لیست سیاه FATF اکنون یک عضو جدید دارد به نام ایران. بالاخره پس از مدت ها فراز و نشیب درباره الحاق ایران به کارگروه ویژه اقدام مالی که مورد تصویب مجلس شورای اسلامی قرار گرفته بود و توسط شورای نگهبان رد شده بود، ایران در دوم اسفند ۹۸ که مصادف با یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی بود، به فهرست کشورهای عضو بلک لیست کارگروه اضافه شد. آخرین فرصت ایران برای عضویت در کارگروه FATF خرداد ۱۳۹۹ است.
کارگروه ویژه اقدام مالی ایران را رسما در بیانیه ای در BLACK LIST قرار دارد. قرارگیری ایران در بلک لیست اف ای تی اف، بازتاب های زیادی در رسانه ها داشت. لیست سیاه FATF فقط روی شرکتهایی تاثیر منفی ندارد که تبادل و نقل و انتقال پول با خارج ندارند . اینکه چرا درست روز انتخابات آنهم آخر وقت این تصمیم گرفته شده که ایران در لیست سیاه FATF قرار بگیرد چندان جای تعجبی ندارد .
در بیانیه FATF آمده بود که از کشورهای عضو پیمان خواسته شده که برای مصونیت سیستم بانکی خود از خطر پولشویی و تامین مالی تروریسم در نقل و انتقالات مالی ایران، اقدامات مقابله ای را در دستور کار قرار دهند.
برگشت به لیست سیاه با اجماع صورت گرفت یعنی چین و روسیه نیز مخالفتی نداشتند. بازگشت اقدامات مقابلهای یا اصطلاحا ورود ایران به لیست سیاه، به این معنی است که کشورها در تبادلات مالی و بانکی با ایران باید حساسیت بیشتری به خرج دهند.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران چند بار درباره عدم الحاق ایران به کارگروه ویژه اقدام مالی، هشدار داده بود. موضوعی که در مجمع تشخیص مصحلت نظام نیز نتوانست پس از گذشت یک سال، تغییرات محسوسی روی عضویت ایران در این پیمان بین المللی مالی مقابله با تامین مالی تروریسم و پولشویی، ایجاد کند.
وقتی که بانک های ایران از طرف آمریکا در تحریم هستند و هیچ گونه تبادلات مالی و دلاری نمی توانیم انجام دهیم، قرار گرفتن ایران در لیست سیاه FATF تاثیر ژرف و اعجاب انگیزی در کوتاه مدت اقتصاد ایران نخواهد داشت.
ما حتی قادر به انجام کوچک ترین تراکنش های مالی بین المللی نبوده و نیستیم و این به آن معنی است که قرارگیری در بلک لیست از ۲۱ فوریه ۲۰۲۰ میلادی، نمیتواند به طرز شگفت انگیزی مثل بهار سال ۱۳۹۷، قیمت طلا و ارز را افزایش دهد.
ساعاتی پس از اعلام قرارگیری ایران در فهرست لیست سیاه FATF رئیس کل بانک مرکزی گفت که قرارگیری ایران در لیست سیاه FATF نمی تواند بازار ارز را مشتنج کند. اگر چه فرمایشات دکتر همتی احتمالا با توجه به کنترل قیمت ارز توسط دولت در ۲ سال اخیر، در کوتاه مدت صحیح است.
اما در بلند مدت، دولت چاره ای ندارد که دلار بالای ۲۰ هزار تومان تثبیت کند تا در ایران عصر ۱۴۰۰، شاهد دلار بالای ۲۰ هزار تومان باشیم. قرارگیری در لیست سیاه FATF حتما تاثیر منفی بلند مدت روی اقتصاد ایران خواهد داشت.
صادرات نفتی و غیر نفتی را به چالش می کشد، تورم را افزایش و رکود را عمیق تر اما طبق تحلیل تکنیکالیست ها و فاندمنتالیست های بازار سرمایه، سبب افزایش قیمت محصولات شرکت های بورسی و افزایش قیمت سهام آن ها در بلند مدت خواهدشد.
لذا بورس، بایستی از قرارگیری ایران در لیست سیاه FATF به عنوان ابزاری برای جهش بیشتر قیمت سهام و تداوم روند صعودی شاحص کل بورس به سمت تثبیت بالای کانال ۵۰۰ هزار واحدی استقبال کند. موضوعی که اهمیت آن را در اوایل فروردین ۱۳۹۹ شاهد خواهیم بود.
قرارگیری ایران در لیست سیاه FATF احتمالا نرخ صعود ارز را پیش از آغاز سال ۱۳۹۹، تسریع میکند. سکه طلا نیز که مدتهاست بالای ۵ میلیون تومان تثبیت شده است، با نرخ آرامی صعودی می کند تا در کانال صعودی بلند مدتی به سمت سقف اول ۷.۵ میلیون تومانی در حرکت باشد.
البته با فراز و نشیب های مختلف. قرارگیری ایران در لیست سیاه FATF احتمالا چند روز بورس ایران را با نوسان همراه کند. اما شرکت های صادراتی که مواد اولیه خود را از داخل کشور تهیه می کنند، مثل پتروشیمی ها و فلزی و معدنی ها، حتما تاثیر تاثیر منفی لیست سیاه FATF قرار خواهد گرفت.
شرکت های صادراتی که مواد اولیه خود را از خارج وارد می کنند و مدتی است که چنین وارداتی در دستور کار نیست، حتما با لیست سیاه FATF با مشکل و چالش جدی روبروی می شوند. شرکت های غیرصادراتی که مواداولیه خود را از خارج وارد می کنند مثل دارویی ها و خودرویی ها، احتمالا در تامین مواداولیه با چالش مواجه شوند و قیمت محصولاتشان افزایش و در نهایت قیمت سهام آن ها نیز افزایش می یابد.
شرکت های غیر صادراتی که مواد اولیه خود را از داخل تهیه می کند مثل شرکت های کشاورزی، دامپروری، غذایی ، بورس انرژی، فرابورس و بورس کالا، لیست سیاه FATF روی آن ها تاثیر کمی دارد.
اگر از سال ۱۳۹۹، با هوشمندسازی رویه های اخذ مالیات از مشمولان نظام مالیاتی و خانه های خالی و خودروهای لوکس، شاهد رکود نسبی در ارز و سکه و خودرو و مسکن باشیم، حتما تداوم روند حرکتی شاخص کل بورس به سمت ۱ میلیون واحد را انتظار داشته و به نظر می رسد که با عرضه اولیه شرکت های بزرگ در بورس ایران در آخرین سال سده سیزدهم، روزهای طلایی بازار سرمایه ایران تداوم داشته باشد.
- حتما ببینید: همه چیز درباره پالرمو و صحبت های موافقان و مخالفان
بدون نظر