاغ می شود.
در صورت موافقت هیات پذیرش با پذیرش سهام شرکت، مرحله درج دردستور کار قرار می گیرد. درج اوراق بهادار در فهرست نرخ های بورس به مفهوم بارگذاری امیدنامه نهایی و اطلاع رسانی به بازار در خصوص درج شرکت در فهرست نرخ های بورس است. شرکت های ثبت شده نزد بورس می بایست اطلاعات مالی خود را در سایت CODAL.IR منتشر کنند. اطلاعات مالی کلیه شرکت های بورسی را میتوانید در قالب PDF در سایت کدال مشاهده کنید.
برای دریافت کد بورس و فعالیت در بازار سرمایه ایران با کارت ملی و شناسنامه به نزدیک ترین کارگزاری در استان محل سکونت مراجعه کنید. دریافت کد بورس و هم چنین دسترسی معاملات اینترنتی رایگان است. ظرف ۱ دهه آینده، اکثر مردم ایران برای مدیریت سودآور سرمایه خود، مجبور خواهند بود که به بازار سرمایه روی بیاورند. از هم اینک خود را آماده کنید. صدای پای انقلاب بورس ایران را باید شنید.
بدون نظر