یک واکسن آزمایشی دیگر برای ویروس کرونا نتایج موفقیت آمیزی در مرحله ی نهایی تحقیقات بالینی داشته است.
شرکت آمریکایی مادرنا (Moderna) دیروز در بیانیه ای اعلام کرد واکسن آزمایشی اش ۹۴/۵ درصد در جلوگیری از بیماری کووید-۱۹ مؤثر بوده است.
واکسن کرونا شرکت مادرنا دومین برنامه ی کلان برای تولید واکسن این بیماری در دنیا است که موفقیت آن در مرحله ی نهایی آزمایش اعلام شده است. شرکت آمریکایی فایزر و شرکت آلمانی بایون تک هم هفته ی گذشته اعلام کردند واکسن تولیدی آن ها بیشتر از ۹۰ درصد در جلوگیری از ابتلا به کووید-۱۹ مؤثر بوده است.
هر سه شرکت از یک روش آزمایشی و بسیار ابداعی برای طراحی واکسن های خود استفاده کردند.
شرکت مادرنا اعلام کرد قصد دارد ظرف چند هفته ی آینده درخواست مجوز برای استفاده از واکسن خود را دهد.
با این حال، نتایج آزمایش واکسن مادرنا هنوز داده های اولیه هستند و پرسش های کلیدی ای هست که هنوز بی جواب مانده است.
آنچه هنوز نمی دانیم
ما هنوز نمی دانیم مصونیت ناشی از تزریق واکسن مادرنا تا چه مدت دوام خواهد آورد چون داوطلبین شرکت کننده در آزمایش این واکسن باید مدت طولانی تری تحت نظر باشند تا بتوانیم پاسخ این سؤال را پیدا کنیم.
نشانه هایی هست که از ایجاد مصونیت توسط این واکسن در گروه های سنی مسن تر وجود دارد، کسانی که بالاترین ریسک مرگ بر اثر ویروس کرونا را دارند، اما داده های موجود هنوز کامل نیستند.
به گفته ی تال زکس، پزشک ارشد شرکت مادرنا بر اساس داده هایی که تاکنون به دست آمده به نظر می رسد واکسن تولیدی آن ها با بالا رفتن سن «قدرت خود را از دست نمی دهد».
علاوه بر این معلوم نیست که آیا واکسن مادرنا صرفاً مانع از ابتلای افراد به نوع شدید این بیماری می شود یا جلوی انتقال ویروس را هم می گیرد.
تمامی این پرسش ها در نحوه ی استفاده از یک واکسن کرونا تأثیرگذارند.
آیا واکسن مادرنا عوارض جانبی ای داشته؟
هیچ عارضه ی جانبی چشمگیری در اثر تزریق واکسن مادرنا در میان شرکت کنندگان آزمایش دیده نشده است، اما هیچ دارویی صددرصد بی خطر و بی عارضه نیست.
خستگی کوتاه مدت، سردرد و درد مواردی هستند که برخی دریافت کنندگان این واکسن تجربه کرده اند.
کارشناسان اما می گویند این عوارض جانبی همان چیزی هستند که از یک واکسن مؤثر که توانایی ایجاد یک پاسخ ایمنی مناسب را دارد، انتظار می رود.
واکسن مادرنا چه فرقی با واکسن فایزر و بایون تک دارد؟
در هر دو واکسن از یک روش یکسان استفاده شده که آن تزریق بخشی از کد ژنتیکی ویروس برای ایجاد پاسخ ایمنی است.
داده های اولیه ی آزمایش هر دو واکسن شباهت زیادی به هم دارند – میزان محافظت در واکسن شرکت های فایزر و بایون تک حدود ۹۰ درصد و در واکسن شرکت مادرنا حدود ۹۵ درصد است.
با این حال، هر دو واکسن هنوز در حال آزمایش اند و ممکن است ارقام نهایی تغییر کند.
نگهداری از واکسن مادرنا ساده تر به نظر می رسد چون در دمای منفی ۲۰ درجه سانتیگراد می توان تا ۶ ماه آن را نگه داشت. این واکسن در فریزرهای استاندارد هم تا یک ماه باقی می ماند.
واکسن فایزر و بایون تک اما به محفظه های فوق سردی با دمای حدود منفی ۷۵ درجه سانتیگراد نیاز دارد اما در فریزرهای استاندارد هم تا ۵ روز می توان آن را نگه داشت.
بیشتر بخوانید:
هر آنچه که باید در مورد واکسن کرونا ساخته شده توسط شرکت داروسازی فایزر بدانید
با زوج ترک تبار کاشف واکسن کرونا آشنا شوید
۷ اشتباه رایج در استفاده از ماسک که اغلب ما مرتکب می شویم
تماشای این ویدئو را به شما پیشنهاد می کنیم:
بدون نظر