رد صلاحیت گسترده نامزدهای یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، بازتاب های گسترده ای در جامعه، رسانه های داخلی و بینالمللی داشته است. حجم رد صلاحیت ها، دامان شماری از آقازاده ها، خانم زاده ها، دامادها و عروس خانمها را نیز گرفته است.
محمود صادقی، علی مطهری و الیاس حضرتی، از چهره های شاخص اصلاح طلب و نمایندگان فعلی مجلس و برخی از نمایندگان سابق مجلس مثل فاطمه راکعی، از افرادی هستند که صلاحیت آن ها در مرحله اول، به تایید هیات مرکزی انتخابات نرسیده است.
از سوی دیگر در میان رد صلاحیت شدههای جریان اصولگرا چهرههایی بودند که رد صلاحیتشان مایه تعجب شد که در این میان میتوان به محسن کوهکن، محمدعلی پورمختار و سید حسن نقوی حسینی اشاره کرد. رامین مهمان پرست، سخنگوی سابق وزارت امور خارجه نیز در فهرست رد صلاحیت شدگان انتخابات یازدهم مجلس شورای اسلامی قرار دارد. بند ۲ ماده ۲۸ قانون انتخابات، دلیل اصلی رد صلاحیت شده است.
واکنش داماد روحانی به رد صلاحتیش
کامبیز مهدی زاده، داماد ۳۶ ساله رئیس جمهور که بعضی او را نخبه امور نفتی میدانند و یکی از معاونت های معاونت علمی رئیس جمور را بر عهده دارد و به همراه همسرش از حوزه انتخابیه تبریز ثبت نام کرده بود نیز رد صلاحیت شد. او به این رد صلاحیت در اینستاگرام ۴۵ هزار فالوئری خود، خطاب به سخنگوی شورای نگهبان چنین گفت:
موضوعی که با اظهارات تند رئیس جمهور در جلسه روز ۴ شنبه ۲۵ دی ماه ۹۸ هیات دولت نیز مواجه شد.
او گفته بود که رد صلاحیت ها، موضوعی جناحی است و فیلم آن را در زیر مشاهده می کنید.
در پی واکنش تند روحانی، شورای نگهبان با صدور بیانیه ای به این اظهارات پاسخ داد و اعلام کرد که رئیس جمهور، «بی اطلاع» است.
وزیر کشور پنج شنبه صبح یعنی ساعاتی پیش، با صدور نامه ای به دکتر کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان، به بیانیه شورای نگهبان پاسخ داد.
در نامه رحمانی فضلی وزیر کشور به سخنگوی شورای نگهبان آمده است:
ادبیات و واژه های به کار رفته در توییت اخیر جنابعالی در شأن رئیسجمهور قانونی و منتخب مردم و جنابعالی به عنوان یک حقوقدان با تجربه نمی باشد. فضای حاکم بر صحبت های ریاست محترم جمهور انقلابی، دلسوزانه و از سر خیرخواهی در جهت تقویت وحدت، انسجام، همگرایی و همدلی ایجاد شده پس از شهادت سردار اسلام سپهبد سلیمانی بود. رمز موفقیت های ملت ما در آزمون های پس از پیروزی انقلاب اسلامی وحدت، انسجام و همبستگی ملی بوده است؛ لذا امروز هیچ مسئله ای نبایستی وحدت و انسجام کشور را خدشهدار نماید.
داستان رد صلاحیت ها ادامه دارد
بسیاری از نمایندگان اصلاح طلب مجلس شورای اسلامی که در دوره دهم، در فهرست امید اصلاح طلبان قرار داشت و حمایت شیخ اصلاحات، آنها را با صندلی پارلمان رساند، با عدم احراز صلاحیت مواجه شدند. جدال ها به توییتر رسیده است.
بسیاری از افرادی که رد صلاحیت شدند، از طریق پیامک و بعدا از طریق فرمانداری ها به آن ها به صورت مکتوب اعلام شد که رد صلاحیت آن ها، به واسطه بند ۲ ماده ۲۸ قانون انتخابات صورت گرفته است. در واقع بند ۲ ماده ۲۸ قانون انتخابات، مشکل جدیدی سر راه ورود اصلاح طلبان به پارلمان یازدهم است.
پارلمانی که با ثبت نام طیف های گسترده از اصولگرایان به رهبری باقر قالیباف (شهردار سابق تهران)، از اکنون ترکیب هیات رئیسه آن مشخص است. رد صلاحیت گسترده اصلاح طلبان در انتخابات آینده، گریبان ۷۰ تن از نمایندگان کنونی مجلس شورای اسلامی نیز گرفته است.
بند ۲ ماده ۲۸ قانون انتخابات یعنی اعتقاد به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران. این که نماینده فعلی مجلس که یکسال پیش کرسی هیات رئیسه را در اختیار داشته و هم چنان تا خرداد ۱۳۹۹، نماینده ملت است، طبق نظر شورای محترم نگهبان، اعتقادی به نظام مقدس جمهوری اسلامی ندارد و همچنان کرسی نمایندگی دارد، پرسشی است که افکار عمومی مطرح کرده و شورای نگهبان، هنوز پاسخ روشنی به آن نداده است تا همچنان تیتر اول بسیاری از روزنامه های اصلاحطلب، تراژدی رد صلاحیت گسترده نامزدهای آن ها باشد.
روزنامه اعتماد که صاحب امتیاز آن، الیاس حضرتی، نماینده فعلی مجلس است و از کاروان رد صلاحیت شده های اصلاح طلبان است، تیتر اول خود را در روز ۵ شنبه ۲۶ دی ماه، اعتراض ۹۰ درصدی ها و شکایت علی مطهری از شورای نگهبان اعلام کرد. روزنامه دولتی ایران نیز تیتر اول خود را صحبت دیروز روحانی در جلسه هیات دولت انتخاب کرده که گفته بود: انتخابات با یک جناح نمی شود.
جدال رد صلاحیت ها به قدری گسترده شده است که حسن روحانی،رئیس جمهور چندی پیش در یک سخنرانی اعلام کرد : اینکه می گویند برای هر کرسی ، ۱۷ نفر نامزد هستند باید بگویند از چه جناحی! موضوعی که روز ۵ شنبه، تیتر اول روزنامه همشهری و برخی رسانه ها نیز قرار گرفت. شورای نگهبان در پی این سخنرانی حسن روحانی، بیانیه تندی منتشر کرد و رسما رئیس جمهور را به بی اطلاعی از قانون اساسی و روند بررسی صلاحیت ها در شورای نگهبان متهم کرد.
بیانیه شورای نگهبان علیه روحانی چه بود؟
در بیانیه شورای نگهبان در واکنش به سخنان صبح چهارشنبه حسن روحانی درباره رد صلاحیت ها آمده بود که از مسئولان انتظار داریم در شرایط فعلی، از ایجاد تنش پرهیز کرده و به دشمن فرصت سوء استفاده ندهند.
در بیانیه شورای نگهبان تصریح شده بود که رئیس جمهور، از روند بررسی هیات های نظارت استانی و هیات مرکزی انتخابات، بی اطلاع است و این زیبنده مقام اجرایی رسمی در کشور نیست. شورای نگهبان به رئیس جمهور گفته که بدون تحقیق درباره افرادی که «فاقد صلاحیت» هستند سخن نگوید.
این برای نخستین بار در چند دهه اخیر است که شورای نگهبان، پس از انتشار نتایج اولیه احراز صلاحیت کاندیداهای مجلس، در واکنش به اظهارات بالاترین مقام اجرایی کشور، بیانیه ای صادر کرده و شخص رئیس جمهور را بی اطلاع خطاب میکند. سایت شورای نگهبان در نشانی shora-gc.ir قرار دارد.
نتایج شکایت داوطلبان از بررسی صلاحیت ها، بهمن ماه اعلام می شود. به نظر میرسد بهمن ماه ۹۸ هم مثل دی ماه ۹۸، فضای پر تنشی در کشور حاکم شود. محصولش هر چی باشد، کمرنگ بودن حضور مردم در صحنه انتخابات یازدهم خواهد بود.
- حتما بخوانید: ۱۰ ایراد شورای نگهبان به استانی شدن انتخابات
بدون نظر