امپراتوری روسیه پیش از فروپاشی یکی از بزرگترین امپراتوریهایی بود که تاریخ بشر به خود دید. این امپراتوری از سال ۱۷۲۰ میلادی تا ۱۹۱۷ بر بخشهای عظیمی از اروپا، آسیا و آمریکا حکمرانی میکرد و سه قاره را تحت سیطرهی خود داشت. ناپلئون هم از پس تسخیر امپراتوری روسیه برنیامد. اما در نهایت سال ۱۹۱۷ انقلاب روسیه پایانی بر این قدمت حکمرانی بود و به برپایی اتحاد جماهیر شوروی انجامید. روسیه طی این امپراتوری جنگهای بسیاری را به خود دید و سرزمینهای فراوانی را تسخیر کرد. امپراتوری روسیه پیش از فروپاشی مشهورترین امپراتوری تاریخ نوین لقب گرفته و سلطنتی رعبآور در این عصر شناخته میشد.
رهبرانی چون کاترین کبیر و الکساندر دوم امپراتوری روسیه را به ابرقدرتی جهانی رساندند و تاریخی را رقم زدند که آثارش همچنان باقی است. گرچه روی دیگر سکهی این امپراتوری و سلطنت نیز فقری بود که به مردم تحت همین سلطنت تحمیل میشد. انقلاب روسیه در نهایت سال ۱۹۱۷ بر این امپراتوری غلبه کرد و بُلشِویک کمونیست را به قدرت رساند تا تاریخ امپراتوری روسیه به تاریخ بپیوندد.
دقیقاً پیش از رخداد چنین تغییر بزرگی بود که دو عکاس به نامهای سِرگِئی پروکودین-گورسکی و پیُتر وِدِنیسوف زندگی مردمان روس را پیش از انقلاب با دوربینشان ثبت کردند و البته تمام عکسهایشان هم رنگی بود. در این عکسها کشاورزان و خانوادهها و خانهها و معابد آن دوران را خواهید دید و با سبک زندگی مردمان آشنا خواهید شد که با فاصلهی کمی به تاریخ پیوستند.
۱ ) عکاسی رنگی سرگئی پروکودین-گورسکی
سرگئی پروکودین-گورسکی سال ۱۸۶۳ در استان ویلادیمیر روسیه چشم به جهان گشود. او شیمیدان بود و از دانش شیمیاش بهره برد تا بتواند عکسهای رنگی خود را ثبت کند؛ بدینترتیب که عکسهایش را با سه بار با سه فیلتر سرخ و سبز و آبی ثبت میکرد که نتیجهی عکس هنگامی که با نورافکن نمایش داده میشد عکسی رنگی بود.
۲ ) عکاسی گورسکی برای نیکلای دوم روسیه
گورسکی پس از ثبت عکس رنگی از لئو تولستوی میان درباریان به شهرت رسید و طولی نکشید که او را استخدام کردند تا برای نیکلای دوم عکسهای رنگی روسیه را ثبت کند. او از سال ۱۹۰۹ تا ۱۹۱۵ مشغول به همین کار بود.
۳ ) دامنهی آثار گورسکی
آثار گورسکی شهروندان امپراتوری روسیه پیش از فروپاشی را از اقشار مختلف روستایی گرفته تا درباری به تصویر کشیده است.
۴ ) زندانی در ازبکستان مدرن
در این عکس زندانی از ازبکستان مدرن را میبیند. این زندانها یا سیاهچالهها عموماً زیر سطح زمین ساخته میشدند.
۵ ) زوجی در قاب دوربین گورسکی
در این عکس زوجی را میبینید که با لباسهای سنتی در داغستان مقابل دوربین گورسکی ایستادهاند.
۶ ) مجوز حضور در مناطق ممنوعه
یکی دیگر از عکسهای مربوط به امپراتوری روسیه پیش از فروپاشی همین عکس است. گورسکی با فرمان حکومتی مجوز حضور در مناطق ممنوعه را داشت. او در این اینجا از خانوادهی کوچنشین قرقیزستانی عکاسی کرده.
۷ ) عکسی از معلم یهودی
گورسکی در اینجا از معلمی یهودی عکاسی کرده که به دانشآموزانش در سمرقند درس میآموزد. سمرقند شهری تجاری و واقع در جادهی ابریشم است که البته ساکنانی بسیار متنوع دارد، از جمله فارس و عرب و یهودی و روسی.
۸ ) دریاچهی سفید در شمال شرقی اروپا
این عکس بچههایی را نشان میدهد که در تپههای دریاچهی سفید استراحت میکنند.
۹ ) امیر بخارا
امیر بخارا کمی پس از آنکه به قدرت رسید مقابل دوربین گورسکی ایستاد. بخارا خراجگذار امپراتوری روسیه در آسیاری مرکزی بود. امیر بخارا پس از حملهی ارتش سرخ و غارت بخارا به افغانستان گریخت و اینگونه بود که پادشاهیاش به پایان رسید.
۱۰ ) مسجدی در بخارا
ساختمانی که گورسکی در اینجا ثبت کرده به احتمال بسیار یکی از مساجد بخارا در امپراتوری روسیه پیش از فروپاشی بوده است.
۱۱ ) تاجر پارچه
گورسکی در اینجا از تاجر پارچهای در جادهی ابریشم عکاسی کرده.
۱۲ ) مسافرانی در سلوکتوی قرزیزستان
گورسکی در اینجا نیز از مسافرانی عکس گرفته که با شترهایشان از سلوکتوی قرزیزستان کنونی میگذشتند.
۱۳ ) گورسکی – چوساوایا – ۱۹۱۲
گورسکی در این عکس خود حضور دارد. او این عکس را سال ۱۹۱۲ در چوساوایا از دوران امپراتوری روسیه پیش از فروپاشی گرفته و خودش در سمت راست نشسته است.
۱۴ ) مردی ترکمن همراه شتر و بارش
۱۵ ) دختری جوان با لباس سنتی
گورسکی این عکس را در منطقهای به نام روسیهی کوچک گرفته بود که اکنون اوکراین نام دارد.
۱۶ ) کلیسایی در نایروب
این عکس گروسکی در میان آلبوم او از ساختمانها و اماکن جای گرفته است.
۱۷ ) صومعهی عروج – پرسلاو زالیسکی
عکس صومعهی عروج در شهر پرسلاو زالیسکی واقع در روسیه نشان میدهد این سبک از طراحی ساختمان برای کلیساها در دوران امپراتوری روسیه پیش از فروپاشی رایج بوده.
۱۸ ) مسجد شاه زنده در سمرقند
این عکس منظرهای از مسجد شاه زنده در سمرقند را هنگام غروب به تصویر کشده. در حال حاضر حدود ۱۱ درصد از جمعیت روسیه مسلمان هستند.
۱۹ ) دختری از قشر مرفه جامعه
گروسکی از اقشار مرفه هم عکاسی میکرده.
۲۰ ) زنی با پوشش پارانجا در سمرقند – ازبکستان کنونی
۲۱ ) گورسکی همراه دو سرباز نزدیک راهآهن مورمانسک
۲۲ ) بروکراتی در بخارا که مقابل دوربین گروسکی ژست گرفته
۲۳ ) مادر و فرزندانش در آرتیون – بخشی از ترکیهی کنونی
۲۴ ) زنی گرجی با پوشش درباری روی فرشی مقابل دوربین ژست گرفته
۲۵ ) مهارت گورسکی در عکاسی
گورسکی چنان ماهر بود که میتوانست نقاط ضعف و قوت قشر رعیت را بیآنکه قضاوتی در پیش باشد به تصویر بکشد. آثار او حکومتی امپراتوری را به تصویر کشیده که در آستانهی جنگ و سقوط بود.
۲۶ ) عکاسیهای پیُتر وِدِنیسوف
پیُتر ودنیسوف پیانیست بود و به عکاسی رنگی نیز علاقه داشت. او روی شیشه اتوکروم میساخت و روی دیوار نصب میکرد. (اتوکروم تصویری شفاف است که بر روی شیشه میساختند.)
۲۷ ) آثار ودنیسوف در امپراتوری روسیه پیش از فروپاشی
ودنیسوف اغلب با طبقهی اشراف در ارتباط بود، خصوصاً خانوادهی کازاکِفس، اما زوایای مختلف زندگی رعایا را هم در عصر امپراتوری روسیه به تصویر میکشید.
۲۸ ) خانوادهی کازاکفس
خانوادهی کازاکفس از دوستان ودنیسوف بودند و او در این عکس خانم کازاکفس را همراه فرزندانش به تصویر کشیده.
۲۹ ) ریشسفید اهل کریمه که جلوی دوربین ودنیسوف آماده
۳۰ ) زنی اهل کریمه در باغ گل
۳۱ ) کریمه – یالتا – اوکراین امروزی
ودنیسوف سالهای سال ساکن یالتا بود و از کشتیهای در بندر عکس میگرفت. یالتا شهری در کریمه است و امروزه بخشی از اوکراین به حساب میآید.
دیگر مطالب خواندنی:
حقایقی در مورد روم باستان که دیدگاه شما نسبت به تاریخ را دگرگون می کنند
گلدان ۹ میلیون دلاری دودمان باستانی چینگ در خانه یک زن پیدا شد
کشف سوپر غذای گلادیاتورها که منشأ قدرت عجیب و غریب آنها بود
ایران و ایرانیان از نگاه دکتر پولاک، پزشک مخصوص ناصرالدین شاه قاجار
ویدیویی از مخفیگاه سری گنج های آدولف هیتلر در تونل های معادن پتاسیم مرکرز
محتوای نامه آلبرت انیشتین در مورد بمب اتمی که مانع پیروزی هیتلر در جنگ جهانی دوم شد
قرزیزستانی دیگر کجاست ؟؟؟ شاید منظور نویسنده قرقیزستان است !!!!/ حتما” ازبسکتان هم همان ازبکستان است /// درست انجام دادن کارها مهم تر از انجام دادنشان است / یک نویسنده باید به درست نوشتن و ویراستاری مطلب اهمیت بدهد
بنظرم موقعی که یک نویسنده میخواد در مورد مطلبی چیزی بنویسه باید توی اون حوزه چند تا کتاب خونده باشه که از این متن برمیاد چنین چیزی نیست. اما اینکه دو تا کلمه اشتباه نوشته بشه بنظرم چیزی نیست که بخواید اینجوری انتقاد کنید. سوالی که پیش میاد این هست که ایا شما تا حالا اشتباه نکردید؟ انتقاد کردن خیلی خوبه اما لحن بیان یک موضوع هست که تفاوت تخریب و انتقاد رو مشخص میکنه.
به امید نابودی همه حکومت های دیکتاتوری
سلام حامد، احتمالا یادت رفته یه زمانی مشروب به زور تو حلق مردم میکردی، نه؟! همین کاری که اون زمانا میکردی خودش یه روش دیکتاتوری هست.