روح و جسم انسان اسیر چنگال تکنولوژی؛ ۹ بلایی که تکنولوژی بر سر جامعه بشری آورده

روح و جسم انسان اسیر چنگال تکنولوژی؛ ۹ بلایی که تکنولوژی بر سر جامعه بشری آورده

تکنولوژی به قدری در جامعه ی بشری و زندگی روزمره ی ما ریشه دوانده که به سختی می توان به خاطر آورد قبل از آن دنیا چگونه بود.

حالا می توانید تصور کنید بدون وجود تکنولوژی، از هر نوع آن، چطور باید کارهایتان را انجام می دادید؟ چطور باید با دیگران ارتباط برقرار می کردید یا سفر می کردید و یا حتی خودتان را سرگرم می کردید؟

گرچه ما به اذهان درخشانی که چنین اختراعاتی را برای ما فراهم کردند، یک تشکر ویژه بدهکاریم، اما کوته بینانه است اگر تکنولوژی را چیزی جز یک نعمت برای بشریت ندانیم. در حقیقت، تکنولوژی را بیشتر می توان یک مصیبت دانست که اثرات پیدا و ناپیدای مختلف و بی شماری بر افراد، گروه ها و در کل، نوع بشر دارد.

در ادامه به ۹ آفت تکنولوژی برای بشریت می پردازیم.

۱- استفاده از تلفن های همراه و کامپیوترها حالت بدن را تغییر می دهد

مضرات تکنولوژی

نحوه ی استفاده از دستگاه هایی مثل تلفن های همراه، کامپیوترها و تبلت ها، به شدت برای بدن مضر است.

بد نشستن و ایستادن نه فقط برای پشت و گردن مشکل ایجاد می کند، بلکه اثرات روانی مخربی هم دارد، از جمله کاهش عزت نفس و افت روحیه، کم شدن جسارت و بازدهی و افزایش گرایش به یادآوری چیزهای منفی.

حالت فیزیکی بدن، حالت روحی ما را هم شکل می دهد و می تواند کلید دستیابی به برخورداری از روحیه ای شادتر و اعتماد به نفسی بالاتر باشد.

۲- بینایی ما هم می تواند به خاطر استفاده ی زیاد از دستگاه های الکترونیک آسیب ببیند

افراط در استفاده از دستگاه های دیجیتالی می تواند منجر به مشکلات چشمی شود.

استفاده ی زیاد از این دستگاه ها می تواند چشم ها را خسته می کند و باعث بروز مشکلی به نام خستگی چشم شود. این مسأله می تواند نشانه هایی مثل سردرد، سخت شدن تمرکز، آبریزش، خشکی، سوزش، درد یا خستگی چشم ها داشته باشد. استفاده ی بیش از حد از این وسایل می تواند باعث تاری دید یا دوبینی و افزایش حساسیت به نور هم شود.

کسانی که روزانه دو ساعت یا بیشتر به طور پیوسته به صفحات دستگاه های الکترونیکی خیره می شوند، بیشتر دچار این مشکلات می شوند.

۳- بی خوابی می تواند دیگر عارضه ی جانبی استفاده از وسایل دیجیتالی باشد

استفاده ی بیش از حد از دستگاه های الکترونیک قبل از خواب می تواند منجر به بی خوابی شود.

علت این مسأله نور آبی رنگ مصنوعی ای است که طول موج کوتاهی دارد و از دستگاه های دیجیتالی ساطع می شود. این نور ساعت داخلی و ریتم شبانه روزی بدن را به تأخیر می اندازد و مانع از ترشح ملاتونین که یک هورمون خواب آور است، در بدن می شود.

هر چه در هنگام شب بیشتر از ابزار های الکترونیک استفاده کنید، خوابیدن یا خواب ماندن برایتان سخت تر خواهد شد.افزایش هوشیاری در زمانی که باید خواب آلوده باشید، باعث به تعویق افتادن ساعت خواب شما می شود، اما علاوه بر این، استفاده از این دستگاه ها قبل از خواب، باعث به تعویق افتادن شروع مرحله ی REM خواب می شود، به این ترتیب در مجموع از مدت زمان خواب REM کاسته خواهد شد و صبح روز بعد هم از هوشیاری کمتری برخوردار خواهید بود. این مسأله به مرور زمان می تواند تبدیل به کمبود چشمگیر و مزمن خواب شود.

۴- تکنولوژی اعتیاد آور است

استفاده از وسایل الکترونیک اعتیاد آور است و هر روزی که می گذرد، رها کردن آن ها به کار سخت تری تبدیل می شود.

برخی دانشمندان معتقدند اعتیاد به تکنولوژی را باید در دسته ی اعتیادهای قابل تشخیص قرار داد.

۵- تکنولوژی ما را به یک سبک زندگی فاقد تحرک سوق می دهد

استفاده ی طولانی مدت و بی وقفه از دستگاه های دیجیتالی اغلب با نشستن طولانی مدت همراه است، چه پشت میز باشد، چه روی مبل و چه در رختخواب.

داشتن یک سبک زندگی بدون تحرک منجر به بالا رفتن ریسک بروز بیماری ها و مشکلات زیادی از جمله دیابت، بیماری قلبی عروقی، سرطان روده ی بزرگ و چاقی می شود.

طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت، ۶۰ تا ۸۵ درصد از مردم دنیا – هم در کشورهای توسعه یافته و هم در کشورهای در حال توسعه – سبک زندگی بدون تحرکی دارند. این مسأله به یکی از مشکلات جدی عصر ما تبدیل شده و با وجود آنکه سلامت عمومی ما را تهدید می کند، کمتر به آن پرداخته شده.

۶- استفاده ی طولانی مدت از شبکه های اجتماعی و دستگاه های دیجیتالی می تواند برای سلامت روانی ما مضر باشد

نه فقط سلامت جسمی ما، بلکه سلامت روانی ما هم از تأثیرات منفی تکنولوژی در امان نیست.

تحقیقی در آمریکا نشان داد، جوانان بزرگسالی که ۷ تا ۱۱ ساعت از شبکه های اجتماعی استفاده می کردند، ریسک افسردگی و اضطراب در آن ها ۳ برابر بیشتر از کسانی بود که ۲ ساعت یا کمتر از این شبکه ها استفاده می کردند.

ارتباط میان این دو مسأله به قدری قوی است که روانشناسان می توانند از بیمارانی که از افسردگی و اضطراب رنج می برند در مورد میزان استفاده ی آن ها از شبکه های اجتماعی سؤال کنند و به آن ها بگویند که ممکن است نشانه هایی که در آن ها وجود دارد با استفاده از شبکه های اجتماعی مرتبط باشد.

۷- استفاده ی زیاد از تکنولوژی به روابط ما هم می تواند صدمه بزند

تکنولوژی می تواند روی روابط ما تأثیری منفی داشته باشد، به ویژه از نظر تأثیری که بر نحوه ی گفتگو کردن ما با یکدیگر می گذارد.

یکی از عمده مشکلات تکنولوژی این است که وقتی از طریق پیام های متنی یا ایمیل با یکدیگر صحبت می کنیم، احتمال سوء تفاهم بسیار بیشتر می شود.

در این حالت، ارتباط غیر کلامی (که بعضی معتقدند ۴۰ درصد از ارتباطات رو در روی ما را تشکیل می دهد) به کلی حذف می شود. بنابراین هنگام ارسال هر نوع پیامی از طریق ابزارهای دیجیتالی باید مراقب و حواس جمع باشید.

۸- هر چه می گذرد جوان ها توانایی تعاملات رو در رو را بیشتر از دست می دهند

یکی دیگر از مهارت های اجتماعی ای که به واسطه ی تکنولوژی در حال از بین رفتن است، توانایی نسل جوان در خوانش زبان بدن و نکات ظریفی است که در ارتباطات رو در رو وجود دارد.

علت این مسأله آن است بیشتر ارتباطات آن ها از طریق آنلاین انجام می شود نه به شکل رو در رو.

ما امروزه در دنیایی زندگی می کنیم که جوانان آن همه جا با خود یک گوشی هوشمند و لپ تاپ به همراه دارند و از سن کودکی ساعت ها از طریق دستگاه های الکترونیک به یکدیگر پیغام می دهند. در چنین شرایطی شانس کمتری برای رشد توانایی «شیوایی بی کلام» (Silent Fluency) وجود دارد که در تعاملات رو در رو شکل می گیرد.

۹- دسترسی فوری به اطلاعات از خودکفایی ما کم می کند

این روزها ما دنیایی از اطلاعات را در اختیار داریم که به واسطه ی اینترنت می توانیم فوراً به آن ها دسترسی پیدا کنیم.

در مفید بودن چنین امکانی شکی نیست، اما این مسأله معایبی هم دارد. در حقیقت، این مسأله باعث محدود شدن تفکر خلاقانه و خالص ما می شود، چون عادت می کنیم فوراً هر چیزی را در اینترنت جستجو کنیم تا جواب سؤال هایمان را به سرعت پیدا کنیم.

با این حال، پیامدهای طولانی مدت اتکای کامل به اینترنت برای جستجوی اطلاعات، هنوز مشخص نیست.

منبع: businessinsider
۲ نظر

ورود

  • Hamed شهریور ۱۴, ۱۳۹۸

    یک سایت بسیار بهتر از رسانه صوتی و تصویری ما داره در مورد زندگی اجتماعی اطلاع رسانی میکنه…
    اصلا بهتره بگم رسانه های ما دارن ذهن مردم رو تخریب میکنن شبانه روز

  • unknow شهریور ۱۵, ۱۳۹۸

    سلام

    اون کسی که این مقالرو نوشته فقط بایذ بهش گفت بورو توی دهات زندگی کن و برای بدست اوردن غذا زمینُ با گاو شخ بزن و واسه درست کردن آتش هم عن گاوُ خشک کن باهاش آتیش درست کن حق استفاده از لامپ و بخاری و کولر و یخچال و فریز و فرگاز هم نداری چون اینا تکنولوژی بحساب میان

    گزینه ۱ تا حدی درسته ولی و همین یک گزینه ی دیگه که اینا کاملا به خوده اون شخص و روحیش بستگی داره

    فاقد تحرک! اعتیاد ! صدمه به روابط! تعاملات رودرو عجب!

    از همه خنده دار تر گزینه آخری هست که دقیقا منظورش اینه
    هرکسی باید خودش از اول جاذبرو کشف کنه و فرمولاشو بسازه یا اگر بخواد برنامه نویسی یاد بگیره ابتدا باید یک سیپیو اختراع کنه و زبان ماشین صفرُ یک رو روش پیاده سازی کنه یا هرکسی بخواد عکس بگیره باید خودش بره دوربین اختراع کنه
    خوب به اطلاعات که دسترسی نداره که بدونه کامپیوتر اختراع شده یا دوربین اختراع شده پس باید خودش از اول اختراع کنه خیلی جالبه
    یا اینکه طرف اگه بخواد یک وسیله ی جدید اختراع کنه که توی دنیا نیست باید ۱۰ سال دور دنیارو بگرده و پا بر خطرناکترین مکان هاهم بذاره تا مطمئن بشه کسی مثلشو اختراع نکرده که مثلا هرچند سال وقتی که براش می ذاره بیهوده نبوده باشه
    مثله همین آقایی که ادعا می کرد دستگاه انرژی رایگان ساخته یعنی دیگه نیازی به پرداخت قبض برق نیست و با یکبار پول خرج کردن واسه ساخت دستگاه تا موقعی که دستگاه خراب نشده و جاذبه زمین هست واست برق میده
    احتمالا زیاد از شبکه های اجتماعی یا کلا اینترنت استفاده نمی کرده و توهم زده بوده که اولین نفریِ که چنین دستگاهیُ اخترع کرده آخرشم با گفتن طریقه ساختش آبروش رفت

    البته آقای برهمند با شما نیستم، با اون مو قهوه ای روشن بی ریخت هستم