رئیس جمهور بعدی ایران کیست؟ کم‌تر از ۱ سال تا انتخابات ۱۴۰۰

رئیس جمهور بعدی ایران کیست؟ کم‌تر از ۱ سال تا انتخابات ۱۴۰۰

گزینه های احتمالی انتخابات ریاست جمهوری که در سال ۱۴۰۰ هجری شمسی برگزار می شود، از تعداد انگشتان یک دست فرا تر رفته است. سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در یکی از جمعه های بهار سال ۱۴۰۰ هجری شمسی برگزار می شود. احتمال برگزاری انتخابات در نیمه دوم خرداد سال آینده زیاد است اما هنوز شورای محترم نگهبان، زمان دقیق برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ را اعلام نکرده است.

اما وزارت کشور از فروردین امسال اعلام کرد که مقدمات نرم افزاری و سخت افزاری انتخابات ۱۴۰۰ را در شرایط کرونایی اقتصاد و سیاست ایران آماده می کند. برگزاری پر شور و موفق و امن انتخابات ریاست جمهوری آینده، از اقدامات مهمی است که دولت تدبیر و امید در آخرین سال حضورش در راس قوه مقننه، در دستور کار دارد.

زمان ثبت نام انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ و شرایط ثبت نام نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ و زمان دقیق برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ توسط شورای نگهبان و وزارت کشور مشخص و اعلام می شود.

قرار بود قانون انتخابات ریاست جمهوری تغییر کند تا در زمان شروغ ثبت نام نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، سرباز و مستمند و دستفروش و قصاب و سرباز و دانش آموز!، به ستاد انتخابات کشور در خیابان فاطمی تهران مراجعه نکند و شاهد اتفاقات عجیب و غریب از آدم هایی با شکل و قیافه های عجیب و غریب دوباره نباشیم!

گویا این اتفاق هنوز رخ نداده و از سال ۱۳۹۶ تا به امروز، برای تغییر قانون انتخابات، فرصت زیادی در اختیار طراحان قانون نبوده است! به هر حال، رویه فعلی، هم از باب فرم و هم محتوا، جای اشکال است که امیدوارم برای دوره بعدی، رفع شود. احتمالا دوباره از زمستان ۹۹، شاهد حضور هزاران نفر برای ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری باشیم که موضوع خوبی را برای طنز پردازان کشور فراهم می کند.

۹ اردیبهشت ماه ۹۹ بود که در نشست مشترک ویدیو کنفرانس ستاد انتخابات کشور با حضور استانداران ۳۱ استان، وزیر کشور از مقدمات برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ستاد انتخابات کشور خبر داد.

سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، اولین انتخاباتی است که در قرن چهاردهم هجری شمسی برگزار می شود و امیدواریم نوید یک ایران سربلند، شکوفا و پر امید را برای هموطنان در قرن جدید رقم بزند.

در قرن سیزدهم هجری شمسی، یکی از بدترین دوران تاریخ معاصر برای کشورمان رقم خورد و صدها هزار هموطن از دوران مشروطه تا انقلاب و جنگ، به خاک و خون کشیده شدند و ملت ایران، طولانی ترین نبرد قرن بیستم را با رژیم بعث صدام حسین تکریتی تجربه کرد.

قرن سیزدهم، قرن حماسه ها بود. قرن حماسه آفرینی های مردان بزرگ از «مصدق» تا «دوران» ها. قرن شهرهای قهرمان از خونین شهر تا دزفول، شهر موشک های ۹ متری در کوچه های ۶ متری. . . .قرنی که بساط حکومت شاهنشاهی تمام شد و نهال دموکراسی با شیوه جمهوری اسلامی جایگزین شد.

ایران عصر ۱۴۰۰ باید ایرانی مبتنی بر اقتصاد دانش بنیان و شکوفایی علمی و اقتصادی باشد تا همچنان ایران زمین، سرزمین آرمانی برای عاشقان صنعت، فناوری و فرهنگ و مکانی خوب برای زندگی شایسته برای همه ایرانیان باشد.

در حالی به استقبال سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ می رویم که ۲ رقیب انتخابات رئیس جمهور فعلی (حسن روحانی) یعنی ابراهیم رئیسی و محمد باقر قالیباف، ریاست ۲ قوه یعنی قوه قضاییه و قوه مقننه را بر عهده گرفتند و به نظر می رسد سال اخر دولت تدبیر و امید، سخت تر از سال های پیش باشد.

گزینه های احتمالی انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰
تصویر استایل یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۶ که به زیر زمین ستاد انتخابات کشور در خیابان فاطمی تهران آمده بود
فردی که با شمایل “بهروز وثوقی راد” خود را کلاه مخملی، قیصر فوتبال و طرفدار پراپاقرص علی پروین و باشگاه استیل آذین می دانست ضمن ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۶  گفته بود که  آمده ام مشکلات کشور را حل کنم. وی در جواب این سوال که کابینه شما را چه کسانی تشکیل می دهند، گفت: من نیازی به کابینه ندارم. چون آدم را باید مردم بخواهند و اول “اوسا کریم” مهم است و بعد مردم مهم هستند.

این برای نخستین بار است که ۳ رقیب انتخابات ریاست جمهوری، با فاصله چند سال، ریاست ۳ قوه را در اختیار می گیرند. با توجه به اینکه ابراهیم رئیسی و محمد باقر قالیباف، اکنون ریاست ۲ قوه را بر عهده دارند، حضور آن ها در رقابت های انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ شمسی در هاله ای از ابهام است. در هر حال برای ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری، بایستی از این سمت استعفا بدهند که احتمال آن زیاد نیست.

نعمتی یکی از اعضا هیات رئیسه دوره دهم مجلس شورای اسلامی در ۱۹ آبان ۹۸ گفته بود که علی لاریجانی، تصمیمی برای عدم حضور در رقابت های انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ نگرفته است. عدم حضور لاریجانی در مجلس یازدهم نیز این احتمال را تقویت می کند که او را می توان یکی از نامزدهای جدی رقابت های ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ از کاروان اصولگرایان دانست.

گزینه های احتمالی انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰

گزینه های احتمالی جدی معروف را می توان در موارد زیر تا به امروز خلاصه کرد. اگر چه انتخابات در ایران، دقیقه ۹۰ بوده و احتمالا باید به این لیست، اسامی دیگری را در ماه های آینده اضافه کرد.

جدی ترین گزینه احتمالی انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰، دکتر علی لاریجانی است. او احتمالا بیاید و عدم شرکت وی در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و ترک کردن صندلی ریاست مجلس پس از ۱۲ سال، احتمال حضور وی در انتخابات را پر رنگ کرده است. اگر شاهد نامزدی جدی از سوی اصلاح طلبان نباشیم، او را می توان یکی از دو نفر جدی در انتخابات پیش رو دانست. اگر چه بعضی ها معتقدند که وی، جایگاه اجتماعی قوی در حد رئیسی و احمدی نژاد، ندارد.

دکتر محمد رضا عارف، معاون اول سید محمد خاتمی و نماینده مجلس دهم از تهران و عضو مجمع تشخیص ، از دیگر گزینه های احتمالی انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ است. ۲ دور قبل هم به خاطر حسن روحانی از رقابت های انتخاباتی کنار کشید تا آرای او نیز به سبد روحانی اضافه شود و او بتواند در برابر نامزدهای موجود، پیروز شود.

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه، گر چه قبلا گفته بود حاضر است تعهد محضری بدهد که نامزد انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ نیست، اما اگر دقیقه ۹۰، باید منتظر حضور یک نام مهم در روز آخر ثبت نام نامزدهای انتخابات در وزارت کشور باشیم، احتمالا وزیر خارجه خندان دولت تدبیر و امید است. اگر بیاید، کار اصولگرایان خیلی سخت می شود.

از دکتر عارف به عنوان یکی از گزینه های جدی اصلاح طلبان در انتخابات پیش رو نام می برند. هم احتمال تایید صلاحیت مجددش توسط شورای نگهبان زیاد است و هم نزدیکی به روحانی و خاتمی، می تواند سبد رای او را سنگین کند. البته همه چیز به «تکرار» دیگر وابسته است.

سعید جلیلی، دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی و رقیب انتخابات در سال ۱۳۹۲ از دیگر گزینه های احتمالی جدی رقابت های انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ است. این که سعید جلیلی، گزینه نهایی اصولگرایان هست یا نیست فعلا مشخص نیست. اما در ائتلاف لاریجانی و قالیباف و میرسلیم ها، می تواند یکی از گزینه های موجود باشد.

دور قبل هم بیش از ۲ میلیون رای گرفت. اگر چه کسی از او در این دوره به عنوان یکی از ۲ نفر نهایی برای تصدی منصب ریاست جمهوری، یاد نمی کند. اما به هر حال در دایره احتمالات، جایگاه دارد.

اینکه محمود احمدی نژاد برای دومین بار، با عدم تایید شورای نگهبان روبرو می شود یا خیر، مشخص نیست. اگر او بیاید، نامزد نهایی اصولگرایان حتما به حاشیه خواهد رفت.

محمد باقر قالیباف، چندین دوره شانس خود را برای تصدی ریاست جمهوری آزمود و نا موفق بود. رئیس کنونی مجلس، ۱۱ ماه طلایی در پشت تریبون خانه ملت برای هدایت افکار عمومی در اختیار دارد. اینکه او بیاید یا نیاید مهم نیست. احتمالا از این تریبون برای نقد دولت در ماه های پایانی و هدایت ستاد انتخاباتی چراغ خاموش اصولگرایان استفاده کند.

اینکه قالیباف را یکی از ۲ نامزد نهایی انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ بدانیم، از الان سخت است و باید منتظر ماند تا پارامترهای بیشتری بررسی شود و اوضاع حضور یا عدم حضور نامزدهای دو جناح عمده کشور، بیشتر مشخص گردد.

دکتر عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی، احتمالا یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ باشد. پشتوانه مردمی جدی ندارد و از نظر اقتصاد بازاری، در کنترل نرخ ارز خیلی موفق نبوده است. مخصوصا که اگر قیمت ارز در پایان سال ۹۹ بالای ۲۰ هزار تومان تثبیت شود، باید با نام او خداحافظی کرد.

به هر حال دکتر همتی نیز مثل مهندس میرسلیم، از گزینه هایی است که شانس تایید صلاحیت شدن بالایی توسط شورای نگهبان دارد اما احتمالا نه خودش و نه جامعه، او را برای این منصب، جدی نمی گیرند.

ابراهیم رئیسی، از دیگر گزینه های پیش رو است. رئیس فعلی قوه قضاییه گر چه بعید است در انتخابات شرکت کند، اما به هر حال در دوره قبلی، بیش از ۱۴ میلیون رای کسب کرد. احتمالا در صورت حمایت ضمنی او از نامزد اصلی یا در سایه اصولگرایان، بخشی از سبد رای سال ۱۳۹۶ او به سبد فرد معرفی شده واریز می شود.

اگر اصولگرایان قصد رقابت جدی با اصلاح طلبان در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ دارند، باید فردی در قد و قواره رئیسی با آن ظرفیت و حمایت، راهی کارزار کنند. البته اگر مثل انتخابات ۲ اسفند ۹۸، شاهد انتخاباتی کم رمق باشیم، حتی گزینه های ضعیف اصولگرایان هم شانس بالایی برای پیروزی دارند.

به هر حال، اوضاع به گونه ای شده است که به قول صادق زیباکلام، حتی اگر «سید اصلاحات» نیز در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ نامزد شود، شاید رای نیاورد!

آنچه مسلم است، هر کس در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ تایید صلاحیت شود و هر کس برنده انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ بشود، باید در برابر ۶۰ میلیون دارنده کد بورس در ایران و حمایت از بازار سرمایه و رشد اقتصاد و رها کردن کشور از تنگنای اقتصادی موجود، پاسخ گو بوده و برنامه داشته باشد.

مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
۷ نظر

ورود

  • رضا خرداد ۲۳, ۱۳۹۹

    تیتر را میکردید کدام عروسک خیمه شب بازی ۱۴۰۰ است ؟

  • علی خرداد ۲۳, ۱۳۹۹

    مگه مهم هم هست کی بشه ،اصلا قدرتی داره؟ فقط میاد و دلارو پنج برابر میکنه میره طبق معمول هر هشت سال

  • نامجو خرداد ۲۴, ۱۳۹۹

    این پاراگراف آخر یادآور قضیه ماری آنتوانت و پیشنهاد خوردن کیک به مردم به جای نان نداشتس.

  • علی خرداد ۲۴, ۱۳۹۹

    مگه قراره رای بدیم؟

  • مبین خرداد ۲۶, ۱۳۹۹

    هیچکس رای نمیده ! انتخابات مجلس چند ماه پیش مشخص شد که دیگه کسی گول اینا رو نمیخوره ! کمتر از ۲۰ درصد مشارکت

    • امیر تیر ۶, ۱۳۹۹

      دوست عزیز بیست درصد هون مجلسی که کلن همیشه مشارکتش کمه ۴۸ درصصد مشارکت داشت

  • علی دی ۱۶, ۱۳۹۹

    آمار کاملا غلط است دکتر جلیلی بیش از چهار میلیون رای داشت و آقای رئیسی بیش از ۱۶میلیون
    پیروز ۱۴۰۰دکتر سعید جلیلی هست کسی که مشکلات رو می‌تواند حل کند