یک اسفند ۹۸: آخرین مهلت ایران برای پیوستن به FATF

«دول غیرهمکار» یعنی چی؟

یک اسفند ۹۸: آخرین مهلت ایران برای پیوستن به FATF

پیوستن ایران به گروه اقدام مالی یا FATF یکی از مهم ترین مسائل در اقتصاد آینده ایران است. اف ای تی اف خوب یا بد، چالش امروز اقتصاد و توسعه ایران است. به صورت کاملا جدی می تواند معیشت مردم ایران را تحت تاثیر قرار دهد و ارتباطات مالی ایران با اکثر کشورهای جهان را قطع کند.

حتی سوریه و روسیه نیز به این قاعده، ملحق شده اند تا در فهرست «دول غیر همکار» قرار نگیرند. دول غیر همکار یعنی دولت هایی که به هر دلیل از فاکتورها و شرایط و الزاماتی که در گروه اقدام مالی، مورد تایید همه اعضاء قرار گرفته است، اجتناب می کند.

همچنان سرونوشت دولایحه پیوستن ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم CFT و کنوانسیون مبارزه با جرایم فرا ملی (پالرمو) در هاله ای از ابهام قرار دارد. اگر این لوایح تا ۱ اسفند در مجمع تشخیص مصحلت نظام تایید نشود، کشور در لیست کشورهای غیر همکار قرار خواهد گرفت.

FATF
تبعات عدم الحاق ایران به لیست FATF

مجلس این لوایح را تایید کرد. شورای نگهبان رد کرد و مجمع نیز هنوز پاسخ شفافی نداده است. سازمان FATF که خیلی ها آن را نهادی آمریکایی-صهیونیستی خطاب کردند و پیوستن به آن را بر خلاف موافقان پیوستن ایران به FATF، خیانت به منافع ملی تلقی کردند، بین روزهای ۲۷ بهمن تا ۲ اسفند ۹۸، جلسه ای درباره عضویت ایران تشکیل می دهد و بر اساس شواهد موجود تصمیم می گیرد.

دقیقا روزی که انتخابات یازدهم مجلس در ایران برگزار می شود. حسن روحانی همچنان بر تصویب FATF اصرار دارد. او به مجمع که خود عضو آن است بارها هشدار داده است.

حتما ببینید: همه چیز درباره صحبت‌های موافقان و مخالفان پالرمو

«اینکه قانون و مقرراتی را که دولت به عنوان لایحه تصویب کرده و به مجلس داده و مجلس به عنوان نماینده ملت آن را تصویب کرده بین زمین و آسمان بماند، امکان‌پذیر نیست. با این روند روابط ما با دنیا دچار مشکل می‌شود. مگر می‌شود روابط بانکی ایران با دنیا قطع شده و بهم بریزد؟ چه کسی در این کشور تصمیم‌گیر است؟

دولت که به شکل لایحه آن را داده و مجلس هم که تصویب کرده است رهبری هم به صراحت گفته‌اند که با لوایح دولت مشکلی ندارند». به رغم اصرارهای رئیس‌جمهور و بسیاری دیگر از دلسوزان اما مجمع همچنان بر نظر خود پافشاری می‌کند.

وزیر اقتصاد چه می گوید؟

فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد دولت روحانی بارها نسبت به عدم الحاق ایران به FATF هشدار داده است. او ۸ آبان ۹۸ گفته بود که یک ماه قبل از اجلاس اصلی FATF، اجلاس مقدماتی آن تشکیل می‌شود و ما نیز باید پیش از برگزاری اجلاس مقدماتی گزارشی ارائه کنیم تا در این اجلاس وضعیت ایران بررسی و تعیین تکلیف شود.

طبیعی است اگر در این مهلت کارهای مربوطه در داخل کشور انجام نشود، به طور خودکار وارد لیست سیاه FATF می‌شویم و پس از آن برای خروج از لیست سیاه باید مجددا برنامه اقدام بنویسیم که ممکن است آن زمان شرایط سخت‌تری را مطرح کنند.

تبعات عدم تصویب لوایح FATF چیست؟

ضمن احترام کامل به نظرات موافقان و مخالفان پیوستن ایران به FATF که به هر حال هر یک از منظری، منافع ملی را تشخیص و تفسیر می کنند، اما طبق قراین، عدم پیوستن ایران به FATF، مشکلات زیادی را به دنبال خواهد داشت.

یعنی از اسفند ۹۸، باید منتظر اتفاقی در ارتباطات مالی و بانکی و اقتصادی ایران با جهان در صورت قرار گیری ایران در لیست دول غیر همکار بود. اولین تاثیر عدم الحاق به اف ای تی اف، معلق بودن بیش از پیش اقتصاد ایران بین زمین و هوا است که برای اقتصاد بیمار امروز ایران، نمک پاشیدن روی زخم است.

ما حتی قادر به پرداخت دستمزد مربی یک تیم فوتبال نیستیم و طرف، عطایش را به لقایش می بخشد و فرار می کند! چه برسد به سرمایه گذار میلیون دلاری در اقتصاد ایران عصر ۱۴۰۰. جدی ترین تهدید سیستم مالی و بانکی تاریخ اقتصاد ایران، می تواند از اسفند ماه ۹۸ در صورت عدم پیوستن ایران به FATF عملیاتی شود. بد تر از تحریم های شورای امنیت و تحریم های دولت ایالات متحده.

امروز با حرف و شعار نمی توان به جنگ با بساز بفروش ورشکسته ای که کلید دار کاخ سفید شده است (به قول وزیر امور خارجه ایران) رفت. اقتصاد باید قوی شود و چاره ای جز ارتباطات بین المللی نداریم. عصر، عصر قدرتمندان در اقتصاد و صنعت است و آرمان های اقتصاد مقاومتی نیز بدون دلارهای سرمایه گذاران خارجی در توسعه ایران، بازدهی حداکثری نخواهد داشت.

اگر به FATF نرویم، فعالیت های مالی و بانکی ما به عنوان جرایم پولشویی و تامین مالی تروریسم در جهان تلقی می شود. حتی شرکای تجاری امروز ایران مثل چین و روسیه نیز ریسک چنین رابطه ای را با ما نخواهند پذیرفت. پایان دور زدن تحریم ها را با عدم الحاق به FATF باید قبول کرد. برای بورس و اقتصاد، چیزی ویران کننده تر از «بلا تکلیفی» نیست.

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
۲ نظر

ورود

  • بی نام بهمن ۲۵, ۱۳۹۸

    اگر الان چینی ها و روس ها و اروپایی ها فقط به خاطر ترس از تحریم های امریکا با ایران کار نمیکننریال در صورت نپیوستن ایران به FATF دلایل کاملا منطقی برای تحریم ایران دارن. در واقع اگر الان امریکا به خاطر تحریم امریکا اقتصاد کشور زمین خورده با عدم تصویب مفاد FATF عملا خودتحریمی کردیم و دیگه دوستای ایران بهونه خوبی برای تحریم ما و پیروی از امریکا پیدا میکنن.

  • حسین بهمن ۲۵, ۱۳۹۸

    عمیقا باید از بدتر شدن شرایط مردم باید خون گریست.شاید همین اتفاقات دومینو وار باعث بشه مردم بتونن خودشون سرنوشت خودشون رو تغییر بدن.