حتماً تا به حال متوجه این موضوع شدهاید که یکی از ویژگیهای مهمی که هر کارفرما و سازمانی برای استخدام کارکنانش مدنظر دارد، داشتن مهارت های میان فردی بالا است. این مهارت ها به شما کمک میکنند تا خیلی راحتتر به شغل رؤیایی خود دست پیدا کنید.
مهارت های میان فردی چیست؟
مهارت های میان فردی، ویژگیها و رفتارهایی است که در تعامل با دیگر انسانها از خود بروز میدهیم و یکی از مهارت های عاطفی و اجتماعی مهم قلمداد میشود.
این مهارت ها که شامل ارتباط کلامی و غیرکلامی از جمله زبان بدن و نگرش و برخورد ما با دیگران میشود، شانس استخدام ما را بالا میبرد.
مهارت های میان فردی یکی از شاخصههای مهم و تعیین کننده موفقیت ما در محیط کار است که یک فرد با داشتن این مهارت ها به خوبی میتواند با همکارانش برای حل مشکلات همکاری کند یا اینکه محبوبیت زیادی در محیط کار پیدا کند.
از طرف دیگر، فقدان آنها میتواند منجر به بحث و درگیری با همکاران و مدیرتان شود و شما را به چشم یک مزاحم ببینند.
اگر میخواهید در شغل مدنظرتان استخدام شوید، اول از همه باید به بررسی مهارت های میان فردی لازم برای آن شغل و آن محیط کاری بپردازید. سپس؛ تمام تلاش خود را به کار بگیرید تا آن مهارت ها را در خود تقویت کنید.
کارفرما علاوه بر مهارتهای تخصصی و علمی، به دنبال شخصی است که با روحیات و فرهنگ آن شرکت سازگار باشد و به رشد و ارتقا آن کمک کند.
در ادامه ده مورد از مهارت های میان فردی بسیار مهم که شانس استخدام شما را بالا میبرد، آوردهایم.
۱-هوش هیجانی
هوش هیجانی توانایی کنترل احساسات و هیجانات در موقعیتهای مختلف است. هوش هیجانی یکی از مهارت های ضروری در هر شغل است و از آنجایی که ما ساعات زیادی از روز را در محل کارمان به سر میبریم انتظار داریم که محیط کاریمان از نظر هیجانی ثبات داشته باشد.
کارفرماها به دنبال افرادی هستند که بتوانند در شرایط استرسزا خونسردی خود را حفظ کنند و خستگی و استرس خود را به دیگران منتقل نکنند. این ویژگی به خصوص در هنگام کار گروهی اهمیت بسیار بالایی دارد.
برای مثال، مدیر پروژه دائماً با دیگر کارمندان سروکار دارد و راهحلهای رفع مشکلات را به صورت روزانه به آنها ارائه میدهد. حال اگر مدیر پروژه هنگام برخورد با مشکلات دچار استرس شود و کنترل خود را از دست دهد، اعضای گروه دیگر به تصمیمات او اعتماد نمیکنند.
همچنین اگر مدیر پروژه دائماً دیگران را سرزنش کند، محیط کار را تبدیل به محیطی تنش زا و خصمانه میکند که بقیه کارکنان کم کم انگیزه خود را از دست میدهند و از پذیرش مسئولیت سر باز میزنند؛ شرایطی که در نهایت به ضرر شرکت تمام میشود.
۲- ارتباطات
ارتباطات یکی از مهارت های میان فردی بسیار مهم است و اکثر مدیران به دنبال استخدام افرادی هستند که بتوانند مسائل پیچیده را به زبانی ساده به دیگران بیان کنند.
لازمه شغلهایی که به صورت تیمی هستند یا با مشتری و ارباب رجوع سروکار دارند، توانایی برقراری ارتباط به صورت کلامی و غیرکلامی است. زبان بدن و تماس چشمی به اندازه کلماتی که استفاده میکنید حائز اهمیت هستند.
توانایی برقراری ارتباط در همه شغلها امری ضروری است، اما این ضرورت در شغلهای فروشندگی بیشتر نمایان میشود. برای اینکه بتوانید یک محصول را به مشتری بفروشید، نه تنها آنها را باید قانع کنید که محصول کیفیت بالایی دارد، بلکه همان چیزی است که میخواهند.
۳- اخلاق حرفهای
اخلاق حرفهای و صداقت کاری مانند دیر نیامدن و عمل کردن به وعدهها یکی از عواملی است که میتواند سبب ارتقای شغلی شما شود.
اخلاق حرفهای و قابل اعتماد بودن از مهارت های بین فردی مهم در همه شغلها محسوب میشود، اما در بعضی از مشاغل مانند لولهکشی و ساخت و ساز اهمیت بیشتری دارد. چرا که، دیر آمدن به سرکار و بدقولی کردن از کلیشههای منفی این مشاغل هستند و کسی که این خصوصیات را نداشته باشد، میتواند به شهرت خوبی دست پیدا کند.
۴- قدرت رهبری
قدرت رهبری یکی از تواناییهایی است که بعضی از افراد را متمایز میکند. کارفرمایان به دنبال افرادی با انگیزه بالا هستند تا در مواقع لزوم بتوانند دیگران را تشویق کنند و مسئولیت کارها را قبول کنند.
رهبری تنها به معنی دستور دادن و برنامه ریزی عملیاتی نیست، بلکه به معنی بهرهوری مناسب از نیروی انسانی و ایجاد حس مفید بودن در کارکنان است. رهبر موفق در کنار مهارت های ارتباطی باید اعتماد به نفس و بینش خوبی نیز داشته باشد.
مدیران ارشد در شرکتهایی مانند شرکتهای مالی و خدمات بازرگانی مسیر فعالیتهای سازمان را مشخص میکنند؛ بنابراین، مدیران ارشد علاوه بر صادر کردن دستورات باید الگویی برای سایر کارکنان باشند.
۵- مثبت بودن
افرادی که انرژی و افکار مثبت دارند، شانس بیشتری برای استخدام شدن و محبوب شدن در محیط کاری دارند.
مثبت بودن برای دستیاران اجرایی مانند منشیها از اهمیت بالایی برخوردار است. چرا که؛ نگرش مثبت داشتن کمک میکند تا سطح استرس بقیه پایین بیاید و این انرژی مثبت به تمام فضای کار منتقل میشود.
۶- قدرت مذاکره
تعبیر مذاکره تنها برای خرید و فروش به کار نمیرود، بلکه در مورد هر بحثی که دو نفر یا بیشتر برای به توافق رسیدن انجام میدهند، صدق میکند.
مهارت های ارتباطی میان فردی نقش پررنگی در این ویژگی دارند، اما تفکر انتقادی و توانایی حل مسئله نیز در اینجا اهمیت زیادی دارد.
۷- انتقادپذیر بودن
هیچ شرکتی کارکنان مغرور و سرکش را دوست ندارد، از این رو بهتر است با روی باز از بازخوردها استقبال کنید و از آنها در جهت بهبود کار خود استفاده کنید.
فردی که ذهنیت حرفهای داشته باشد، خودخواهی خود را کنار میگذارد و روی اهداف پروژه تمرکز میکند. افرادی که نقد سازنده را میپذیرند، در درازمدت شانس بیشتری برای رسیدن به مقامهای بالاتر دارند.
البته تنها پذیرای بازخورد بودن کافی نیست؛ شما باید بتوانید آن بازخوردها را برای تغییر مثبت در کار خود استفاده کنید.
۸- همدلی
در محیط کار افراد جذب کسانی میشوند که بتوانند با دیگران همدلی کنند و کاری در جهت رفع مشکل آنها انجام دهند.
در محیط کار میتوانید همدلی خود را به طرق مختلف نشان دهید. برای مثال؛ به مشکلاتی که همکارتان در محل کار دارد گوش دهید یا در انجام پروژهها در شرایط بحرانی کمک کنید.
ابراز همدلی در تدریس بسیار مهم است، زیرا یک محیط حمایتی را خلق میکند تا رفتارهای بد دانش آموزان کاهش پیدا کند.
معلمهایی که با دانش آموزان خود احساس همدلی میکنند، الگوی خوبی برای آنها میشوند. تفکر انتقادی دانش آموزان در محیطی که بتوانند احساسات و افکار خود را بیان کنند و جدی گرفته شوند، رشد پیدا میکند و در نهایت دانش آموزان احساس ارزشمند بودن خواهند کرد.
۹- روحیه کار تیمی
روحیه کار تیمی یکی دیگر از مهارت های میان فردی کاربردی است. محیطهای کاری با شیوههای مدرن اغلب از کارکنان خود میخواهند تا در بعضی از کارها به یکدیگر تکیه کنند و در موقع لزوم به دیگران کمک کنند.
روحیه کار تیمی یعنی اینکه بدانیم چه زمانی باید رهبری گروه را به دست بگیریم و چه زمانی کنار بایستیم و از اعضای گروه حمایت کنیم.
افرادی که متقاضی کار در شرکتهایی مانند توسعه نرم افزار هستند، باید این مهارت را در خود تقویت کنند. چرا که برای انجام یک پروژه افراد زیادی باید با یکدیگر همکاری داشته باشند.
وقتی از موفقیتهای خود در رزومه کاریتان استفاده میکنید، به جای کلمه من از واژه ما استفاده کنید تا نشان دهد که شما روحیه کار تیمی دارید.
۱۰- گوش کردن فعال
در مصاحبه حضوری به راحتی میتوانید نشان دهید شنونده خوبی هستید. در نوشتن رزومه نیز میتوانید تمایل خود را برای گوش سپردن و احترام گذاشتن به دیگران بیان کنید.
استقبال کردن از ایدههای دیگران باعث میشود تا همه کارکنان به راحتی بتوانند افکار خود را به اشتراک بگذارند. علاوه بر این، گوش کردن فعال این امکان را به شما میدهد تا همه دستورالعملها را به خوبی متوجه شوید و در نهایت نتیجه رضایت بخشی حاصل شود.
نحوه عنوان کردن مهارت ها در رزومه خود
برای عنوان کردن مهارت های میان فردی خود از دو شیوه میتوانید استفاده کنید. میتوانید مستقیماً در بخش مهارت های رزومه آنها را بیان کنید یا اینکه آنها را به طور غیرمستقیم در بخش سوابق حرفهای خود بگنجانید.
۱-عنوان کردن به صورت مستقیم در بخش مهارت های رزومه
نام بردن از مهارت های میان فردی به طور کلی و بدون بیان جزئیات تأثیر چندانی ندارد. به مثالهای زیر توجه کنید:
- توانایی رهبری عالی
- مهارت ارتباطات قوی
- مهارت مذاکره
استفاده از این صفتها در نگاه اول جذاب است، اما در واقع هیچ ارزش خاصی برای کارفرما ندارد. قدرت رهبری یک معنای عام، کلی و مبهم است که هیچ صفت خاصی از شما را عنوان نمیکند.
برای اینکه مهارت های میان فردی خود را بهتر نشان دهید باید به جزئیات بیشتری بپردازید. برای مثال:
- توانایی مدیریت کارها در حد پیشرفته
- توانایی بالا در سخنرانی و مهارت های نوشتاری عالی
- توانایی مذاکره برای عقد قرارداد
بیان کردن جزئیات مهارتهایتان سبب میشود که کارفرما دید بهتری نسبت به تواناییهای واقعی شما پیدا میکند.
البته، برای اثبات توانمندیهای خود لازم است که تجارب و سوابق گذشته خود را ذکر کنید.
۲- عنوان کردن در بخش سوابق حرفهای
بهترین بخش برای عنوان کردن مهارت های میان فردی در قسمت سوابق حرفهای رزومه است. در این قسمت میتوانید به جای لیست کردن توانمندیهایتان، آنها را توضیح دهید. به دو مثال زیر توجه کنید که چگونه تواناییهای میان فردی مختلف در آن آورده شده است:
قدرت رهبری و روحیه کار تیمی:
رهبری یک گروه ۶ نفره بازرگانی در بخش توسعه و اجرای سه راهبرد جدید بازرگانی که در نهایت منجر به افزایش ۱۲ درصدی سهم بازار شد.
قدرت ارتباطات و گوش دادن فعال:
ارائه صورت جلسه روزانه و نکات مهم آن به سه مدیر ارشد برای کسب اطمینان از عملکرد صحیح کارها
در مثالهای بالا، متقاضی نه تنها به تواناییهای خود اشاره میکند، بلکه نشان میدهد در موقعیتهای واقعی از آنها استفاده کرده است. با این کار، کارفرما را متقاعد میکنید که شما را استخدام کند.
برای نوشتن مهارت ها به صورتی که در بالا ذکر شد، میتوانید از روش دو مرحلهای استفاده کنید:
- به مهارتهایی که در بالا آوردهایم نگاه کنید و ببینید کدام یک از آنها در مورد شما بارزتر است و در کارهای پیشین خود از آنها استفاده کردهاید.
- شغلی را که متقاضی آن هستید بررسی کنید و مشخص کنید که کدام یک از مهارت های بالا برای کارفرما از اهمیت بالایی برخوردار است.
مهارت های مشترک بین این دو مرحله را پیدا کنید و بقیه را کنار بگذارید. سپس مشترکات را در بخش سوابق حرفهای بیاورید.
در دنیای امروزی که رقابت سنگینی در به دست آوردن جایگاههای شغلی وجود دارد، توجه ویژه به مهارت های میان فردی و نشان دادن آنها از اهمیت بالایی برخوردار است.
مهارت های میان فردی خود را تقویت کنید و آنهایی را که برای شغل مدنظر شما متناسب است انتخاب کرده و در رزومه خود عنوان کنید.
بدون نظر