رونق آگهی های اجاره پشت بام و کانکس نشینی در تهران

رونق آگهی های اجاره پشت بام و کانکس نشینی در تهران

پشت بام نشینی در تهران این روزها در شرایط رکود تورمی و کرونا، یک واقعیت است. واقعیت تلخ کلانشهر دودآلودی که اجاره نشینی هم در آن برای بسیاری از قشرهای ضعیف و متوسط، یا امکان پذیر نیست یا به سختی امکان دارد.

اجاره پشت بام در تهران در یک دهه اخیر برای نصب دکل مخابرات و BTS اپراتورهای تلفن همراه، پدیده ای متداول بود. اما اجاره پشت بام برای سکونت هموطنان، بخشی از تراژدی اجاره نشینی گران در تهران را روایت میکند.

بسیاری از اجاره نشین هایی که در مناطق شمالی و مرکزی شهر ساکن بودند، با افزایش سرسام آور اجاره بها در مناطق مختلف شهر، به مناطق جنوبی یا شرقی و حتی حاشیه این کلانشهر هجوم اوردند و وضعیت عجیبی را در تهران در آخرین دهه قرن چهاردهم هجری شمسی رقم زده است.

اجاره نشینی در تهران در مناطق ۲۲ گانه، چه به صورت رهن و چه اجاره، سنگین است. حقوق ۲ تا ۳ میلیون تومانی که کف حقوق کارگران در سال جهش تولید است، کفاف زندگی حداقل را هم نمی دهد چه برسد به اجاره نشینی در تهران! در این شرایط، با پدیده ای به نام پشت بام نشینی مواجه هستیم. به خصوص در حاشیه کلانشهر تهران.

اگهی های اجاره پشت بام در تهران کم کم به سایت ها و پیام رسان های تبلیغاتی ایرانی وارد شده است و مثل آگهی استخدام مدل قد بلند یا منشی خوش هیکل و ۲۴ ساعته! بخش عادی آگهی هایی است که در این بلبشوی اقتصادی و فرهنگی، شاهد هستیم.

در برخی از آگهی های مربوط به اجاره پشت بام، آگهی هایی دیده می شود که فردی ۸ متر اتاقک در خیابان جیحون (سمت خیابان آزادی تهران) را ماهانه ۷ میلیون ریال اجاره می دهد. اوضاع در سایر مناطق شهری نیز تقریبا حول و حوش همین قیمت است.

در بعضی آگهی های اجاره پشت بام دیده می شود که حتی اتاقکی هم در کار نیست و تنها ۱۰ متر مربع فضای باز برای استقرار چادر، اجاره داده می شود و اجاره نشین بایستی چادر را خود تهیه کند و بعضا از سرویس بهداشتی مستقر در حیاط خانه استفاده کند!

پدیده هایی مثل اجاره پشت بام، کودک فروشی، کلیه فروشی، اجاره رحم، استخدام منشی خوش هیکل ۲۴ ساعته و مدلینگ بدون حجاب و همسفر یک ماهه ، از واقعیت هایی زیر پوست این کلانشهر خبر می دهد. واقعیت های تلخی که متاسفانه سال به سال با افزایش تورم و مشکلات اقتصادی جامعه، رنگ و لعابی جدید به خود میگیرد.

کشور ایران با بیش از ۱۴ میلیون مجرد زیر ۴۰ سال، تا ۲۵ سال آینده با بحران جمعیت جوان روبرو خواهد شد و این احتمال وجود دارد که پیر ترین کشور جهان تا پیش از آغاز نیمه دوم قرن بیست و یکم، ایران باشد. ایرانی که امروزه با میلیون جوان تحصیل کرده آماده کار روبرو است اما به سمت تجرد قطعی و مهاجرت و خروج سرمایه ها در حرکت است.

پشت بام فروشی
نمونه آگهی پشت بام فروشی در خیابان جیحون شهر تهران

در بعضی از سایت های خبری فارسی از چند سال پیش، پدیده پشت بام فروشی به فهرست ناهنجاری های کلانشهر تهران و سایر استان ها اضافه شده است. برخی مشاوران املاک می گویند که گرانی بازار اجاره و خرید مسکن سبب شده تا کانکس نشینی در پشت بام در مناطق میانی و به خصوص منطقه ۲۲ دیده شود.

این پدیده بیشتر در ساختمان های ۲ یا ۳ طبقه قدیمی دیده می شود و در مناطق حاشیه شهر تهران که ده ها محله را شامل می شود، بعضا قابل مشاهده است. کانکس نشینی و گوشت کیلویی ۱۰۰ هزار تومان و دلار ۲۰ هزار تومانی، نشانه های یک بحران است که باید برای رهایی از آن فکر عاجل کرد.

ماشین خوابی، چادر نشینی، پشت بام نشینی و اجاره نشینی دو خانواده در یک واحد، امروزه روش عجیب برای سکونت در تهران به هر قیمتی است. روش های عجیبی که بعضی هموطنان برای کسب درآمد در نظر میگرند، سال به سال صورت جدید به خود میگیرد. طبق قانون، استفاده از مشاعات، حقوق خاصی دارد که اکثرا مستاجرها و صاحب خانه ها به آن واقف نیستند. مردم، هر روز بی سر پناه تر می شوند و باستی هیلزها و لواسانات و برج های لاکچری شمال پایتخت، بزرگ تر و چشمگیرتر!

بسیاری از پشت بام نشین ها در تهران،، کارگران مهاجر است که از شهرستان ها برای کار به تهران امده اند یا رانندگانی هستند که از ماشین خوابی به پشت بام خوابی روی آورده اند.

طبق گزارش بانک مرکزی درباره وضعیت ساخت و ساز و اجاره در تهران که در سایتcbi.ir در دسترس است، متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در تهران از فروردین تا خرداد ماه امسال حدود ۲۰ میلیون ریال افزایش یافته است که به همین نسبت، شاهد افزایش سرسام اور اجاره بها هستیم. وزیر مسکن و شهرسازی گفته که برای ساماندهی اجاره بها در تهران، اقداماتی در دست اجرا است. آیین نامه اجرایی تولید و عرضه  مسکن یکی از آنهاست.

بسته حمایتی دولت از مستاجران بزودی ارائه میشود. اما بعید است در ماه های پایانی دولت تدبیر و امید، کمکی به حل ریشه ای مشکل مستاجران و حاشیه نشین ها بکند که ایران را با بحران مهاجرت داخلی روبرو کرده است.

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
یک نظر

ورود

  • ادریس تیر ۶, ۱۳۹۹

    این یک نوع درد است نه؟ درد اجتماعی که گریبانگیر بعضی از خونواده‌ها شده و با شنیدنش بقیه هم دچار عصبانیت ناشی از اون درد میشن. یه مقاله هست تو همین سایت خودتون که اگه انسان موقع درد فحش یا ناسزا بگه تا ۳۳ درصد در تسکین اون درد مؤثره، حالا چکار کنم فحش بدم؟