۱۱ ترفند روانشناختی برای کسانی که از کمبود اعتماد به نفس رنج می برند

۱۱ ترفند روانشناختی برای کسانی که از کمبود اعتماد به نفس رنج می برند

اگر شما هم از آن دست آدم هایی هستید که از کمبود اعتماد به نفس رنج می برند، حتماً بارها به این فکر کرده اید که اگر اعتماد به نفس بیشتری داشتید چقدر زندگی بهتری داشتید، در شغل تان پیشرفت می کردید و روابط موفق تری با دیگران داشتید. درست است که همه ی آدم ها با اعتماد به نفس متولد نمی شوند، اما دستیابی به آن غیر ممکن نیست و شما می توانید این ویژگی مهم و ارزشمند را در خودتان پرورش دهید. در ادامه به ترفندهای ساده ای می پردازیم که توصیه ی روانشناسان برای افزایش اعتماد به نفس هستند.

۱- یاد بگیرید که تعریف های دیگران از خودتان را بپذیرید

ترفندهای افزایش اعتماد به نفس

آدم ها واکنش های متفاوتی به تعریف و تمجید دیگران از خودشان دارند. بعضی ها خجالت می کشند و حتی توجه دیگران را به نقص های خودشان جلب می کنند. این رفتار روش درستی برای واکنش نشان دادن به تعریف های دیگران نیست و نشان دهنده ی کمبود اعتماد به نفس است. علاوه بر این، ممکن است اینطور به نظر برسد که اصلاً برای نظر کسی که از شما تعریف کرده ارزشی قائل نیستید.

بهترین عکس العملی که می توانید به تعریف دیگران از خودتان داشته باشید این است که با یک لبخند صادقانه و تشکری ساده جواب آن ها را بدهید. اینطور فکر نکنید که آن ها قصد چاپلوسی شما را دارند. فقط سعی کنید که قبول کنید ممکن است بعضی از ویژگی های شما واقعاً برای دیگران جذابیت داشته باشد.

۲- سعی نکنید بی نقص باشید

فرض کنید که برنامه ی کاری خیلی فشرده ای دارید:۲۰ تماس کاری، ۱۰ جلسه ی کاری، خواندن ایمیل های کاری و پاسخ به آن ها، و بدون حتی دقیقه ای وقت برای اختصاص دادن به خودتان. با این حال، به جای آنکه راضی باشید، همیشه احساس ناامیدی می کنید، چون نتیجه آنقدری که باید خوب نیست.

وقتی هدف هایی برای خودتان تعیین می کنید که احتمالاً نمی توانید به آن ها دست پیدا کنید، در واقع خودتان را در مسیری قرار می دهید که به اضطراب منتهی می شود، نه موفقیت. آدم های موفق هم اشتباه می کنند و از بعضی از تصمیمات خودشان احساس پشیمانی می کنند. اما آن ها عبرتی که در چنین موقعیت هایی وجود دارد را هم می بینند و می توانند از آن ها درس بگیرند.

۳- یاد بگیرید که در حین گفتگو، ارتباط چشمی تان را حفظ کنید

با نگاه کردن به چشم های یک شخص، به احوالات روحی و احساسات او می توان پی برد. بچه ها از سن ۹ ماهگی، با نگاه کردن به چشم های پدر و مادرشان سعی می کنند احساسات آن ها را تشخیص دهند. به همین دلیل است که آدم های دروغگو معمولاً نگاه شان را می دزدند، تا دروغگویی خود را پنهان کنند.

خودداری از ارتباط چشمی نشان دهنده ی عدم اعتماد به نفس است. بنابراین حفظ ارتباط چشمی با دیگران به شما کمک می کند اعتماد آن ها را به خودتان جلب کنید و متقاعدشان کنید که صادق هستید.

۴- پشت تان را صاف نگه دارید و نحوه ی راه رفتن تان را تغییر دهید

صاف نگهداشتن پشت، داشتن حرکاتی که در زبان بدن نشانه ی پذیرا و رها بودن هستند (Open body language) و با اعتماد به نفس راه رفتن، همگی نشانه های اعتماد به نفس هستند.

بنابراین، سرتان را بالا و پشت تان را صاف نگه دارید و به جای آنکه نگاه تان رو به پایین باشد، به بالا نگاه کنید. اطرافیان تان متوجه این مسأله خواهند شد و خیلی زود احساس متفاوتی به خودتان خواهید داشت. تحقیقات نشان داده است زبان بدن آدم های با اعتماد به نفس، اضطراب آن ها را کم می کند.

۵- افکار منفی را کنار بگذارید

کنترل گفتگوهای درونی خود کار ساده ای نیست اما روش بسیار مؤثری برای تربیت کردن خودتان است. به مدت یک هفته، سعی کنید افکارتان را دنبال کنید و هر چیزی که به شما احساس ناامنی می دهد را جایی یادداشت کنید. از خودتان بپرسید که آیا هیچ نشانه و مدرکی وجود دارد که ثابت کند احساس ناامنی تان بی دلیل نیست. بعد از بررسی افکارتان متوجه خواهید شد که بیشتر آن ها بی پایه و اساس هستند.

همانطور که نکات منفی خودتان را تحلیل می کنید، باید ویژگی های مثبت و موفقیت هایتان هم فهرست کنید. شما می توانید هر زمان که فکر منفی ای به سراغ تان می آید، این فهرست را مرور کنید.

۶- مراقب مواقعی باشد که دست از باور داشتن خودتان می کشید

اگر افکار منفی تان را دنبال کنید، خیلی زود متوجه خواهید شد که تقریباً همیشه در یک زمان ثابت به سراغ تان می آیند. ممکن است روز خوبی را گذرانده باشید، اما قبل از خواب شروع به فکر کردن درباره ی چیزهای منفی کنید.

سعی کنید به این افکار بی اعتنا باشید و آن ها را چیز بی اهمیتی بدانید که همیشه بی دلیل به سراغ تان می آیند.

۷- موفقیت هایتان را یادداشت کنید

موفقیت هایتان را جایی یادداشت کنید و موارد تازه را هر روز به آن ها اضافه کنید. البته نباید فقط موفقیت های واقعاً بزرگ را ثبت کنید. هر قدمی که به سمت هدف تان برمی دارید را یادداشت کنید، حتی اگر کار کوچکی به نظر برسد. برای مثال: «صبحانه ی سالمی خوردم»، «بیست صفحه کتاب خواندم» و مواردی از این دست.

وقتی دلایل زیادی برای افتخار کردن به خودتان داشته باشید، این کار به بالا رفتن اعتماد به نفس تان کمک خواهد کرد.

۸- به نمونه ی ایده آل خودتان فکر کنید

« اگر اعتماد به نفس داشتم، در این موقعیت چه می کردم؟» این سؤال مهمی است که گهگاه باید از خودتان بپرسید. به ویژه زمانی که می خواهید کاری انجام دهید که احتیاج به اعتماد به نفس دارد.

لازم نیست همین حالا بیرون بروید و با یک غریبه گرم بگیرید. با قدم های کوچک شروع کنید: به یک غریبه لبخند بزنید. رزومه ی کاری تان را برای جاهای مختلفی بفرستید. نگران عواقب کارهایتان نباشید. آماده بودن برای قبول ریسک و مسئولیت کار خود، همان چیزی است که هر شخص با اعتماد به نفسی باید توانایی اش را داشته باشد.

۹- با غریبه ها حرف بزنید

به مراسمی بروید که در آنجا هیچ کسی را نمی شناسید و سعی کنید که نقش یک آدم با اعتماد به نفس را بازی کنید. لازم نیست فوراً به ستاره ی جمع تبدیل شوید. در حضور غریبه ها این کار ساده ای نیست. اما بعدها بیشتر احساس اعتماد به نفس خواهید کرد.

علاوه بر آن، سعی کنید که در زندگی روزمره هم سر صحبت را با غریبه ها باز کنید. با صندوق دارها رفتار صمیمانه ای داشته باشید یا با پیشخدمت کافه صحبت کنید. اما به خاطر داشته باشید که این روش به درد هر کسی نمی خورد. اگر صحبت با دیگران واقعا معذب تان می کند، دیگر این آزمایش را انجام ندهید.

۱۰- به دیگران پیشنهاد کمک دهید

همه ی آدم ها دوست دارند که احساس مهم و ارزشمند بودن کنند. هیچ چیزی خوشایندتر از این نیست که بدانیم کسی را داریم که همیشه پشتیبان ما است. همه ی آدم ها باید کسی را داشته باشند که بتوانند به او تکیه کنند، اما آدم های معدودی هستند که درخواست کمک می کنند یا پیشنهاد کمک می دهند.

با پیشنهاد کمک به دیگران می توانید به خودتان احساس مهم و مفید بودن بدهید و این کار به شما کمک می کند که احساس ناامنی یا تنهایی نکنید.

۱۱- وقت تان را با شبکه های اجتماعی هدر ندهید

اگر عادت دارید عکس های آدم هایی که می شناسید را تماشا کنیدو آن را ها با خودتان مقایسه کنید، باید بدانید که این کار نتیجه ای جز تخریب عزت نفس تان ندارد. در شبکه های اجتماعی آدم ها بر سر موفق بودن با هم رقابت دارند. آن ها فقط عکس های زیبایی از مکان هایی شگفت انگیز به اشتراک می گذارند. افراد بسیار کمی هستند که در خانه، زمانی که لباس های معمولی به تن دارند و کارهای معمولی انجام می دهند، از خودشان سلفی بگیرند.

شبکه های اجتماعی ای که در آن ها عضو هستید را چک کنید. کاربرهایی که دائماٌ از خودشان عکس می گذارند را دیگر دنبال نکنید و هر از گاهی از این شبکه ها فاصله بگیرید.

منبع: brightside
مطالب مرتبط
۵ نظر

ورود

  • احمدی فروردین ۹, ۱۳۹۸

    من شخصی هستم که هیچ اعتماد به نفسی ندارم.دلیلش هم خودم میدونم.چون در دوران مدرسه از معلم ها بدون دلیل انواع و اقسام کتک ها وتحقیرها را می شنیدم.در مدرسه ما نقش گوسفند رو داشتیم و ناظم چوبان بود.و حق اظهار نظر نداشتیم.در دانشگاه فکر کردم اوضاع تغییر میکنه و میتونم شکست های گذشتم رو جبران کنم ولی دست بر قضا دانشگاه ما رو اصلا حساب نمیکردن آخر سر مدرکی هم که به ما دادن هیچ به دردم نخورد.بعدش رفتم سربازی به معنای کلمه فهمیدم که من اصلا آدم نیستم انواع اقسام توهین ها که هرچی اعتماد به نفس جمع کردیو به فنا می برد.چنین کسی که سالها در مدرسه نقش یک آدم حقیر رو داشت و در دانشگاه در دوران جوانی و شکوفایی اون رو محل نمیزارن و در سربازی مثل یه توله سگ باش رفتار میکنن چطور اعتماد به نفس میمونه براش.فقط میتونم بگم ایران سیستمی داره که پدر هرچی جوون و استعداد رو در میاره.امیدوارم روزی رو ببینم که حکومت ایران عوض شده و این عوضی ها دیگر رهبر ما نیستن

    • a Girl فروردین ۹, ۱۳۹۸

      دوست عزیز آدم یک بار دنیا میاد قبول دارم شرایط محیطی میتونه خیلی بد باشه
      اما به نظرم درست ترین کار اینکه خودمون اونو بدتر نکنیم و سعی کنیم حداقل یه کاری کنیم که واسه خودمون ارزشمنده و دوسش داریم
      و به نظرم افرادی که جای خوشحال کردن بقیه و مهرطلب بودن سعی میکنن کارهایی انجام بدن که خودشون خیلی دوس دارن و البته اون کارها هم کارهای مثبتی هستن آدمای جذابی هستن و به مرور هم واسه بقیه محبوب میشن

      تا خودت تلاش نکنی از این شرایط دربیای دنیا گلستون هم که باشه (که نییییییییست) بهت سخت میگذره

    • آترین فروردین ۱۰, ۱۳۹۸

      این شرایطی که شما گفتید متاسفانه تویه ایران تقریبا برای همه موجود هست. این سیستم خود ما هستیم و تا خود ما عوض نشیم سیستم هم عوض نمیشه. تا موقعی که بخوای از شرایط گله کنی و تمام تقصیرها رو بندازی گردن این و اون درست نمیشه.منفی نگری رو کنار بذار و حتی با وجود تمام این عوامل منفی، مثبت باش و زندگی خودت رو درست کن و اون چیزی باش که میخوای باشی و راه خودت رو برو. برای تقویت اعتماد به نفستون هم به نظر من تویه کلاس های هنری شرکت کن که البته به نظر من بهترین نوعش برای مشکل شما کلاس بازیگری هست. اونجا مجبور میشی شرم و حیا رو کنار بزاری و مردم رو به عنوان یه گونی سیب زمینی ببینی و اصلا به چیزت هم نباشه که در موردت چه فکری میکنن.

      • سمیرا اسفند ۲۷, ۱۴۰۱

        من خودمو از کسی پایینتر نمیدونم بار ها پیش اومده تو جمع آدمای متخصص هم نظرمو گفتم و اونا تشویقم کردم خیلی حس خوبیه مدرک مهم نیست فقط باید خیلی کنجکاو و اهل مطالعه باشید همین

  • هستی خانی بهمن ۲۷, ۱۴۰۰

    ?خیلی مفید بود?