کشورهای سراسر دنیا روز گذشته (هشتم مارس) را به مناسبت روز جهانی زنان جشن گرفتند. این روز نتنها به پاس دستاوردهای زنان در حوزه های مختلف علمی، فرهنگی، هنری و سیاسی که به خاطر یادآوری موانعی نامگذاری شده که همچنان بر سر راه پیشرفت زنان قرار دارد.
تاریخچه نامگذاری روز جهانی زنان به اوایل قرن بیستم میلادی و جنبش های کارگری در آمریکای شمالی و اروپا باز می گردد هرچند که سازمان ملل متحد تا سال ۱۹۷۷ میلادی این روز را به رسمیت نمی شناخت.
اعضای جنبش زنان در روسیه در طول جنگ جهانی اول در تاریخ هشتم مارس ۱۹۱۳ میلادی برای نخستین بار روز جهانی زنان را جشن گرفتند تا به صورت صلح آمیز علیه جنگ اعتراض کنند. یک سال بعد زنان اروپا نیز درست در همان تاریخ به راهپیمایی های گسترده در خیابان دست زدند.
در هشتم مارس ۱۹۱۷ میلادی هزاران زن در سنت پترزبورگ روسیه به خیابان ها آمدند تا برای «نان و صلح» فریاد بزنند و این راهپیمایی گسترده کمک شایانی به برپایی انقلاب در روسیه کرد.
بعد از جنگ جهانی دوم، بعد از آنکه رشادت های زنان در میدان نبرد به خوبی بر مردان ثابت شد کشورهای کلیه قاره های جهان به تدریج هشتم مارس را برای طرفداری از برابری زنان نام گذاری کردند.
در هشتم ماه مارس سال ۱۹۷۰ میلادی صدها زن در اعتراض به نابرابری در محیط های کاری در بوستون آمریکا به خیابان آمدند تا این روز برای همیشه در تاریخ جاودانه شود. حالا یک قرن از نخستین راهپیمایی زنانه می گذرد و زنان در سراسر دنیا همچنان برای بزرگداشت این روز به خیابان ها می آیند و از دستاوردهای زنان در حوزه های مختلف تقدیر می شود.
شاید جالب باشد بدانید که اتحادیه جماهیر شوروی نخستین کشوری بود که در سال ۱۹۶۵ میلادی هشتم مارس را به عنوان روز جهانی زنان تعطیل رسمی اعلام کرد.
گوگل نیز روز گذشته لوگوی خود را به مناسبت ۸ مارس و روز جهانی زنان تغییر داد؛ تصویر لوگو سه ردیف از زنان در دهه های مختلف را نشان می دهد: ردیف اول زنانی که در دهه ۱۸۰۰ تا ۱۹۳۰ زندگی می کرده اند و تصویرشان سیاه و سفید است. ردیف دوم زنان در دهه ۱۹۵۰ تا ۱۹۸۰ و ردیف سوم و آخر نماد زنان از دهه ۱۹۹۰ تا به امروز است.
تصاویری از راهپیمایی روز جهانی زنان در سراسر دنیا
بدون نظر