جدیدترین درمان برای اگزما؛ مالیدن باکتری به پوست!

جدیدترین درمان برای اگزما؛ مالیدن باکتری به پوست!

دانشمندان درمانی باورنکردنی برای مشکل پوستی اگزما درست کرده اند – یک کرم مملوء از باکتری های پوست انسان.

تحقیقات نشان داده گونه ی مفیدی از باکتری های پوست می توانند شایع ترین نوع اگزما به نام درماتیت آتوپیک را به شکل مؤثری درمان کنند.

نظریه ی مطرح شده این است که این باکتری های مفید وقتی به پوست مالیده شوند باکتری های مضر و سم تولیدی آن ها را از بین می برند که عامل این التهاب دردناک هستند.

علتش آن است که باکتری های مفید و مضر با یکدیگر وارد رقابت می شوند. دانشمندان امیدوارند با غرق کردن قسمت مورد نظر در باکتری های مفید، آن ها پیروز این رقابت شوند.

این روش ابتکاری که به آن باکتری درمانی گفته می شود تاکنون نیز در حوزه های دیگر پزشکی مورد استفاده قرار گرفته است.

مثلاً عفونت های مکرر روده مانند باکتری کلستریدیوم دیفیسل که یکی از دلایل مسمومیت غذایی است، را می توان با مصرف قرصی حاوی باکتری های مفیدی که از مدفوع اهداکنندگان برخوردار از سلامت به دست آمده اند، درمان کرد.

حالا به تازگی پژوهشی منتشر شده که می گوید شاید بتوان از روش باکتری درمانی برای درمان اگزما هم استفاده کرد.

از هر ۵ کودک یکی به درماتیت آتوپیک مبتلا است و از هر ۱۲ مورد یکی تا دوران بزرگسالی ادامه می یابد. این مشکل اغلب ارثی است و هیچ درمان قطعی ندارد.

التهاب ناشی از این مشکل باعث به وجود آمدن یک ضایعه پوستی خارش دار مزمن بر روی دست ها، پاها و گونه ها می شود. گرما، شوینده ها، حیوانات خانگی، مواد غذایی و اضطراب می تواند باعث به وجود آمدن این ضایعات پوستی شود.

باکتری استافیلوکوک اورئوس که بر روی پوست افراد مبتلا به اگزما معمولاً با فراوانی بیشتری زندگی می کند را اغلب علت تحریک شدگی پوست می دانند.

گرچه پوست انسان به طور طبیعی محل رشد و نمو باکتری ها است اما اغلب آن ها هیچ ضرری ندارند چون دستگاه ایمنی بدن آن ها را تحت کنترل دارد. در افراد مبتلا به درماتیت آتوپیک، دستگاه ایمنی فعالیت بیش از اندازه دارد که این امر ممکن است باعث آسیب زننده شدن باکتری ها شود.

به گفته ی متخصصان، باکتری استافیلوکوک اورئوس ارگانیسمی کلیدی است که عامل عفونت هایی است که در اگزما رخ می دهد. سمومی که از باکتری ها تولید می شود پوست را به سمت ملتهب شدن سوق می دهد. درمان های رایج عبارتند از مرطوب کننده ها برای ترمیم سد دفاعی پوست و محافظت از آن، استروئیدها برای کاهش قرمزی پوست با جلوگیری از وقوع فرآیند التهاب در بدن و آنتی بیوتیک ها برای از بین بردن باکتری ها.

با این حال، استفاده ی دراز مدت از برخی از این درمان ها با عوارض جانبی ای همراه است. مثلاً استروئیدها می توانند پوست را نازک کنند  و باعث نقص عملکرد در کلیه ها و افزایش فشار خون شوند.

به همین دلیل دانشمندان به دنبال روش های بی ضررتر دیگری بوده اند.

محققان دانشگاه سن دیه گو ابتدا ۸ هزار گونه باکتری به دست آمده از پوست افراد فاقد اگزما را مورد بررسی قرار دادند تا متوجه شوند کدام آن ها توانایی از میان بردن باکتری مضر استافیلوکوک اورئوس را دارا است.

آن ها در نهایت یک گونه باکتری به نام استافیلوکوک هومینیس A9 را برای درمان درماتیت آتوپیک انتخاب کردند.

به گفته ی محققان، این باکتری چند روش مختلف برای از میان بردن باکتری مضر دارد. نوعی آنتی بیوتیک از خود تولید می کند که باکتری مضر را از میان می برد، ژنی تولید می کند که مانع از اثرگذاری سموم تولیدی باکتری مضر می شود و با تقویت دستگاه ایمنی به بدن در مقابله با باکتری مضر کمک می کند.

محققان گونه ی منتخب را به یک لوسیون بدون رایحه اضافه کردند و آن را در آزمایشی با شرکت ۵۴ فرد مبتلا به اگزما به کار گرفتند.

دو سوم شرکت کنندگان به مدت یک هفته ۲ بار در روز لوسیون را به دست های خود می زدند و به بقیه ی آن ها یک کرم ساختگی داده شده بود.

نتیجه ی آزمایش نشان داد آن هایی که از لوسیون حاوی باکتری استفاده کرده بودند از میزان باکتری استافیلوکوک اورئوس بر روی پوست آن ها کاسته شده بود و به گفته ی خودشان، التهابات پوستی شان کمتر شده بود.

قرار است آزمایشات بزرگ تری صورت گیرد تا معلوم شود این لوسیون در دراز مدت نیز اثرگذار است یا خیر.

به گفته ی دانشمندان در این پژوهش گرچه از موهبتی طبیعی یعنی باکتری ها برای درمان این مشکل استفاده شده اما سال ها طول می کشد تا چنین درمانی در سطح گسترده عرضه شود.

منبع: dailymail
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
بدون نظر

ورود