درختی که قرار است معرفی کنیم توانایی راه رفتن دارد! اما این سوال پیش میآید که آیا به قدر کافی تند راه میرود که بتواند از دست اره برقی و تبر جان سالم به در ببرد؟
برای تماشای یکی از عجیبترین درختان جهان کافیست به منطقه حفاظت شدهی Sumaco Biosphere در فاصله یکصد کیلومتری از جنوب شرقی شهر کیتو (پایتخت کشور ادکوادور در آمریکای جنوبی) بروید. سپس، حدود سه ساعت با ماشین به حاشیه این جنگل بروید که به عنوان میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. از آنجا هم باید یک سفر ۷ تا ۱۵ ساعته با قایق، با پای پیاده یا جادهی گلی بروید تا به قلب جنگل برسید.
این همه تلاش و پیادهروی ارزشش را دارد زیرا به درختانی بر خواهید خورد که در هیچ کجای جهان وجود ندارند؛ درختان نخلی که راه میروند!
این گونه عجیب از درختان نخل با نام اصلی Socratea exorrhiza (سوکراتی اِگزورهیزا) بومی جنگلهای بارانی در نواحی گرمسیری آمریکای مرکزی و آمریکای جنوبی است و میتواند تا ۲۵ متر ارتفاع و قطری بیش از ۱۶ سانتیمتر رشد کند. اما بهطور معمول بین ۱۵ تا ۲۰ متر ارتفاع و ۱۲ سانتیمتر قطر دارد.
سیستم پیچیده نخل راهرونده مانند پا عمل میکند و این درخت میتواند با تغییر فصلها به صورت پیوسته به سمت نور خورشید حرکت کند.
سوکراتی لقب تنها درخت متحرک دنیا را به خود اختصاص داده است.
ریشهها به هم پیچیدهی درخت سوکراتی به طور تدریجی در جهت نور خورشید حرکت میکنند و در کمال حیرت، هر روز دو تا سه سانتیمتر راه میروند به نحوی که سالانه حدود بیست متر جابهجا میشوند.
سوکراتی اِگزورهیزا، در اثر فرسوده شدن خاک، ریشههای جدید خود را در جهت نور خورشید و یافتن خاک مستحکمتر در فاصله چند سانتیمتر از محل کنونی خود رشد میدهد. ریشههای قدیمی را هم در همان جا در هوا رها میکند تا خشکیده شوند. این تلاش برای بقا سبب میشود تا درخت موردبحث در طول یک سال حدود ۲۰ متر حرکت داشته باشد.
بدون نظر