دلال پدر سوخته مفت خور، کلید واژه جدیدی است که در فضای شبکه های اجتماعی ایران در چند روز اخیر باب شده و موضوعش هم بر میگردد به اظهارات دکتر سعید نمکی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که در گفتگو با رسانه ملی گفته بود که ماسک ها، در دست یک مشت دلال پدرسوخته است.
تراژدی کرونا که آخرین تراژدی غم انگیز در سال پر فراز و نشیب و پر حادثه ۱۳۹۸ است، تاکنون که این مقاله را مطالعه می کنید، ده ها نفر را در سراسر کشور مبتلا کرده و شمار رسمی تلفات آن از مرز ۱۰ نفر فراتر رفته است. سال ۲۰۲۰ میلادی، تا به امروز سال خوش یمنی نبوده است و به نظر می رسد که باید منتظر اتفاقات عجیب و غریب دیگری نیز در نخستین سال دهه سوم قرن بیست و یکم میلادی باشیم.
ویروس کرونا، تهدید جدی سلامت جهانی است و بازار بورس کشورهای مختلف به خصوص صنعت گردشگری را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. بدین ترتیب انتظار می رود تداوم روند ابتلای ایرانیان به ویروس کرونا تا پایان اسفند ماه ۹۸، نوروز ۹۹ نسبتاً خلوتی را در اکثر شهرهای توریست پذیر ایران حاکم کند که صنعت گردشگری نحیف ایران را که از قبل به خاطر شیوع کرونا در زمینه جذب توریست های خارجی با مشکل مواجه بود، بیش از پیش به دردسر بیندازد.
ویروس کرونا خیلی زود بنزین ۳۰۰۰ تومانی، دلار ۱۵۰۰۰ تومانی و پراید ۷۲ میلیونی را تحت الشعاع قرار داده است و همه در وهله اول، به سلامتی و جان خود فکر می کنند. کرونا می آید و می رود و پرونده اش، دیر یا زود بسته می شود. اما آن چه که وزیر بهداشت درباره دلال های پدر سوخته گفت، دستانش را از اقتصاد و سلامت ملی، دور نمی کند.
دلال های پدر سوخته ای که وزیر بهداشت در مصاحبه روز شنبه خود به آن اشاره کرد، افرادی هستند که درآمد و کاسبی خود را از رنج و بدبختی ملت جست و جو می کنند و از هر فضایی برای گرفتن ماهی، استفاده می کنند. دلال های پدر سوخته، بیش از ۴۰ سال است که اقتصاد ملی را تحت تاثیر خود قرار داده اند و از قاچاق تا احتکار، تلاش می کنند تا بر درآمد خود با طعم رنج ملی، بیافزایند.
دلال های پدرسوخته ای که وزیر بهداشت به آن اشاره کرده است، افرادی هستند که ماسک ها را انبار کرده و آن ها را به چند برابر قیمت خرید، عرضه می کنند. احتکار جنس آن هم در زمینه صنعت سلامت و درمان که فقدانش، سلامتی عمومی را تهدید می کند، جنایت علیه بشریت است.
کشف ۵۰۰ هزار ماسک در گلبرگ تهران!
به نقل از همشهری، شنبه شب، اهالی منطقه گلبرگ در تماس با مرکز فوریتهای پلیسی ۱۱۰ اعلام کردند که مرد جوانی در جلوی پارکینگ خانهاش در حال خالی کردن بسته های ماسک پزشکی است که با توجه به حساسیت موضوع تیمی از ماموران کلانتری ۱۴۷ گلبرگ همراه با رییس کلانتری سرهنگ شریفی مقدم در محل حاضر شدند.
ماموران با حضور در محل و بررسیهای ابتدایی اطمینان پیدا کردند که مرد جوان تعداد ۲۵۰ کارتن را که روی آنها عبارت «نفس» نوشته شده به داخل پارکینگ خانهاش منتقل کرده است. پس از هماهنگی با مقام قضایی و حضور یک کلید ساز در ورودی ساختمان باز شده و ماموران با تعداد ۵۰۰ هزار ماسک پزشکی احتکار شده در انباری این ساختمان روبهرو شدند.
در ادامه این گزارش چنین آمده که متهم که یک همسر تبعه چین دارد در محل دستگیر و در تحقیقات مشخص شد وی این تعداد ماسک را از یک کارخانه تولیدی در منطقه بومهن خریداری کرده و قصد داشته با احتکار آن و در زمان مناسب با قیمت بالایی اقدام به فروش کند
- حتما ببینید: دیدار با سلاطین ارز و سکه و طلا
وقتی ایرانیان خود تحریمی میکنند!
تحریم های آمریکا نیز ارسال دارو به ایران را سخت تر از قبل کرد. اگر چه سفیر سوئیس در تهران با ژست خندان در کنار داروهای ارسالی سوئیسی ها به ایرانیان، عکس گرفت، اما محدودیت های بانکی عملاً انتقال پول محموله های دارویی را غیرممکن ساخته که به وضوح به عدم ورود این اقلام حیاتی به داخل کشور منتهی می شود.
در قرنی زندگی می کنیم که کاسبان، برای دلار، از هر جنایتی استفاده می کنند تا در فضای گل آلود، حداکثر سود و بازدهی را به جیب بزنند. کشوری که در تحریم بین المللی است، شهروندان همین کشور، تا مشاهده می کنند که ایرانیان برای خرید ماسک و ژله (که شاید هیچ تاثیری در کنترل و پیشگیری بیماری کرونا نداشته باشد)، عجله دارند، قیمتش را افزایش می دهند، دست به احتکار می زنند، محدود می کنند، بازار سیاه راه می اندازند و بسیاری ترفندهای سودجویانه اما غیرانسانی دیگر.
علاوه بر دلالی در عرصه فروش محصولات درمانی و صنعت سلامت مثل ماسک در اسفند ۹۸، دلالی در پذیرش بیماران خارجی و پذیرش پنهانی بیماران خارجی نیز موضوعی است که وزارت گردشگری و وزارت بهداشت درباره آن هشدار داده اند و به فهرست دلالی ها در عرصه پزشکی کشور اضافه شده است.
جوانان دهه شصت یادشان هست که در دوران کوپنی شدن اقتصاد ایران، حتی آدامس هم کوپنی شده بود و بعضی مغازه داران، آدامس را هم احتکار می کردند تا به قیمت بالاتر از نرخ مصوب، به فروش برسانند!
در واقع در هر جامعه ای، زالو صفت هایی وجود دارد که درآمد کلان آن ها، مبتنی بر رفتارهای ضد بشری، ضد قانونی و استفاده از حفره های قانون است. در کشورهای خاورمیانه، انجام کارهای «غیر قانونی» به شیوه های «نیمه قانونی» زبانزد است.
بخشی از دلال های پدر سوخته ای که به قول وزیر بهداشت، به احتکار ماسک و وسایل بهداشتی و مواد درمانی اقدام می کنند، از ضعف قانون و نهادهای نظارتی، برای کسب درآمد از راه سیاه و خلاف، استفاده می کنند.
دلال های پدرسوخته در اقتصاد ایران که در یک سال اخیر در جریان دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی، با عناوین سلاطین حوزه های مختلف مانند محمد باقر درمنی (سلطان اعدامی سکه و مسکن)، مشاهده کردیم، بسیار است.
تا زمانی که نهادهای نظارتی و سامانه های هوشمند اقتصادی و مالیاتی، کارکرد درستی در اقتصاد کشور ندارند و قوانین، تفسیر پذیر هستند، همچنان باید شاهد ظهور دلال های پدر سوخته در اقتصاد ایران بود.
پس از گذشت ۹۰ سال، قانون تجارت در حال اصلاح است. چرا پس از گذشت ۹۰ سال و گذشت ۴۰ سال از انقلاب ۵۷، تازه باید به فکر اصلاح اساسی قانون تجارت باشیم؟!
بزودی باید منتظر دلال های پدرسوخته در عرصه اقتصاد دیجیتال ایران عصر ۱۴۰۰ باشیم. دولت و مجلس آینده، باید ضمن تسهیل کسب و کار در ایران، راهکارهای اثربخش و قدرتمندی برای شناسایی و برخورد با مفسدان اقتصادی در دستور کار داشته باشد تا هزینه فساد در ایران، مثل بسیاری از کشورهای پیشرفته، بسیار گران باشد.
اینا که ی مشت دلال خرد پا هستن!
به دلال و محتکر کننده اصلی اشاره ای نکردی که خوب طبیعی هست، هیچکس جرات نمیکنه بگه!?