متأسفانه شروع سال ۹۸ با وقوع سیل در شهرهای شمالی کشور همراه شد و شیرینی عید و تعطیلات نوروز را به کام هموطنان ما تلخ کرد. وقوع بارندگی های شدید در روزهای پایانی سال ۹۷ منجر به طغیان رودخانه ها و جاری شدن سیل در بسیاری از شهرها و روستاهای استان های گلستان و مازندران شد و خسارات جانی و مالی زیادی به بار آورد. در حالی که شهرهای شمالی کشور هنوز با پیامدهای وقوع سیل دست و پنجه نرم می کنند، سازمان هواشناسی از ورود سامانه ی بارشی دیگری از غرب کشور و شدت گرفتن بارش ها طی این روزها خبر داد و نسبت به احتمال وقوع سیل و طغیان رودخانه ها در استان های مختلف کشور به ویژه فارس، کردستان، کرمانشاه، خوزستان، ایلام، لرستان، کهگیلویه و بویر احمد، چهارمحال و بختیاری، بوشهر، اصفهان، زنجان و قم هشدار داد. پلیس راهور هم از مردم خواسته است امروز و فردا حتی المقدور از سفرهای جاده ای خودداری کنند. امروز نیز خبرها و تصاویری از آب گرفتگی شدید و جاری شدن سیل در شهرهای مختلف کشور از جمله خرم آباد و شیراز منتشر شده است. به همین دلیل لازم است با اقدامات ایمنی هنگام وقوع سیل بیشتر آشنا شویم و بدانیم که در چنین شرایطی چطور باید از خودمان مراقبت کنیم.
پیش از وقوع سیل
- با مناطق سیل خیز محل زندگی یا مقصد سفر خود آشنا شوید.
- همیشه یک رادیوی باتری دار، چراغ قوه با باتری و جعبه ی کمک های اولیه، در خانه یا خودرو آماده داشته باشید.
- از چادر زدن و توقف خودرو در مناطق سیل خیز پرهیز کنید.
- اسناد و مدارک مهم خود را در یک کیف یا جعبه ی ضد آب و در جایی مطمئن نگه دارید.
- برای مواقع اضطراری، در ظروف مطمئن، آب سالم و غذای خشک ذخیره کنید و در دسترس بگذارید.
- از قبل، سریع ترین و ایمن ترین راه دسترسی به نقاط مرتفع را شناسایی کنید تا در صورت وقوع سیل و نیاز به تخلیه ی خانه به آنجا پناه ببرید.
- همیشه از خالی نبودن باک بنزین خودرو مطمئن باشید چون ممکن است مجبور به ترک خانه شوید.
حین وقوع سیل
- اگر در مورد احتمال وقوع سیل هشدار داده شده، گوش به زنگ باشید و برای آگاهی از وضعیت به پیام های رادیو و تلویزیون گوش دهید.
- در صورتی که از وقوع سیل باخبر شدید، فوراً خانه را ترک کنید و به مناطق مرتقع و امن بروید، چون ممکن است خیلی زود گرفتار سیل شوید.
- قبل از خروج از خانه، جریان برق، آب و گاز را قطع کنید.
- اگر موفق به قطع کنتور برق نشدید، وسایل برقی را از پریز بیرون بکشید. اگر دست یا بدن تان خیس است، از تماس با وسایل برقی خودداری کنید.
- در زمان وقوع بارندگی و سیل، از تماشا کردن و ایستادن در کنار مکان های حادثه خیز خودداری کنید.
- از جویبارها، کانال های فاضلاب، تنگه ها و مکان هایی از این دست که به ظاهر آرام هستند دوری کنید، چون یکباره و بدون هشدار باعث ایجاد سیل می شوند.
- در زمان بارش شدید باران و احتمال وقوع سیل، از عبور از عرض و ساحل رودخانه ها و پل های روی آن ها خودداری کنید و فوراً آنجا را ترک کنید.
- وارد سیلاب نشوید، چون ممکن است سرعت جریان آن باعث به هم خوردن تعادل و افتادن شما در آب شود و جریان آب شما را با خود ببرد. همچنین، احتمال دارد آب سیل دارای جریان برق باشد. علاوه بر این، آب سیل آلوده به روغن، گازوئیل و آب فاضلاب است.
- اگر مجبور به گذشتن از سیلاب شدید، برای حفظ تعادل و بررسی عمق زمین، با کمک یک چوبدستی در آب سیل حرکت کنید.
- اگر درون خودرو هستید و در جریان سیلاب یا آبی گیر کرده اید که سطح آن در حال بالا آمدن است، فوراً خودرو را رها کنید و به مکان مرتفعی بروید.
پس از وقوع سیل
- برای کسب خبر و اطلاعات لازم به رادیو و تلویزیون گوش دهید.
- از حضور در مناطق سیل زده خودداری کنید، مگر آنکه از شما درخواست کمک شده باشد یا اینکه توانایی کمک را داشته باشید.
- بعد از وقوع سیل، یکی از نگرانی های اصلی، سلامت آب آشامیدنی است، بنابراین برای اطمینان از سالم بودن آب حتماً پیش از مصرف، آن را بجوشانید.
- از مصرف مواد غذایی آلوده به آب سیل خودداری کرده و از غذاهای کنسرو شده استفاده کنید.
- وسایلی را که در اثر سیل خیس و آغشته به گل و لای شده اند را تمیز و به خوبی ضدعفونی کنید.
- مراقب گزش مارها و دیگر خزندگان و حشرات باشید چون وقوع سیل باعث خروج آن ها از لانه های خود می شود.
- سیل به خطوط برق صدمه می زند و باعث آتش سوزی می شود. لذا این نکته را مدنظر داشته باشید و در صورت وقوع آتش سوزی، به سرعت با آتش نشانی تماس بگیرید.
علاوه بر موارد ذکر شده، به خاطر داشته باشید که پیش از سفر، با تماس با شماره های ۱۴۱ و ۱۲۰ حتماً از وضع راه ها مطلع شوید و در صورت وقوع حادثه و نیاز به کمک، با شماره ی ۱۱۲ سازمان امداد و نجات تماس بگیرید (این شماره حتی بدون سیم کارت، به صورت ۲۴ ساعته قابلیت تماس دارد).
بدون نظر