برای راه رفتن روی آسمان و گرفتن عکسهای بینظیر باید به دریاچههای نمک بروید؛ البته نه هر دریاچه نمکی. ما در اینجا به طور خاص در مورد دریاچه مخرگه میخواهیم صحبت کنیم، بزرگترین آینه طبیعی ایران که در شهر بابک در استان کرمان واقع شده است و یکی از زیباییهای طبیعی این سرزمین شگفتآور را رقم زده است.
دریاچه مخرگه به خاطر شفافیت و انعکاس بینظیر آسمان روی سطح آن، «بزرگترین آینه طبیعی ایران» لقب گرفته است. البته برخی افراد آن را «آینهی طبیعی بولیوی در ایران» هم خطاب میکنند. اگر اهل گردشگری باشید احتمالا میدانید که بزرگترین آینه طبیعی جهان در کشور بولیوی در آمریکای جنوبی قرار دارد؛ جایی که مرزی بین زمین و آسمان وجود ندارد و راه رفتن روی آن مثل این است که در میان ابرها گام بر میدارید.
بزرگترین دریاچه نمک دنیا (Salar de Uyuni) در بولیوی با ۱۰ هزار و ۵۸۲ کیلومتر مربع مساحت، هنگام بارش باران به آینهای به وسعت دریاچه تبدیل میشود و چشماندازهای منحصربهفردی را خلق میکند. دلیلش هم صیقل یافتن سطح دریاچه در اثر بارش باران است.
حالا تصور کنید همین پدیده شگفتانگیز در کشور چهارفصل و بینظیر ایران نیز وجود دارد و با طی کردن چندصد کیلومتر از پایتخت میتوان به آنجا رسید و روی سطح بزرگترین آینه ایران گام برداشت.
دریاچه مخرگه در واقع یک دریاچه نمک است که به دریاچه «چاه زنگار» هم مشهور است. این دریاچه که ۲۵ کیلومتر مربع وسعت دارد، جزو دریاچههای عمیق ایران محسوب نمیشود و در عمیقترین نقطه فقط سی سانتیمتر عمق دارد. آب دریاچه از مسیلها و رودخانهها که موقع بارش باران جریان دارند، تهیه میشود.
دریاچه مخرگه به این خاطر که بستری نمکی دارد و مسطح است، خاصیت انعکاسی پیدا میکند. یعنی اینجاست که مرز بین آسمان و زمین از میان برداشته میشود. البته برای اینکه این ویژگی منحصر به فرد دریاچه حفظ شود باید به آهستگی قدم برداشت و از ورود خوردها جلوگیری شود.
بزرگترین آینه طبیعی ایران در سه کیلومتری جنوب شرقی مخرگه واقع شده است و از سمت شمال غرب به دشت سه چاه و ریگ سفید، در انتها از سمت کویر مروست از محدوده شهرستان خارج میشود و در جهت جنوب شرقی به کویر نمک سیرجان مرتبط میشود.
این دریاچه فصلی است و از رودخانههای فصلی آبگیری میشود. با بارندگیهای فصل پاییز و به ویژه آبان ماه دریاچه پر میشود و تا مردادماه سال بعد دریاچه همچنان پابرجا باقی میماند. از مرداد و تا آبگیری بعدی دریاچه به نمکزاری وسیع تبدیل میشود.
مسیر دسترسی به دریاچه مخرگه
دریاچه مخرگه در ۳۲ کیلومتری جنوب شهربابک در استان کرمان قرارگرفته است. مسیر دسترسی به این منطقه حرکت به سمت جنوب کارخانه آجر گود غلامعلی و یا جنوب گود لشکرکش است. هرگز بدون همراه داشتن راهنمای آشنا به این محل به این منطقه وارد نشوید چون موجب سردرگمی در میان باتلاقها خواهید شد.
در نزدیکی این دریاچه غارهای طبیعی زیبایی نیز وجود دارد که بر دریاچه مشرف هستند. همچنین در حوالی آن بقایای یک قلعه قدیمی نیز به چشم میخورد که هنوز هیچگونه مطالعاتی در خصوص قدمت و دلایل تخریب بخشهایی از آن صورت نگرفته است.
این دریاچه در حدود نیمی از سال ظاهر میشود و میتواند از مهمترین جاذبههای شهرستان محسوب شود، ضمن اینکه در شهرستان شهربابک روستای صخرهای میمند با ثبت جهانی نیز وجود دارد و تورهای گردشگری که به این روستا میروند میتوانند در مخرگه حضور یابند.
دریاچه مخرگه یکی از بهترین مقاصد عکاسان و طبیعتگردان است و تاجایی که چشم کار میکند آسمان، روی زمین دیده میشود. اما با توجه به اینکه این منطقه هنوز ثبت ملی نشده هر آن ممکن است مورد سوء استفادهی افراد سودجو واقع شود. چرا که بستر رودخانه دارای نمک زیادی است و میتواند مورد بهره برداری غیرقانونی قرار گیرد یا کندوکاوهای غیرضروری باعث آسیب به آن شود. با توجه به اینکه این منطقه پتانسیل بالایی برای جذب گردشگران خارجی و داخلی دارد، میتوان با سرمایهگذاری در آن و تبلیغات مناسب راه را برای ورود گردشگران باز کرد.
مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایعدستی استان کرمان در همین زمینه گفته، متأسفانه بیم تخریب این مکانهای گردشگری توسط گردشگرنماها میرود و اگر نتوانیم حساسیت و آسیبپذیری منطقه را به گردشگر منتقل کنیم در زمانی اندک وضعیت ناگواری در منطقه روی میدهد.
بیشتر بخوانید: روستای میمند، یادگاری از مهرپرستانِ ایرانی
شهربابک در کنار دریاچه زیبای آینه گونه اش، داشتههای زیاد دیگری ازجمله روستای صخرهای میمند را با ثبت جهانی و غار ایوب را نیز به عنوان بزرگترین دهانه ورودی غار در ایران دارد اما باوجود تمام داشتهها شهربابک از داشتن امکانات گردشگری ازجمله هتل بیبهره است و توسعه زیرساختهای گردشگری در این منطقه ضروری است.
بدون نظر