گرفتگی گوش ها تجربه تقریبا آزاردهندهای است که اغلب پس از شنا کردن، حمام کردن یا هنگام پرواز در هواپیما پدیدار میشود.
علت گرفتگی گوش در واقع مساوی نبودن فشار هوا در دو طرف پرده گوش است که باعث کشیده شدن پرده به یک طرف، جلوگیری از لرزش کافی آن و در نتیجه کاهش سطح شنوایی فرد میشود. در گوش میانی مجرای بسیار باریکی وجود دارد که گوش را به قسمتی در پیش بینی متصل کرده است؛ در سمت بینی دریچهای وجود دارد که با باز و بسته شدنهای متعدد (شاید تا ۸۰ بار در ساعت) وظیفه برقراری این تساوی فشار را برعهده دارد.
بیشتر افراد تجربه گرفتن گوش را در هواپیما، جادههای پر پیچ و خم یا بر اثر تغییر ارتفاع داشتهاند. در بسیاری از موارد با خمیازه کشیدن یا قورت دادن ناگهانی آب دهان گرفتگی رفع میشود؛ اما میتوان با روشهای دیگری همچون مکیدن آبنبات، جویدن آدامس، فرو بردن آب دهان و در کل خوردن و آشامیدن این مشکل را رفع کرد.
البته هستند افرادی که در چنین شرایطی با هر وسیلهی در دسترس سعی میکنند گرفتگی گوشها را باز کنند. اما بدون شک میدانید که استفاده از وسایل نوک تیز برای این امر میتواند تبعات بعضا جبرانناپذیری همچون پاره شدن پرده گوش بدنبال داشته باشد.
برای اینکه بدانید چگونه در خانه گوشهای هوا گرفته و دردناک را باز کنید پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مطلب با روزیاتو همراه باشید.
۱- الکل و سرکه
مواد لازم
- الکل صنعتی
- سرکه
- پنبه
روش کار
گاهی گرفتگی گوشها به خاطر عفونتهای باکتریال است. در چنین مواردی بهتر است روی یک گلوله کوچک از پنبه تمیز، مقدار برابر از الکل صنعتی و سرکه بریزید و آن را درون گوش خود بگذارید. سر خود را کج کنید تا پنبه در جای خود ثابت شود. پس از چند دقیقه متوجه میشوید که گوشها باز شده و دردش از بین رفته است.
توجه داشته باشید که این ترفند فقط برای باز کردن گرفتگی ساده گوش است و اگر گوش دچار پارگی یا خونریزی شده بود، بهتر است سریعا به پزشک مراجعه کنید و با درمان های خانگی سبب بدتر شدن اوضاع نشوید.
بیشتر بخوانید: شستشوی گوش چیست و چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟
۲- قرقره کردن آب نمک
مواد لازم
- نمک
- آب
روش کار
لازم نیست این محلول را درون گوشهای خود بریزید. تنها کافیست به مدت یک دقیقه آب نمک را در گلوی خود قرقره کنید تا گوشها باز شده و درد آزاردهندهشان از بین برود. این کار برای باز کردن بینی کیپشده هم کاربرد دارد.
۳- چکاندن روغن زیتون
مواد لازم
- روغن زیتون
- قطرهچکان گوش
روش کار
وقتی که گوش واکس (موم) زیادی تولید میکند، با یک روش ساده میتوانید از گرفتگی آن پیشگیری کنید. مقدار کمی روغن زیتون را حرارت دهید و آن را با کمک قطرهچکان درون گوش بریزید. پس از ۱۰ دقیقه واکسهای تهنشین شده در گوش نرم میشود و با کمک گوشپاککن میتوانید آنها را از گوش خارج کنید.
بیشتر بخوانید: رنگ جرمگوش نشاندهنده چه بیماری هایی در بدن است؟
۴- روغن آفتابگردان
مواد لازم
- روغن آفتابگردان
- آب
روش کار
از روغن آفتابگردان میتوانید به عنوان یک روانکننده استفاده کنید. به این صورت که آن را با مقداری آب ولرم مخلوط و سپس در گلو قرقره کنید. اگر به طور منظم این کار را تکرار کنید به باز شدن گوشها و دفع واکس اضافه آن کمک زیادی میکند. قرقره کردن روغن آفتابگردان و آب برای بهبود گلویی که خارش دارد نیز بسیار کاربردی است.
۵- سرم نمکی
مواد لازم
- سرم نمکی
- جوش شیرین
- نمک
- سرنگ
روش کار
گاهی گرفتگی گوشها در نتیجه التهابات آلرژیک ایجاد میشود. در چنین شرایطی میتوانید از اسپری کردن سرم نمکی در بینی و گوشهای خود کمک بگیرید. برای این منظور، سرم را کمی حرارت دهید، وقتی ولرم شد جوششیرین و نمک به آن بیفزایید. هم بزنید تا همه مواد کاملا ترکیب شوند. با استفاده از سرنگ، این محلول را درون بینی خود بریزید. قبل از انجام این کار حتما بینی خود را خالی و تمیز کنید.
۶- حرکت دادن فک
وقتی گوشها هوا میگیرند اغلب ما اولین کاری که میکنیم تکان دادن فکمان است تا به این روش گوشها باز شوند. این روش واقعا کاربردی است و با چپ و راست کردن فک میتوانید هوا و فشاری که گوشها را اذیت میکنند از بین ببرید.
۷- بخور برگ نعنای تازه و نمک
مواد لازم
- برگهای نعناع
- نمک
- آب
- حوله
روش کار
شب، پیش از رفتن به رختخواب درون قابلمه تعدادی برگ نعناع، آب و نمک بریزید و روی حرارت بگذارید تا بجوشد. سپس در قابلمه را ببندید. قابلمه را روی میز یا زمین بگذارید. سرتان را روی در قابلمه خم کنید. یک حوله تقریبا بزرگ روی سر خود بیندازید و بعد از باز کردن در قابلمه با بخار این ترکیب نفسهای عمیق بکشید. این دم و بازدمها با بخور نعناع و نمک را ۱۵ دقیقه ادامه دهید تا گوشها کاملا باز و از فشار و هوا خالی شوند.
پس از بخور دادن حتما صورت خود را بشویید.
۸- مکیدن آبنبات یا جویدن آدامس
مواد لازم
- آبنبات چوبی / آبنبات معمولی
- آدامس
روش کار
وقتی در هواپیما مینشینید، مهماندار با آبنباتهای کوچکی از شما پذیرایی میکنند. میدانید دلیلش چیست؟ خوردن این آبنباتها از هوا گرفتن گوشها در طول پرواز جلوگیری میکند. آدامس جویدن هم دقیقا همین اثر را دارد. هر وقت فشار هوای داخل گوشهایتان زیاد شد، یک آدامس در دهان گذاشته و مشغول جویدن شوید. به همین سادگی.
۹- خمیر یا محلول سیر
مواد لازم
- حبههای پوستکندهی سیر
- روغن
- آب
- نمک
- حوله / پارچه تمیز
روش کار
۲ تا ۳ حبه سیر پوستکنده را له کنید. آن را با کمی روغن حرارت دهید. پس از سرد شدن، مخلوط را درون گوش خود بگذارید. با کمک پنبه گوش را تمیز کنید.
یا میتوانید ۴ تا ۷ عد سیر پوستکنده و تمیز را درون مقداری آب بریزید و ۱۲ دقیقه حرارت دهید. سپس سیر را له کنید تا حالت خمیری به خود بگیرد. یک قاشق چایخوری نمک به آن اضافه کنید و روی پارچه بمالید. سپس گوش خود را به مدت چندین دقیقه روی این پارچه بگذارید.
۱۰- استفاده از سشوار
مواد لازم
- سشوار
روش کار
اگر آب استخر یا آب حمام درون گوشها باقی مانده و اذیتتان میکند، با حرارت سشوار آن را خشک کنید. البته توجه داشته باشید که دستگاه خیلی به گوشهای شما نزدیک نباشد.
در آخر هم لازم است بدانید اگر گرفتگی برای مدت زمان طولانی ادامه داشته باشد هوای داخل گوش میانی کمکم جذب جریان خون گذرنده در زیر مخاط شده و باعث بروز فشار مغزی میشود؛ این افزایش فشار مغزی باعث تشکیل آب میانبافتی و در نتیجه بروز اختلال در حرکت پرده گوش می شود و کاهش شنوایی را در پی خواهد داشت. پس در صورت طولانی شدن گرفتگی بهتر است به پزشک خانواده مراجعه کنید.
بدون نظر