همه ما همیشه شنیدهایم که آفتاب و نور خورشید اشعههای مضری برای پوست و چشم دارد که باید از آنها محافظت کرد. با عینکهای آفتابی اصل که قدرت مسدود کردن تابشهای یووی را دارند میتوان از چشمها محافظت کرد و برای پوست هم میتوان دست به دامن ضدآفتاب شد.
اما در کنار همه این تمهیدات، آفتابِ گرم و تابنده ممکن است برای برخی سرطان پوست بدنبال داشته باشد و برای بعضی دیگر شرایط دردناکی به نام: خارش خورشیدی.
خارش خورشیدی در واقع حساسیت به نور خورشید است. چندین حساسیت متفاوت باعث ایجاد خارش پوست در اثر تابش نور خورشید میشود که از جمله رایجترین آنها «فوران نور چندشکلی» (PMLE) است؛ شرایطی که پوست بدن بلافاصله پس از قرار گرفتن در معرض آفتاب دانه میزند و خارش میگیرد.
از دیگر حساسیتهای پوستی به نور خورشید که با دانههای ریز و خارش همراه است میتوان به PMLE ارثی اشاره که اغلب در آمریکا مشاهده میشود.
کهیر خورشیدی نیز حساسیت نادری است که در زنان جوان و به صورت تاول و کهیر پدیدار میشود.
نشانههای حساسیت پوست به نور خورشید چیست؟
در واکنش آلرژیک PMLE پوست دانههای ریز و قرمز میزند که خارش دارند. گاهی ممکن است سوزش هم داشته باشند و در گرما ورم کنند و تاول بزنند. این حساسیت اغلب در سینه و گردن ظاهر میشود اما ممکن است روزی بازوها یا ران پاها هم پدیدار شود.
از دیگر نشانههای PMLE باید به احساس سرما، سردرد و حالت تهوع اشاره کرد.
حساسیت به آفتاب PMLE حدود در بین ۱۰ تا ۱۵ درصد جمعیت جهان عمومیت دارد و هر نژاد و قومیتی ممکن است به آن مبتلا شود. افرادی که این حساسیت را دارند در یک زمان مشخص در هر سال به آن مبتلا میشوند که اغلب فصل بهار و ابتدای تابستان است.
دلایل ایجادکننده حساسیت به نور خورشید چیست؟
افرادی که زیر نور خورشید پوستشان دانه میزند و خارش میگیرد به نور حساسیت دارند. یعنی در واقع به نور خورشید آلرژی دارند. دلیل اینکه چرا برخی افراد چنین حساسیتی دارند معلوم نیست اما عامل اصلی این امر اشعههای ماورابنفش هستند.
اشعههای خورشید از سه نوع تابش ماورابنفش تشکیل شدهاند: UVA، اشعه UVB و اشعه UVC .
تابشهای UVC نمیتوانند دلیل شکلگیری حساسیت پوستی باشند زیرا طول موج آنها کوتاه است و هرگز به زمین نمیرسند. اما در مقابل، اشعههای UVA عامل اصلی شکلگیری PMLE هستند. اگرچه گفته میشود که برخی مردم به تابشهای UVB هم حساسیت نشان میدهند.
این افراد احتمالا به دستگاههای سولاریوم هم آلرژی دارند زیرا این دستگاهها تابش UV دارند.
وقتی فردی که حساسیت خورشیدی دارد در بهار یا اوایل تابستان زیر نور مستقیم خورشید قرار میگیرد، پوست او حساسیت نشان داده و بلافاصله دانههای ریز و خارشدار میزند.
جالب است بدانید زنان مخصوصا آنهایی که زیر ۳۰ سال هستند بیشتر از بقیه مردم در معرض این حساسیت قرار دارند.
تحریک پوست در اثر تابش نور خورشید به چه روشی درمان میشود؟
حساسیت پوستی به آفتاب اغلب یک یا دو ساعت پس از قرار گرفتن در معرض خورشید ظاهر میشود. این واکنش پوستی که با خارش و دانههای ریز همراه است عموما پس از دو تا سه روز از بین میرود، اما ممکن است بیشتر در برخی موارد بیشتر از یک هفته هم ادامه داشته باشد.
خوشبختانه این دانهها هیچ اثری از خود به جا نمیگذارند و پوست پس از درمان به حالت عادی خود باز خواهد گشت.
از درمانهای خانگی حساسیت به آفتاب میتوان به کمپرس آب سرد، پماد هیدروکورتیزول و مصرف آنتی هیستامین اشاره کرد. همچنین میتوانید قرصهای ضدالتهاب همانند آسپرین یا ایبوپروفن مصرف کنید. سعی کنید محل دانهها را با گاز استریل بپوشانید و از خاراندن آنها خودداری کنید.
بدون نظر