۸ توانایی شگفت انگیز «زبان» که احتمالاً از آن ها بی خبرید

۸ توانایی شگفت انگیز «زبان» که احتمالاً از آن ها بی خبرید

ما از زبان خود دائماً استفاده می کنیم اما چندان توجهی به آن نداریم. ما از این عضو بدن خود برای اساسی ترین کارهای زندگی انسان مثل خوردن و صحبت کردن استفاده می کنیم، اما خیلی بیشتر از آنچه فکرش را می کنیم از آن برمیاد. درواقع زبان ما کارهای زیادی می تواند انجام دهد. مثلاً چیزی که خیلی ها نمی دانند این است که زبان یکی از مقاوم ترین و انعطاف پذیرترین اندام های بدن انسان است.

در ادامه به چند حقیقت جالب درباره ی زبان خواهیم پرداخت که احتمالاً تا به حال چیزی درموردشان نشنیده اید.

۱- برخلاف ماهیچه های دیگر بدن زبان هرگز خسته نمی شود

تا به حال متوجه شده اید با اینکه زبان هم یک ماهیچه است اما هرگز نه خسته می شود نه درد می گیرد؟ البته مسلماً به شرطی که مشکل پزشکی ای نداشته باشید. در اینصورت، برخلاف ماهیچه های دست و پا که اگر فعالیت فیزیکی تان زیاد باشد گرفتار درد می شوند، اما زبان با حرکت مداوم مشکلی پیدا نمی کند، چون در واقع از ۸ ماهیچه تشکیل شده است. به علاوه، دقیقاً به همین خاطر زبان اندام بسیار انعطاف پذیری است. شاید به همین دلیل باشد که بعضی از ما هیچ وقت از غذا خوردن خسته نمی شویم!

۲- زبان هر کس با دیگری متفاوت است

زبان همه ی آدم ها باهم متفاوت و منحصر به فرد است. زبان هم تقریباً مثل انگشتان دست، اثر منحصر به خودش را دارد که از آن می شود به عنوان روشی برای تشخیص هویت استفاده کرد. گرچه شاید خیلی خوشایند نباشد. تصور کنید که در فرودگاه به جای انگشت شست تان، زبان تان را اسکن می کردند!

۳- می توانید زبان تان را لوله کنید؟

دانشمندان هنوز سعی دارند توضیحی منطقی برای این حقیقت پیدا کنند که بسیاری از آدم ها می توانند زبان خود را لوله کنند و تعدادی اندکی نه. مهم ترین استدلال مطرح شده در این خصوص آن است که این مسأله به بحث ژنتیک برمی گردد، اما تحقیقاتی هم بوده که در آن ها مشاهده شده پدر و مادر قادر به لوله کردن زبان خود نبودند در حالی که فرزندان آن ها توانایی این کار را داشتند. دیگر تحقیقات هم بیان می کند زبانی که به آن صحبت می کنید هم ممکن است در این مسأله نقش داشته باشد. ما هنوز نمی توانیم با قطعیت بگوییم که این ویژگی به چه عواملی بستگی دارد، اما می توانید امتحان کنید و ببینید که آیا دوستان تان هم می توانند این کار را انجام دهند.

یک نکته ی دیگر آنکه، درصد کمی از افراد می توانند زبان خود را به شکلی شبیه برگ شبدر درآورند (Clover Leaf Tongue). این یکی از نادرترین حالت هایی است که می توان زبان را به شکل آن درآورد.

۴- زبان خسته نمی شود اما می تواند چاق شود

همانطور که در مورد اول گفتیم، بدن انسان از فعالیت مداوم خسته می شود و تنها استثنای این قاعده زبان است. البته ممکن است بعضی ها فکر کنند که پس زبان همیشه در حال ورزش است و به همین خاطر هم متناسب می ماند، اما حقیقت آن است که درست مثل بقیه ی ماهیچه های بدن، اگر وزن اضافه کنید زبان تان هم چاق می شود. در واقع، خروپف و مشکلات خواب می تواند به چاق بودن زبان مربوط باشد.

۵- واقعاً اینگونه نیست که هر قسمت از زبان یک مزه را حس کند

مشهورترین «نقشه مزه ها»ی زبان درواقع چیزی جز یک سوء تفاهم نیست، امری که به دلیل برگردان ضعیف یک رساله ی علمی رخ داد. ما بر اساس همین نقشه تصور می کنیم هر قسمت از زبان یک مزه ی خاص را حس می کند، مثلاً نوک زبان مزه ی شیرینی را می فهمد و ته زبان مزه ی تلخی را. اما اصلاً اینگونه نیست.

دیوید هینیگ، دانشمند آلمانی رساله ی دکتری خود را در سال ۱۹۰۱ ارائه کرد. او در این رساله گفته بود که سطح برخی بخش های زبان حساس تر از بقیه ی آن است، اما او از یک تصویر برای نشان دادن آن بخش ها استفاده کرده بود که باعث شد برداشت اشتباهی از اظهاراتش شود.

در سال ۱۹۴۷، دانشمند دیگری به نام ویرجینیا کالینز ثابت کرد که همه ی بخش های زبان می توانند مزه ها را تشخیص دهند. تنها تقاوتی که میان بخش های مختلف زبان وجود دارد این است که مزه ها را با چه میزان شدتی حس می کنند. در هر حال، پرزهای چشایی در واقع یکی از روش های طبیعت برای حفظ جان ما هستند، چون این امکان را به ما می دهند که بد یا سمی بودن مواد غذایی را قبل از خوردن شان تشخیص دهیم.

۶- امکان ندارد بتوانید طعم چیزی را فقط با استفاده از زبان تان متوجه شوید

زبان مزه ها را شناسایی می کند، نه طعم ها را. اما مگر این ها یکی نیستند؟ البته که نه. بینی تان را با دست بگیرید و یک آبنبات در دهان تان بگذارید. زبان تان شیرینی آبنبات را متوجه می شود اما نمی توانید بگویید که مزه ی آن مثل کاکائو است یا توت فرنگی.، چون تشخیص طعم ها یکی از کارهای حس بویایی است نه حس چشایی. اگر آبنبات دم دست تان نیست تا با آن امتحان کنید، به آن حس ناخوشایندی فکر کنید که وقتی که سرما می خورید و بینی تان می گیرد، به آن گرفتار می شوید. وقتی حس بویایی تان از کار می افتد، غذایی که می خورید انگار هیچ مزه ای ندارد.

۷- سریع تر از هر قسمت دیگر بدن ترمیم می شود

چند بار پیش آمده که زبان تان را گاز گرفته باشید؟ احتمالاً زیاد، اما معمولاً بعد از چند دقیقه یادتان می رود که اصلاً چنین اتفاقی افتاده است. علت این مسأله آن است که به لطف بزاق دهان و بافت تشکیل دهنده ی زبان، این بخش از بدن بالاترین سرعت ترمیم را دارد. البته توصیه نمی کنیم این مورد را امتحان کنید!

۸- رنگ زبان تان می تواند بیانگر نکاتی در مورد سلامت تان باشد

اگر زبان تان به رنگ صورتی کم رنگ است که تبریک می گوییم! معنی اش آن است که شما احتمالاً از سلامت برخوردار هستید. غیر از این اگر باشد، ممکن است معنی اش آن باشد که باید به پزشک مراجعه کنید تا معاینه شوید. رنگ های دیگر هر کدام نشانه ی مشکلات مختلفی هستند. اگر زبان تان خیلی قرمز باشد، ممکن است مشکل تان هر چیزی، از یک عفونت جزئی گرفته تا مشکلات قلبی باشد. زرد بودن زبان نشانه ی وجود مشکل در معده یا کبد است و سفیدی زبان می تواند نشانه ی کم آب بودن بدن باشد.

منبع: brightside
بدون نظر

ورود