با علل مختلف «درد باسن» و نحوه درمان آن آشنا شوید

با علل مختلف «درد باسن» و نحوه درمان آن آشنا شوید

نشیمنگاه یا باسن گرچه بیشتر از چربی و عضلات سرینی تشکیل شده اما می تواند در برابر صدمات و بیماری ها آسیب پذیر باشد. بیماری ها و مشکلات مختلفی می توانند باعث درد باسن شوند، از کشیدگی های جزئی عضلانی گرفته تا بروز عفونت. بیشتر این مشکلات جدی نیستند، اما بعضی از آن ها نیاز به مراجعه به پزشک دارند. در ادامه با علل مختلف درد باسن آشنا خواهیم شد و می خواهیم ببینیم چه درمانی برای این مشکل وجود دارد و چه زمانی حتماً باید به پزشک مراجعه کرد.

علت درد باسن و درمان

کبودی

کبودی یکی از دلایل شایع درد باسن است. رنگ مشکی-آبی کبودی ها به دلیل صدمه ای است که به عروق خونی وارد شده و به دنبال آن خون در زیر پوست انباشته شده.

اگر صدمه ای به قسمت باسن وارد شود – مثلاً به دلیل سقوط از جایی یا وارد شدن ضربه – ممکن است پوست این قسمت کبود شود. این کبودی معمولاً با ظاهر شدن یک توده ی ورم کرده و احساس درد همراه است.

کشیدگی عضلانی

در قسمت باسن سه نوع ماهیچه وجود دارد: ماهیچه های سرینی بزرگ، متوسط و کوچک. اگر ماهیچه های باسن آنقدر کش بیایند که دچار پارگی شوند، ماهیچه ها دچار کشیدگی خواهند شد.

این مسأله مشکلات زیر را به دنبال دارد:

  • ورم
  • درد
  • خشکی و سخت شدن حرکت دادن ماهیچه ی صدمه دیده

شایع ترین دلایل کشیدگی عضلانی عبارتند از افراط در ورزش، گرم نکردن بدن قبل از ورزش، یا حرکت دادن ناگهانی یا ناشیانه ی بدن.

درد سیاتیک

درد سیاتیک نه یک بیماری بلکه یک نشانه است. این مسأله باعث ایجاد درد تیز یا سوزشی ای می شود که از عصب سیاتیک منتشر می شود این عصب از کمر شروع می شود و تا قسمت باسن و پایین هر دو پا ادامه پیدا می کند.

علاوه بر این، ممکن است در پای صدمه دیده احساس سوزن سوزن شدن یا بی حسی هم داشته باشید.

درد سیاتیک اغلب در اثر بیرون زدگی یک دیسک یا باریک شدن بخشی هایی از ستون فقرات به وجود می آید که باعث وارد آمدن فشار به عصب سیاتیک می شود. احتمال بروز درد سیاتیک در دهه های ۴۰ و ۵۰ زندگی بیشتر است، چون مشکلاتی که عامل ایجاد این درد هستند با بالا رفتن سن بیشتر می شود.

بورسیت

بورسیت یک مشکل شایع است که در آن کیسه های حاوی مایعی به نام بورس که نقش ضربه گیر را برای استخوان ها دارند، دچار التهاب می شوند. این مشکل بیشتر در قسمت شانه ها، لگن، آرنج و زانو به وجود می آید.

علاوه بر این، یک نوع بورس هم به نام بورس ایسکیال یا نشیمنگاه در قسمت باسن وجود دارد. به بورسیتی که باعث ملتهب شدن بورس نشیمنگاه می شود، بورسیت ایسکیال گفته می شود.

نشانه های این مشکل عبارت است از:

  • احساس درد هنگام نشستن یا دراز کشیدن
  • احساس دردی که از پشت ران منتشر می شود
  • ورم و قرمزی

بورسیت ایسکیال زمانی به وجود می آید که بورس نشیمنگاه صدمه ببیند یا برای مدتی طولانی روی یک سطح سفت نشسته باشید. این نوع بورسیت در میان بافنده ها و خیاط ها و کسانی که شغل هایی از این دست دارند هم شایع است.

بیرون زدگی دیسک

تک تک استخوان های ستون فقرات توسط صفحات کوچکی از یکدیگر جدا می شوند که نقش ضربه گیر را برای استخوان ها ایفا می کنند. به این صفحات که از یک ماده ی ژله مانند ساخته شده اند، دیسک گفته می شود. دیسک ها زمانی دچار بیرون زدگی می شوند که لایه ی بیرونی آن ها دچار پارگی شود و به دنبال آن، مقداری از ماده ی ژله ای درون دیسک ها خارج شود. دیسکی که دچار بیرون زدگی شده می تواند باعث وارد آمدن فشار به عصب های مجاور شود، مسأله ای که درد، بی حسی و ضعف را به دنبال دارد.

اگر دیسک صدمه دیده در قسمت کمر (مهره های کمری) باشد، احتمالاً در قسمت باسن احساس درد خواهید کرد. این درد می تواند از قسمت پاها هم انتشار پیدا کند. دیگر نشانه های این مشکل عبارتند از:

  • بی حسی
  • سوزن سوزن شدن
  • ضعف

با بالا رفتن سن احتمال بیرون زدگی دیسک بالاتر می رود، چون دیسک ها با افزایش سن رو به زوال می روند. دیگر عواملی که ریسک بروز این مشکل را بالا می برند، چاقی و مشاغلی هستند که با جا به جایی وسایل سنگین به شکل بلند کردن و کشیدن همراه هستند.

بیماری دژنراتیو دیسک

با بالا رفتن سن، دیسک های پشت فرسوده می شوند. تحلیل رفتن دیسک ها باعث از بین رفتن بخش ضربه گیری می شود که جلوی به هم ساییده شدن استخوان های ستون فقرات را می گیرند.

زوال دیسک های کمر می تواند باعث احساس درد در باسن و ران ها شود. این درد ممکن است هنگام نشستن، خم شدن یا بلند کردن چیزی تشدید شود. راه رفتن یا هر حرکت دیگری می تواند درد را کاهش دهد. علاوه بر این، ممکن است در پاهایتان احساس سوزن سوزن شدن یا بی حسی کنید.

سندرم پیریفورمیس

پیریفورمیس یک ماهیچه است که از کمر شروع می شود و تا بالای ران ادامه پیدا می کند. به علاوه، یک عصب هم وجود دارد که از قسمت پایین ستون فقرات شروع می شود، از قسمت باسن عبور می کند و تا پشت ران ها ادامه پیدا می کند که به آن عصب سیاتیک گفته می شود.

آسیب های بدنی یا استفاده ی بیش از اندازه می تواند عضله ی پیریفورمیس را به قدری ملتهب کند که به عصب سیاتیک فشار وارد کند. این فشار می تواند باعث نوعی درد شود که به آن درد سیاتیک گفته می شود. این درد از قسمت باسن شروع می شود و تا پشت پا ادامه پیدا می کند.

این درد ممکن است هنگام بالا رفتن از پله، دویدن یا نشستن شدت پیدا کند. به علاوه ممکن است احساس سوزن سوزن شدن با بی حسی هم داشته باشید.

سندرم پیریفورمیس در اغلب موارد درست تشخیص داده نمی شود و با دیگر انواع پشت درد اشتباه گرفته می شود.

کیست پیلونیدال

کیست نوعی کیسه است که می تواند در قسمت های مختلفی از بدن به وجود آید. کیست ها اغلب حاوی نوعی مایع هستند اما کیست های پیلونیدال حاوی تکه های کوچکی از مو و پوست هستند. این کیست ها بین شکاف میانی باسن به وجود می آیند. اگر در این قسمت موی زیر پوستی وجود داشته باشد ممکن است کیست پیلونیدال به وجود بیاید.

علاوه بر درد، دیگر نشانه های احتمالی عبارتند از:

  • قرمز شدن پوست
  • خروج چرک یا خون از دهانه ی کیست
  • بوی بد

کیست های پیلونیدال بیشتر در میان مردان شایع هستند و همینطور کسانی که مدتی طولانی را نشسته سپری می کنند. ساییده شدن باسن به یک سطح هم می تواند باعث ایجاد این کیست ها شود، مثل زمانی که دوچرخه سواری می کنید.

آبسه مقعدی

آبسه مقعدی یا پری رکتال (به آن آبسه پری آنال هم گفته می شود) یک حفره ی چرکی است که درون یکی از غدد بدن در نزدیکی مقعد به وجود می آید، یعنی همان سوراخی که مدفوع از آنجا از بدن خارج می شود. این آبسه در اثر عفونت باکتریایی به وجود می آید.

این نوع آبسه در میان نوزادن شایع است. در بزرگسالان هم ابتلا به اسهال، یبوست و دیگر مشکلات مربوط به اجابت مزاج، احتمال بروز چنین عفونتی را بالا می برد.

در بعضی افراد یک ارتباط غیر طبیعی میان داخل معقد و پوست آن ها وجود دارد که به آن فیستول گفته می شود. باکتری ها می توانند در این قسمت انباشته و باعث به وجود آمدن آبسه شوند. برای برداشتن فیستول ممکن است نیاز به جراحی باشد.

اختلال عملکرد مفصل خاجی خاصره ای

مفصل خاجی خاصره ای (ساکروایلیاک)، استخوان خاجی (یک استخوان سه گوش در پایین ستون فقرات) را به استخوان لگن متصل می کند. التهاب این مفصل می تواند باعث احساس درد در کمر شود. این درد ممکن است از قسمت باسن منتشر شود و تا قسمت بالای پا ادامه پیدا کند.

فعالیت هایی مثل راه رفتن، دویدن، یا بالا رفتن از پله ها می تواند درد را تشدید کند، اما روش هایی هم برای تسکین این درد وجود دارد. فیزیوتراپی می تواند مفصل را تقویت کند و انعطاف پذیری آن را بالا ببرد.

درد مفصل خاجی خاصره ای در اغلب موارد با دیگر انواع کمر درد اشتباه گرفته می شود.

التهاب مفصل

آرتریت یا التهاب مفصل نوعی بیماری است که باعث احساس درد و خشکی در مفصل ها می شود. آرتریت نزدیک به ۱۰۰ نوع مختلف دارد.

بعضی از انواع آرتریت در اثر فرسودگی تدریجی مفصل ها به دلیل بالا رفتن سن و فعالیت بدنی به وجود می آیند. دیگر انواع این بیماری هم به دلیل حمله ی سیستم ایمنی بدن به مفصل ها رخ می دهد.

آرتریت مفصل ران می تواند باعث ایجاد دردی شود که به قسمت باسن انتشار پیدا کند. احساس درد و خشکی ناشی از این مشکل ممکن است در هنگام صبح شدت پیدا کند و با حرکت دادن مفصل به تدریج بهبود پیدا کند. مصرف دارو و فیزیوتراپی می تواند به مدیریت درد کمک کند.

بیماری عروقی

سرخرگ آئورت اصلی ترین رگ خونی متصل به قلب است. این سرخرگ به دو رگ کوچک تر به نام سرخرگ تهیگاهی (یا شریان ایلیاک) تقسیم می شود که با پیشروی در بدن اندازه ی آن ها کوچک تر می شود و خون را به پاها می رسانند. هر گونه انسدادی در این عروق خونی به دلیل تصلب شرایین، می تواند باعث احساس درد در قسمت باسن شود.

این درد هنگام راه رفتن به وجود می آید و می تواند مداوم اما نه چندان شدید باشد. درد ناشی از این مشکل عروقی ممکن است شما را وادار کند دست از راه رفتن بکشید و با توقف شما، درد هم قطع شود. احساس ضعف و ریزش مو در پایین پاها دیگر نشانه های احتمالی این مشکل هستند.

نحوه درمان

برای درمان درد باسن باید به پزشک عمومی، روماتولوژیست، یا متخصص ارتوپد مراجعه کنید. پزشک با توجه به علت درد، درمان مناسب را برای شما تجویز خواهد کرد.

توصیه های احتمالی پزشکان:

  • تزریق کورتیکواستروئید برای کاهش التهاب
  • انجام فیزیوتراپی برای کمک به تقویت عضلات قسمت آسیب دیده و همینطور افزایش دامنه ی حرکت در قسمت صدمه دیده
  • تخلیه ی کیست یا آبسه
  • انجام جراحی برای ترمیم دیسک صدمه دیده یا جایگزین کردن یک مفصل فرسوده

اما روش های خانگی ای هم وجود دارد که می تواند به شما کمک کند تا مراجعه به پزشک شدت علائم را کاهش دهید:

  • از کیسه یخ یا آب گرم برای کاهش ورم و تسکین درد استفاده کنید. شما می توانید فقط از یکی از آن ها، یا گاهی از کیسه یخ و گاهی هم از کیسه آب گرم استفاده کنید. کیسه ی یخ یا آب گرم را ۱۵ دقیقه ی ممتد روی قسمت صدمه دیده بگذارید.
  • پاها، ران ها و باسن خود را به آرامی کشش دهید.
  • استراحت کنید و فرصت دهید تا آسیب التیام پیدا کند.
  • از مسکن های بدون نسخه استفاده کنید.

چه زمانی مراجعه به پزشک ضروری است؟

اگر درد با گذشت چند روز کمتر نشود یا شدت پیدا کند، باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک شما را معاینه خواهد کرد و احتمالاً با تجویز پزشک، عکس پزشکی ای مثل ایکس ری خواهید گرفت تا علت درد معلوم شود.

با معلوم شدن علت درد، پزشک درمان مناسب برای شما را تجویز خواهد کرد.

منبع: healthline
مطالب مرتبط
۷ نظر

ورود

  • کوروش مرداد ۷, ۱۳۹۸

    سلام,مطلب بسیار جالبی بود,من سالهاست از بوی بد باسن رنج می برم.خیلی چاقم چند بار هم دکتر رفتم اما دکتر حاضر نشد منو درمان کنه.نمیدونم چه مریضی دارم.ولی مریضی به این صورت هست که وقتی عرق میکنم باسنم دون دون میشه و کمی لکه های زرد خردلی رنگی در میاد و وقتی مثلاً میام خونه شلوارمو در میارم بویی شبیه بوی سس مایونز گندیده و بعدش بوی شبیه پیاز میاد بیرون.خلاصه خیلی اذیتم.شب هم که می‌خوابم عرق سوز میشم.چون چندتا پتو میندازم رو خودم تا بوی گندم درنیاد.البته دکتر طب سنتی رفتم.گفت موهای زاید زیاد داری.واین مشکلاتت به خاطر اون هست.من موهای داخل باسنم رو هر هشت ماه کوتاه میکنم.حالم از خودم به هم میخوره.نمیدونم چیکار کنم

  • کیمیا مرداد ۸, ۱۳۹۸

    حتما لازمه برای این مطلب عکس دختر بزارید!!؟آخه این چه عکسهایی هست.دیگه رسماً یک سایت زرد هستید.واقعا شرم آوره

  • FaRZiN مرداد ۱۰, ۱۳۹۸

    حالا واقعا فرق میکنه برای ما که باسن دختر باشه یا پسر واقعا ؟؟ اونم با شلوار ؟؟
    دیگه هرچی هیچی نمیگیم یه سری مذهبی پر روتر میشن ….
    به احتمال زیاد هم این کیمیا خانوم یه چادریه ساندیس دوست باشه

    • کیمیا مرداد ۱۴, ۱۳۹۸

      اولا من ساندیس نمی‌خورم چون خوشم نمیاد بجاش رانی میخورم دوما من مذهبی نیستم بلکه مسلمان هستم.حجاب زیبایی من هست.ثالثا من چادر نمی پوشم بلکه لباس سنتی شهرمون رو می پوشم .سه تا غلط داشتی شدی هفده و اما چهارمین غلطت اینه که ایران یک کشور اسلامی است.و تمام چیزهایی که داره از اسلام است.مردم هم مسلمان هستند اگر شما لامذهب هستید می تونین به کشورهایی که ازدواج همجنس‌بازها را به رسمیت می شناسن مهاجرت کنید و با یک مرد سیاه گنده ازدواج کنید.

      • امی مرداد ۸, ۱۳۹۹

        احسنت کیمیا

      • سجاد دی ۷, ۱۴۰۰

        اولا که منظور از ساندیس خور چیز دیگس،دوما که انصافا یه عکس از خودتون با حجاب بگیرید، یه عکس بی حجاب، خودتون قاضی بشید ببینید توی کدومشون زیبا تر هستید.در مورد لباس شهرتونم اگر شما انقد به ایران اسلامی میبالید، پس باید لباس اسلام که عبا و روبنده هست بپوشید نه لباس سنتی شهرتون، در اخر قطعا ایران تمام چیزهایی که داره از اسلام نیس،

  • مهدی دی ۲۴, ۱۴۰۰

    باسلام
    من هم یه توده توباشم راستم به تازگی پیداشده،نمی دونم فشارکاره،یا مال بلند کردن اجسام سنگینه،من کارگرم وصبح تا شب باید بردگی کنی واسه یه لقمه نون،پول دکترکه ندارم،پول دارو هم ندارم آیا راهکاری هست که درد وتورمش کم بشه،خیلی اذیت میشم حتی تو راه رفتن،مجبورم که کارم رو هم انجام بدم حتی سرکوفت میزنن که بیشتر کارکنم،آه خدا خودت کمک کن،من فقط میخوام سالم باشم بتونم کارکنم،اگه ب نتونم کار کنم خانواده م بیچاره شدن،میشه راهکاری بدین دردم کمتر بشه،دکترو که بیخیال ندارم برم،کسی هم مجانی ویزیت نمی کنه،???محجتاج دعای خیرشما عزیزانم