تست پاپ اسمیر و هر آنچه باید خانم‌ها درباره این آزمایش مهم و حیاتی بدانند

تست پاپ اسمیر و هر آنچه باید خانم‌ها درباره این آزمایش مهم و حیاتی بدانند

پاپ اسمیر که به آن تست پاپ هم گفته می شود نوعی شیوه ی غربالگری برای سرطان دهانه رحم است. در این تست وجود سلول های پیش سرطانی یا سرطانی در دهانه رحم مورد بررسی قرار می گیرد. دهانه رحم همان ورودی رحم است.

در این تست نمونه ای از سلول های دهانه رحم گرفته می شود و مورد بررسی قرار می گیرد. این آزمایش در مطب پزشک انجام می شود. انجام این تست ممکن است با اندکی ناراحتی برای فرد همراه باشد، اما معمولاً درد بلند مدتی ایجاد نمی کند.

در ادامه با این تست بیشتر آشنا خواهیم شد.

تست پاپ اسمیر

چه کسانی به تست پاپ اسمیر نیاز دارند؟

کارشناسان توصیه می کنند زنان از سن ۲۱ سالگی به طور منظم هر ۳ سال یک بار تست پاپ اسمیر دهند. بعضی زنان ممکن است ریسک بالاتری برای ابتلا به سرطان یا عفونت داشته باشند. اگر این ویژگی ها را دارید ممکن است لازم باشد در فواصل کوتاه تری آزمایش دهید:

  • اچ آی وی مثبت هستید
  • به دلیل انجام شیمی درمانی یا داشتن یک عضو پیوندی، سیستم ایمنی تضعیف شده ای دارید

اگر بیشتر از ۳۰ سال داشته باشید و نتیجه ی تست های پاپ اسمیر قبلی تان نرمال بوده باشد، می توانید از پزشک خود بخواهید این تست را هر ۵ سال یک بار به شکل ترکیبی، همراه با تست ویروس پاپیلوم انسانی (اچ پی وی) انجام دهید.

اچ پی وی نوعی ویروس است که باعث ایجاد زگیل می شود و احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم را بالا می برد. اچ پی وی نوع ۱۶ و همینطور اچ پی وی نوع ۱۸ اصلی ترین عوامل بروز سرطان دهانه رحم هستند. اگر به اچ پی وی مبتلا باشید، ممکن است ریسک ابتلا به سرطان دهانه رحم در شما بالا باشد.

زنان بالای ۶۵ سال که نتیجه ی تست های پاپ اسمیر قبلی آن ها نرمال بوده باشد ممکن است در آینده دیگر مجبور به انجام این آزمایش نباشند.

فارغ از میزان فعالیت جنسی تان، شما باید به طور منظم و بر اساس سن تان انجام تست پاپ اسمیر را ادامه دهید. چون ویروس اچ پی وی می تواند سال ها در بدن شما غیر فعال باشد و بعد یکباره فعال شود.

آیا زنان باکره هم باید تست پاپ اسمیر دهند؟

اغلب سرطان های دهانه رحم بر اثر عفونت ناشی از ویروس اچ پی وی رخ می دهند که از طریق رابطه جنسی منتقل می شود. با این حال، همه ی انواع سرطان دهانه رحم از طریق عفونت ویروسی به وجود نمی آیند. به همین دلیل به همه ی زنان توصیه می شود از سن ۲۱ سالگی، هر ۳ سال یک بار این تست را انجام دهند.

تست پاپ اسمیر هر چند وقت یک بار باید انجام شود؟

اینکه تست هر چند وقت یک بار باید انجام شود به عوامل مختلفی از جمله سن فرد و ریسکی که او را تهدید می کند بستگی دارد.

  • زنان کمتر از ۲۱ سال: نیازی به انجام تست پاپ اسمیر ندارند
  • زنان ۲۱ تا ۲۹ سال: هر ۳ سال یک بار یک تست پاپ اسمیر
  • زنان ۳۰ تا ۶۵ سال: هر ۳ سال یک بار یک تست پاپ اسمیر، یا هر ۵ سال یک بار یک تست اچ پی وی، یا هر ۵ سال یک بار یک تست پاپ اسمیر و یک تست اچ پی وی
  • زنان ۶۵ سال به بالا: ممکن است دیگر نیازی به انجام تست پاپ اسمیر نداشته باشند. تصمیم گیری در این مورد با پزشک متخصص است.

این توصیه ها در مورد زنانی صدق می کند که دارای رحم هستند. زنانی که عمل هیسترکتومی یا همان برداشتن رحم انجام داده اند و سابقه ی سرطان رحم ندارند، نیازی به تست پاپ اسمیر ندارند.

در مورد زنانی هم که سیستم ایمنی سرکوب شده یا سابقه ی رشد سلول های پیش سرطانی یا سرطانی دارند هم پزشک باید تصمیم گیری کند.

برای تست پاپ اسمیر چطور باید آماده شویم؟

می توانید جلسات معاینه ی سالیانه خود با پزشک زنان را به تست پاپ اسمیر اختصاص دهید یا یک وقت جداگانه برای تست بگیرید.

اگر روز تست پریود شدید، این مسأله را به پزشک خود اطلاع دهید تا درصورت لزوم انجام آزمایش به وقت دیگری موکول شود چون ممکن است نتیجه دقت کمتری داشته باشد.

روز قبل از تست، از داشتن دخول جنسی، گرفتن دوش واژینال یا استفاده از محصولات اسپرم کش خودداری کنید چون ممکن است بر نتیجه ی تست تأثیر بگذارند.

در اغلب موارد، انجام تست پاپ اسمیر در ۲۴ هفته ی اول بارداری بی خطر است. بعد از آن انجام این آزمایش ممکن است با درد بیشتری همراه باشد. بعد از زایمان هم باید انجام تست را به هفته ی دوازهم پس از زایمان موکول کنید تا آزمایش دقت بیشتری داشته باشد.

اگر بدن ریلکس و شل باشد انجام تست پاپ اسمیر راحت تر خواهد بود، بنابراین در حین انجام آزمایش، آرام بمانید و نفس های عمیق بکشید.

تست پاپ اسمیر چگونه انجام می شود؟

این تست ممکن است کمی ناخوشایند باشد اما بسیار سریع انجام می شود.

برای انجام این آزمایش شما روی یک تخت معاینه به پشت دراز می کشید و پاهایتان را باز می کنید. تخت مجهز به دو رکاب است که تکیه گاه پاها می شوند.

پزشک یک دستگاه به نام اسپکولوم را به آرامی داخل واژن شما فرو می برد. این دستگاه دیواره های واژن را باز نگه می دارد و دسترسی به دهانه رحم را ممکن می سازد.

پزشک مقدار اندکی از سلول های دهانه رحم را برمی دارد. پزشکان از روش های مختلفی برای برداشتن این نمونه استفاده می کنند:

  • بعضی از یک ابزار به نام اسپاچولا استفاده می کنند.
  • بعضی از یک اسپاچولا و یک برس استفاده می کنند.
  • برخی هم از یک دستگاه به نام سیتوبراش کمک می گیرند که ترکیبی از اسپاچولا و براش است.

اغلب زنان در زمان برداشت نمونه، یک احساس فشار و ناراحتی جزئی را تجربه می کنند.

نمونه ی سلول های دهانه رحم شما به آزمایشگاه فرستاده می شود تا در خصوص وجود سلول های غیر نرمال مورد بررسی قرار گیرد.

بعد از تست ممکن است کمی احساس ناراحتی یا انقباضات دردناک داشته باشید. علاوه بر این ممکن است بلافاصله بعد از تست واژن دچار خونریزی بسیار اندکی شود. اگر احساس ناراحتی یا خونریزی تا روز بعد از تست ادامه پیدا کرد، این مسأله را به پزشک خود اطلاع دهید.

نتیجه تست پاپ اسمیر چه معنایی دارد؟

نتیجه تست پاپ اسمیر یا نرمال است و یا غیر نرمال.

پاپ اسمیر نرمال : اگر نتیجه ی تست نرمال باشد، بدان معنی است که هیچ سلول غیر نرمالی در نمونه ی شما شناسایی نشده. نرمال بودن نتیجه ی تست گاهی با کلمه ی «منفی» بیان می شود. اگر نتیجه نرمال باشد، احتمالاً تا ۳ سال دیگر لازم نیست تست دهید.

پاپ اسمیر غیر نرمال : اگر نتیجه ی تست غیر نرمال باشد، بدان معنی نیست که شما سرطان دارید، بلکه تنها این معنا را دارد که در دهانه رحم شما سلول هایی غیر نرمال وجود دارد که بعضی از آن ها ممکن است پیش سرطانی باشند. سلول های غیر نرمال انواع مختلفی دارند:

  • آتیپی (به معنای غیر طبیعی)
  • خفیف
  • متوسط
  • دیسپلازی شدید (دیسپلازی به معنای رشد و تقسیم سلولی به شکل غیر طبیعی است)
  • کارسینوم درجا (شکل اولیه ی سرطان که در آن سلول‌ های سرطانی هنوز بافت های اطراف را درگیر نکرده اند)

انواع خفیف تر سلول های غیر نرمال شایع تر از انواع شدیدتر آن ها هستند.

بسته به نتیجه ی آزمایش، پزشک ممکن است به شما توصیه کند:

  • تعداد دفعات انجام تست را بیشتر کنید
  • معاینه ی دقیق تری از بافت دهانه رحم شما با دستگاهی به نام کولپوسکوپی انجام شود

در روش کولپوسکوپی پزشک از نور و ذره بین برای معاینه ی دقیق تر واژن و دهانه رحم استفاده می کند. در برخی موارد، ممکن است پزشک با روشی که به آن بیوپسی یا نمونه برداری گفته می شود از بافت دهانه رحم شما یک نمونه بگیرد.

نتیجه تست پاپ اسمیر چقدر دقیق است؟

تست های پاپ اسمیر بسیار دقیق هستند. به همین دلیل انجام این آزمایش به طور منظم میزان ابتلا به سرطان دهان رحم و مرگ را تا دست کم ۸۰ درصد کاهش می دهد. انجام این تست می تواند ناخوشایند باشد، اما با تحمل اندکی ناراحتی می توانید به حفظ سلامت خود کمک کنید.

آیا تست پاپ اسمیر وجود اچ پی وی را هم مشخص می کند؟

هدف اصلی تست پاپ اسمیر شناسایی تغییرات سلولی ای است که ممکن است بر اثر اچ پی وی در دهانه رحم به وجود آمده باشند.

با انجام تست پاپ اسمیر و شناسایی به موقع سلول های سرطانی توسط آن، می توان کار کنترل این سلول ها را پیش از گسترش آن ها و تبدیل شان به یک مشکل بزرگ تر شروع کرد. از نمونه ی به دست آمده از تست پاپ اسمیر برای تست اچ پی وی هم می توان استفاده کرد.

اچ پی وی می تواند از طریق رابطه جنسی منتقل شود. برای کاهش ریسک ابتلا به این ویروس، هنگام برقراری رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید. همه ی زنانی که فعالیت جنسی دارند در معرض خطر ابتلا به اچ پی وی هستند و باید دست کم ۳ سال یک بار تست پاپ اسمیر دهند.

تست پاپ اسمیر وجود دیگر عفونت های جنسی را مشخص نمی کند. گاهی در این تست انواع دیگری از رشد سلولی شناسایی می شود که نشانه ی سرطان های دیگری هستند، اما از تست پاپ اسمیر تنها به این منظور نمی توان استفاده کرد.

منبع: healthline
بدون نظر

ورود