صدها غار در ایران وجود دارد که برخی از آن ها، بیش از ۷۰ میلیون سال قدمت دارد.
دنیای گردشگری زیر زمینی ایران، آن قدر وسیع و جالب و وصف ناشدنی است که می توان سر فصل جداگانه ای برای آن در عرصه صنعت گردشگری داخلی تعریف کرد. اما جالب اینجاست که بسیاری از گردشگران داخلی و بین المللی، از دنیای گردشگری زیر زمینی پایتخت خبر ندارند.
به همین خاطر، در این مطلب، نگاهی داریم به غارهای زیبای استان تهران.
به عقیده غار نوردان و غار شناسان، تهران اگر چه از نظیر موزه ها و کاخ ها و ظرفیت های طبیعی گردشگری، امکانات فراوانی دارد، اما از نظر تنوع ظرفیت های غارنوردی، استانی فقیر محسوب می شود.
باید بدانید که در خود شهرستان تهران غاری نداریم و برای غار نوردی باید به اطراف پایتخت بروید. غار یخ مراد که نزدیک جاده چالوس واقع شده، غار گل زرد در جاده هراز و هم چنین رود افشان در منطقه فیروزکوه که در شرق تهران قرار دارد، از جمله غارهای نزدیک تهران هستند.
غار بورنیک: در جاده دماوند فیروزکوه
غار بورنیک در دامنه ی رشته کوه های البرز در نزدیکی روستای هرانده فیروزکوه قرار گرفته است. این غار باستانی که زمانی یکی از سکونت گاه های انسان های غارنشین بوده است، در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
بور یا همان بار، در کنار نیک قرار گرفته و معنی و مفهوم جای نیک را در ذهن متبادر می کند. بورنیک یعنی جای خوب.
شهرستان فیروز کوه به دلیل شرایط توپو گرافی و آب و هوایی یکی از مناطق بکر استان تهران است. روستای هرانده و غار بورنیک از جاذبه های طبیعی و گردشگری این شهرستان است که به دلیل موقعیت جغرافیایی و جاذبه های طبیعی به عنوان یکی از بهترین مقاصد برای تور طبیعت گردی شناخته می شوند.
بلندی غار شش متر و طول و عرض آن به ترتیب ۱۰ و ۱۵ متر هست. دهانه غار از دید نهان هست و به همین خاطر محل امنی برای سکونت در مواقع خطر و زندگی در دوره غارنشینی انسان بوده است. غار هوایی بسیار خنک دارد که شاید در گرمای ۴۰ درجه بالای صفر منطقه، به کم تر از ۱۰ درجه برسد. گشتی در دنیای زیر زمینی زیبای غار بورنیک را به گردشگران تهرانی توصیه می کنیم.
با توجه به این که بر اساس مطالعات انجام شده، این غار در امتداد گسل قرار دارد و لایه طبقات به علت نازک بودن خطر ریزش دارند، بهتر است بیشتر حواستان به نکات ایمنی باشد.
غار بیوک آقا: جاده کن و سولقان
غار بیوک آقا بر خلاف اغلب غارها، طبیعی نیست و به دست بشر ایجاد شده است. غاری که برای افرادی که به سمت جاده کن و سولقان می روند، انتخاب خوبی مخصوصا در فصل تابستان است.
اگر از امام زاده داود و جاده دده سنگان بگذرید، با چند ساعت پیاده روی به غار بیوک آغا می رسید. غار بیوک آغار، غاری طبیعی نیست و افراد مختلف آن را با لوازم مختلف در دل کوه ایجاد کردند و بیش تر شبیه پناهگاه است.
غار گل زرد: در نزدیکی پلور
یکی دیگر از ظرفیت های گردشگری طبیعی تهران، غاری معروف به غار زرد است. غاری که در منطقه خوش آب و هوای پلور با چشمه های پر آب قرار دارد و در منطقه منظریه واقع شده است. اگر حدود شصت کیلومتر از تهران به سمت جاده هراز رانندگی کنیم، به این غار می رسیم. غاری پایین گردنه امام زاده هاشم و قبل از راهدارخانه منظریه، یکی از ظرفیت های گردشگری زیر زمینی اطراف پایتخت را مشاهده می کنیم.
دهانه تنگ غار سبب می شود که فقط افراد با سینه خیز بتوانند از آن عبور کنند.
غار بسیار زیباست و با وجود حوضچه های کوچک و بزرگ (که بعضا تا ۴ متر عمق دارند) و جویبارهای زیر زمینی و سازندهای آهکی بسیار متنوع، فضایی دلفریب و رویایی ایجاد کرده است. رفت و برگشت تا انتهای غار حدود ۳ ساعت طول می کشد.
غار بزج: در نزدیکی طالقان
اسمی عجیب برای غاری عجیب. غار بزج در نزدیکی طالقان قرار دارد. طالقان یکی از مناطق خیلی خوش آب و هوا به خصوص در فصل بهار و تابستان هست. غار کلا ۲۵ متر درازا دارد و بیش تر محلی برای استراحت رهگذارن منطقه بشمار می رود.
اگر به غاز بزج رفتید، از اهالی سوال کنید و از غار کله سنگ هم دیدن کنید. این غاردر کوه های طالقان داخل کوهی به همین نام نزدیک روستاهای «سوهان» و «آرتون» واقع است. دهانه غار تنگ است و درون آن منابع آب های زیرزمینی دیده می شود.
طول غار ۸۵ متر است و از سنگ چین های دستی درون غار استنباط می شود که این غار در ادوار پیش از تاریخ مورد استفاده انسان ها بوده.
غار ها در ایران، به خصوص در اطراف شهر های بزرگ نعمتی برای صنعت گردشگری محسوب می شود. بازدید از غار ها در همه جای دنیا امکان پذیر نیست و برخی از غار های ایران، از شگفتی های ٖآفرینش است و بعضا در زمره غار های زنده دنیا محسوب می شود.
بدون نظر