ثبت شرکت تعاونی در ایران در روزگار اقتصاد مقاومتی و حمایت از کالای ایرانی برای کسانی که به دنبال روش های کارآفرینی و کسب و کار بزرگ با سهامداران زیاد هستند موثر و مفید است و میتواند فرصت های کسب و کار زیادی را برای علاقمندان به ارمغان اورد. همچنین دریافت تسهیلات بانکی و دریافت مجوزهای دولتی و قانونی در شرکت های تعاونی با سرعت بیشتری به نسبت شرکت های مسئولیت محدود و سهامی خاص انجام می شود.
مراحل ثبت شرکت تعاونی، شرایط ثبت شرکت تعاونی، مدارک مورد نیاز ثبت شرکت تعاونی و هم چنین هزینه و سامانه ای که برای ثبت شرکت تعاونی در ایران نیاز دارید را امروز در سرویس دانستنی های روزیاتو معرفی کردیم.
حتما بخوانید: راهنمای دریافت وام خواشتغالی از سامانه کارا
با ما همراه باشید و برای ثبت الکترونیکی تعاونی ها به سامانه وزارت کار و رفاه اجتماعی در نشانی فوق مراجعه فرمایید.
به چه شرکتی شرکت تعاونی میگویند؟
به شرکتی شرکت تعاونی گفته می شود که توسط اشخاص حقیقی و حقوقی به جهت رفع نیازمندی های مشترک و بهبود وضعیت مالی و اجتماعی اعضا راه اندازی شده و منابع مالی آن از طریق خود یاری و کمک های متقابل اعضا بر اساس قوانین ثبت شرکت تعاونی تشکیل شده باشد. شرکت تعاونی با شرکت مسئولیت محدود متفاوت است و باید این تفاوت را تشخیص دهیم.
موضوع شرکت های تعاونی میتواند تک منظوره یا چند منظوره باشد مثل خدمات عمومی یا هر فعالیتی در زمینه های کشاورزی و صنعتی و فروش محصولات مربوطه در داخل و خارج از کشور. مثل تعاونی سپه. تعاونی ها میتواند با هدف های نیکوکاری تشکیل شود. مثل در اختیار قراردادن وسایل دوخت و دوز یا قالی بافی به افراد واجد شرایط برای کارآفرینی و سودآوری تعاونی و سهامدارانش و یا ساخت و ساز.
شرکت های تعاونی به چند دسته تقسیم می شود؟
- شرکت تعاونی تولید اعم از محصولات کشاورزی، صنعتی، دامداری و پرورش طیور .
- شرکت تعاونی فروش محصولات
- شرکت تعاونی مصرف لوازم مورد نیاز زندگی شرکاء
- شرکت تعاونی صنوف
- شرکت تعاونی روستایی
- شرکت تعاونی ساختمان یا مسکن
- شرکت تعاونی وام و اعتبار
توجه کنید که در شرکت های تعاونی، مسئولیت هر یک از سهامداران در مقابل قروض و دیون شرکت محدود به مبلغ اسمی سهم یا سهامی است که سهامدار در شرکت تعاونی ارائه میکند. البته شرکت تعاونی، مانند شرکت های تجاری، دارای شخصیت حقوقی است و دارایی آن، مجزا و مستقل از دارایی اعضاء به شمار میرود.
ارکان ثبت شرکت تعاونی چگونه است؟
شرکت تعاونی برای اداره امور خود دارای ارکان ذیل است :
- مجامع عمومی
- هیئت مدیره
- بازرسی
- اعضاء شرکت تعاونی
۴ اصلی که در ثبت شرکت تعاونی باید رعایت شود
- در شرکت تعاونی تعداد اعضاء شرکت تعاونی نمی تواند کمتر از ۷ نفر باشد.
- در شرکت تعاونی اعضاء می توانند شخص حقیقی یا حقوقی باشند.
- در شرکت تعاونی، اگر عضو شخص حقوقی است، باید در زمره اشخاص حقوقی غیردولتی باشد. بنابراین دولت ، وزارتخانه ها ، سازمان های دولتی و شرکت های دولتی نمی توانند به عنوان عضو در یک شرکت تعاونی وارد شوند.
- در شرکت تعاونی، شرایط عضویت عمومی دارد مثلا اعضا از تابعیت جمهوری اسلامی ایران باشند. عدم ممنوعیت قانونی و حجر ، خرید حداقل سهام مقرر در اساسنامه ،درخواست کتبی عضویت و تعهد به رعایت مقررات اساسنامه تعاونی ، عدم عضویت در تعاونی مشابه.
حداقل سرمایه در ثبت شرکت تعاونی چقدر است؟
به موجب تبصره ( ۳ ) ماده ۳ آیین نامه اجرایی قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران اصلاحیه سال ۹۲ :
حداقل سرمایه برای تشکیل تعاونی نباید از ده دصد سرمایه گذاری مورد نیاز کمتر باشد ؛ و در صورتی که در سایر قوانین و مقررات برای موضوع فعالیت حداقل میزان سرمایه تعیین شده باشد رعایت آن الزامی است.
اساسنامه ثبت شرکت تعاونی شامل چه مواردی است؟
هر شرکت تعاونی باید دارای اساسنامه باشد.اساسنامه انواع شرکت های تعاونی، به صورت نمونه اساسنامه به وسیله وزارت تعاون تهیه شده و در اختیار تشکیل دهندگان شرکت قرار می گیرد. اساسنامه شرکت تعاونی طبق قانون بخش تعاونی ، باید حاوی نکات ذیل باشد :
- نام شرکت با قید کلمه تعاونی
- نوع شرکت ( تولیدی یا توزیعی بودن و نوع فعالیت)
- هدف شرکت.
- مرکز اصلی عملیات و نشانی.
- سرمایه شرکت ( میزان سرمایه ، تعداد سهام ، ارزش هر سهم ، تعداد سهامی که هر عضو می تواند داشته باشد ، میزان مبلغ لازم التادیه هر سهم ، حداکثر مدت برای تادیه مبلغ پرداخت نشده سهام ، با نام و غیر قابل تقسیم بودن سهام ، مقررات راجع به ورقه سهم ، شرایط انتقال سهام ، سرمایه گذاری ارگان های دولتی و عمومی در شرکت ، هدایای نقدی و جنسی افراد و موسسات ).
- مقررات راجع به عضو ( شرایط ورود به عضویت ، مرجع قبول عضو ، موارد خرج از عضویت ، شرایط اخراج عضو و مرجع تصمیم گیری در اخراج ، حقوق و تکالیف اعضا ).
- مجامع عمومی شرکت ( انواع مجامع و مقررات راجع به آن ها از قبیل مقررات راجع به دعوت ، نصاب رسمیت جلسات ، اکثریت لازم برای اتخاذ تصمیمات و انتخاب هیئت مدیره و بازرسان ، وظایف و اختیارات و صلاحیت های مجامع عمومی ).
- هیئت مدیره و مدیر عامل ( تعداد اعضای اصلی و علی البدل ، وظایف و اختیارات و مقررات راجع به اعمال مدیریت و تصمیم گیری ، مدیر عامل و وظایف و حدود اختیارات وی ، شرایط لازم برای انتخاب شدن به مدیریت و مدیر عاملی ).
- بازرس یا بازرسان ( تعداد بازرسان اصلی و علی البدل ، شرایط لازم برای انتخاب شدن ، وظایف و حدود اختیارات ، حق الزحمه بازرسان ).
- مقررات مالی ( سال مالی شرکت ، مقررات راجع به ترازنامه و حساب سود و زیان ، سود خالص شرکت و ترتیب تقسیم آن ، ذخیره قانونی و اندوخته احتیاطی و میزان آن ها ).
- مقررات مختلف از قبیل مقررات راجع به عضویت شرکت در اتحادیه های تعاونی ، اتاق تعاون و صندوق تعاون ، مقررات راجع به سرمایه گذاری و به کار انداختن وجوه مازاد بر احتیاج شرکت ، مقررات راجع به استقراض و تحصیل اعتبار و دریافت قرض الحسنه برای توسعه یا رفع تنگناهای مالی.
- ضوابط ادغام شرکت با شرکت تعاونی دیگر.
- موارد انحلال شرکت تعاونی و طرز تصفیه.
- ثبت تعاونی: مرجع ثبت تعاونی ها در تهران اداره کل ثبت شرکت ها و در شهرستان ها اداره ثبت واقع در مرکز اصلی تعاونی است.
اولین هیئت مدیره مکلف است ظرف یک ماه از تاریخ جلسه اولین مجمع عمومی عادی اقدامات ضروری برای ثبت تعاونی را به انجام برساند. برای ثبت هر شرکت لازم است نخست مجوز ثبت صادر شود. مجوز ثبت حاکی از تایید وزارت تعاون بر مطابقت اقدامات انجام شده برای تشکیل تعاونی با مقررات مربوط است.
مدارک لازم برای ثبت و اخذ مجوز ثبت شرکت تعاونی چیست؟
- اساسنامه مصوب شرکت یا اتحادیه
- دعوتنامه تشکیل اولین مجمع عمومی عادی
- صورت جلسه اولین مجمع عمومی عادی، دایر بر تصویب اساسنامه و انتخاب اولین هیئت مدیره و بازرس یا بازرسان
- رسید پرداخت مقدار وجوه لازم التادیه سرمایه تعاونی، طبق اساسنامه
- مدارک مربوط به تقویم و تسلیم آن مقدار از سرمایه که به صورت جنسی بوده است. ( اگر وجود داشته باشد )
- فهرست اسامی و مشخصات داوطلبان تشکیل تعاونی
- فهرست اسامی و مشخصات و نشانی اعضای اولین هیئت مدیره و بازرس یا بازرسان اعم از اصلی و علی البدل و مدیر عامل که حاوی امضای آن ها باشد
- قبولی کتبی اعضای اولین هیئت مدیره و بازرس یا بازرسان
- صورت جلسه راجع به جلسه اولین هیئت مدیره دایر بر انتخاب رئیس و نایب رئیس و منشی هیئت مدیره، انتخاب صاحبان امضاهای مجاز و اسامی و مشخصات آن ها و انتخاب مدیر عامل.
همان طور که اشاره شد، هیئت مدیره مکلف است ظرف یک ماه از تاریخ برگزاری اولین مجمع عمومی عادی مدارک لازم را برای ثبت و صدور آگهی مربوط به مرجع ثبت تسلیم کند. مدارک لازم برای ثبت تعاونی ، علاوه بر مدارک اولیه ثبت ( شامل تصویر شناسنامه و مدارک تحصیلی اعضاء، تصویر گواهی پایان خدمت نظام وظیفه عمومی یا معافیت برای آقایان، سه قطعه عکس و گواهی عدم سوء پیشینه ) به قرار ذیل است.
مدارک تکمیلی برای ثبت شرکت تعاونی
۱- مجوز اداره تعاون
۲- اساسنامه مورد تصویب شرکت تعاونی
۳- دعوت نامه تشکیل اولین مجمع عمومی عادی
۴- صورتجلسه اولین مجمع عمومی عادی دال بر تصویب اساسنامه و انتخاب اولین هیات مدیره و بازرس با بازرسان
۵- صورتجلسه اولین هیات مدیره دال بر انتخاب رئیس و نایب رئیس و منشی هیات مدیره انتخاب صاحبان امضاء مجاز و اسامی و مشخصات آن ها و مدیرعامل
۶- تقاضانامه و شرکت نامه که به صورت اوراق چاپی توسط اداره ثبت شرکت قرار می گیرد.
۷- قبولی کتبی اعضاء اولین هیات مدیره و بازرس یا بازرسان
۸- لیست اسامی و امضاء حاضرین در اولین مجمع عمومی عادی
۹- لیست اسامی و مشخصات و نشانی اعضاء اولین هیات مدیره و بازرس یا بازرسان
۱۰- رسید پرداخت سرمایه شرکت طبق اساسنامه به صندوق تعاون
پس از تحویل مدارک نامبرده به اداره ثبت شرکت ها، ثبت شرکت تعاونی به وسیله آگهی در روزنامه رسمی به اطلاع عموم می رسد.
آگهی ثبت شرکت تعاونی کجا منتشر میشود؟
ثبت شرکت تعاونی به وسیله درج آگهی در روزنامه رسمی به اطلاع عموم می رسد. می توان علاوه بر روزنامه رسمی در یکی از روزنامه های محلی یا با الصاق آگهی در معابر عمومی مرکز تعاونی نیز ثبت آن را اعلام کرد. ( شرکت ها و اتحادیه های تعاونی، از پرداخت حق الثبت و نصف تعرفه آگهی ثبت در روزنامه رسمی معاف اند ).
پروانه تاسیس شرکت تعاونی چگونه اخذ میشود؟
هیئت مدیره تعاونی پس از ثبت شرکت تعاونی باید از وزارت تعاون برای آن پروانه تاسیس بگیرد و پس از اخذ پروانه تاسیس است که شرکت تعاونی می تواند به فعالیت بپردازد. مدارک لازم برای اخذ پروانه تاسیس عبارت است از : فتوکپی مدارک ثبت تعاونی و تقاضانامه برای اخذ پروانه تاسیس که به عنوان وزارت تعاون نوشته شده است. اگر برای ثبت شرکت تعاونی با سوالاتی روبرو شدید از اداره ثبت شرکت های قوه قضاییه یا مشاوران مجرب حقوقی ثبت شرکت تعاونی اطلاعات لازم را کسب کنید.
حتما بخوانید: راهنمای ثبت شرکت مسئولیت محدود و سهامی خاص
بدون نظر