جزییات آمار جرم و جنایت در ۶ ماهه اول سال ۹۸ در تهران

وقوع ۱۵۳ فقره قتل عمد، سرقت مسلحانه و تجاوز به عنف در تهران

جزییات آمار جرم و جنایت در ۶ ماهه اول سال ۹۸ در تهران

آمار زندانیان و امار جرم و جنایت در ایران به نسبت جمعیت بالاست. شمار پرونده هایی که در قوه قضاییه هر سال رسیدگی می شود خیلی زیاد است و این موضوع، صدای سران قوا را در آورده و شورا های حل اختلاف هم آن طور که تصور می شد، تاثیر شگرفی در کاهش ورودی های دادسرا ها نداشته است. با این حال، اصلا نباید نقش فوق العاده شورا های حل اختلاف را در کاهش ورودی پرونده ها به دستگاه قضا، دست کم گرفت که اگر این مجموعه ها نبودند، اوضاع تراژیک  تر بود.

بیش  از ۲۰۰ هزار زندانی در زندان های ۳۱  استان کشور قرار دارد که رقم قابل توجهی از آن ها را محکومان مرتبط با مواد مخدر تشکیل می دهد. با این حال قوه قضاییه در تلاش است تا با اتخاذ رویه های نوین قضایی، جمعیت زندان ها را کاهش دهد. تنها در استان خراسان رضوی که یکی از مقصد های گردشگری مذهبی ایران محسوب می شود، با ۶ میلیون جمعیت، ۲۱ هزار زندانی در ۱۱ ندامتگاه این استان در سال ۹۷ وجود داشتند که ۲۷درصد از آن هارا زندانیان مربوط به سرقت تشکیل می دهد.

برخی از زندان های کشور، از شرایط مطلوبی برخوردار نیستند و در این بین، ‌هزینه تمام شده نگهداری از  یک زندانی با توجه به تورم سالانه  کشور، هزینه های هنگفتی را روی دست دستگاه قضا و سازمان زندان ها قرار می دهد.

آمار زندانیان
گزارش خبرگزاری ایرنا از افزایش روز افزون شمار زندانیان در ایران

سطح تحمل پذیری مردم کاهش یافته و این ضریب گرایش به خشونت و زد و خورد در جامعه را افزایش داده است  که بخشی از جمعیت زندان ها را به خود اختصاص می دهد. در پایتخت، در نیمه اول سال نود و هشت، ۱۵۳ مورد قتل عمد، آدم ربایی، سرقت مسلحانه و تجاوز به عنف گزارش شده که به نسبت آمار سال نود و هفت، پنج درصد کاهش را نشان می دهد.

طبق آمارهای منتشر شده، یک صد و پنجاه و سه فقره جرم در حوزه جنایی در پایتخت صورت گرفته که به نسبت، یک فقره در بازه ۲۴ تا ۴۸ ساعت را نشان می دهد. در نیمه اول سال نود و هشت، ۷۶ فقره قتل عمد در تهران رخ داد. یعنی هر هفته شاهد وقوع ۳ تا ۴ فقر قتل عمد در تهران بودیم.

در نیمه اول سال نود و هشت، ۹ مورد آدم ربایی گزارش شد و ۱۸ مورد سرقت مسلحانه. هم چنین طبق گزارش  پلیس، ۱۹ مورد حریق عمدی در پایتخت به وقوع پیوست. آمار ها نشان می دهد که در شش ماه نخست سال نود و هشت، ۴۴ مورد تجاوز به عنف در تهران رخ داده است که به نسبت شش ماهه نخست سال نود و هفت، ۲۵ درصد کاهش نشان می‌دهد.

قتل عمد و سرقت مسلحانه در تهران در نیمه اول سال ۹۸ به نسبت نیمه نخست سال ۹۷، افزایش یافته است که قابل تامل می باشد. امار کشفیات پرونده های قتل و آدم ربایی و سرقت مسلحانه در۶ ماهه نخست سال ۹۸، به ۱۱۸ درصد رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۲۲ درصد رشد را نشان می دهد.

طبق اعلام دادستان عمومی و انقلاب تهران در سال ۱۳۹۴، ۱۷۱ فقره قتل در تهران در این سال رخ داد که طبق گفته های او در آن زمان، این رقم نگران کننده نیست. در مهر ماه سال ۱۳۹۳، معاون مبارزه با جرایم جنایی پلیس کشور گفته بود که ۳۴ درصد از قتل های کشور در این سال، بر اساس روابط و انگیزه های فامیلی بوده و به همین خاطر، قتل های فامیلی، نقش پر رنگی در جنایت های کشور  در این سال داشت.

در سال نود و شش، طرح یک فوریت ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندان ها در مجلس شورای اسلامی تصویب شد و اکنون رئیس جدید قوه قضاییه، در پی کاهش شمار ورودی های زندان ها و هم چنین کاهش ورودی پرونده ها به دستگاه قضا است که این روزها در حال تبدیل شدن به یک بحران است.

ایران از نظر آمار زندانیان که حدود ۲۴۰ هزار نفر در سال نود و هشت اعلام شد، رتبه ۹ را در دنیا داریم که این رتبه تک رقمی نشان می دهد که شمار ورودی به زندان های ما هر سال بیش تر می شود. با توجه به این که بخشی از زندانیان را محکومان مواد مخدر تشکیل می دهند و جغرافیای ایران نیز به گونه ای است که در همسایگی پایتخت تولید مواد مخدر دنیا (افغانستان) قرار دارد، لذا به نظر می رسد به منظور کاهش آمار زندانیان مواد مخدر، در مقوله پدافند غیرعامل باید برای آن چاره اندیشی شود.

به هر حال، جرم و جنایت در تهران با جمعیت بیش از ۱۰ میلیون نفری خود، با بد تر شدن اوضاع اقتصادی، افزایش  می یابد. ریشه های وقوع جرم و جنایت در ۴۰ سال اخیر باید به نسبت هر استان و شرایط مربوطه، بررسی شود تا در ایران عصر ۱۴۰۰، هم شاهد کاهش ورودی جمعیت زندان ها و هم شاهد کاهش ورودی پرونده به دستگاه قضا باشیم. دستگاهی که با ۲ چالش مهم روبروست: کمبود نیروی انسانی متخصص و منابع مادی و کارشناسان رسمی و قضات متخلف که تنها در سال ۹۸، بیش  از ۵۰ تن از آن ها را شناسایی و برکنار کرد.

امیدواریم شمار زندانیان ایران، هر روز بیش تر از دیروز نشود. . .

حتما ببینید: امار  عجیب از وضعیت ازدواج و طلاق در سال ۹۷

مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
۳ نظر

ورود

  • حمید مرداد ۱۲, ۱۴۰۰

    ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی می‌نویسم

  • حمید مرداد ۱۲, ۱۴۰۰

    ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی می‌نویسم

  • حمید مرداد ۱۲, ۱۴۰۰

    ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی می‌نویسم