معجزه ای به نام کاتسو؛ روش ورزشکاران المپیک برای تقویت عضلات و تسریع بهبودی

معجزه ای به نام کاتسو؛ روش ورزشکاران المپیک برای تقویت عضلات و تسریع بهبودی

محدود کردن جریان خون کار خطرناکی به نظر می رسد اما این دقیقاً همان کاری است که شرکت کنندگان المپیک، ورزشکاران و بیمارانی که عمل جراحی داشته اند یا در حال گذراندن دوره فیزیوتراپی هستند، برای تقویت عضلات و سرعت بخشیدن به روند بهبودی خود انجام می دهند.

کاتسو چطور اختراع شد؟

در سال ۱۹۹۶ یوشیاکی ساتوی ۱۸ ساله در یک مراسم بودایی در کشور خود، ژاپن حاضر شده بود. او که به روش سنتی ژاپنی ها روی زمین نشسته بود متوجه خواب رفتن پاهای خود شد. ساتو از درد پاهایش کلافه شده بود به همین خاطر شروع به ماساژ دادن ساق پاهایش کرد. او متوجه شد در حالتی که روی پاهایش نشسته بود، خون در ساق پاهایش بند آمده بود. از اینجا بود که ایده ی اولیه ی تمرین با تغییر جریان خون در ذهنش شکل گرفت.

طی ۷ سال بعدی ساتو به آزمایش این ایده بر روی خود پرداخت. او با استفاده از انواع تیوب دوچرخه، طناب و بند، درجات مختلفی از فشار را روی بخش های مختلف بدن خود امتحان می کرد. پس از سال ها آزمون و خطای جزء به جزء، ساتو به تدریج به دستورالعمل های مؤثری برای تغییر ایمن جریان خون در دست ها و پاهایش رسید. او تا سال ۱۹۷۳ یعنی زمانی که ۲۵ سال داشت جزئیات شیوه ی کاتسو به شکلی که در حال حاضر انجام می شود را شکل داده بود. در همان زمان، او یک بار در حین اسکی از ناحیه ی زانو دچار شکستگی شد و رباط های دور زانویش آسیب دید. پزشکان به ساتو گفتند درمان این آسیب ها شش ماه به طول خواهد انجامید.

اما ساتو با بستن یکی از بندهای کاتسو به بالای پایش خود را درمان کرد. او این کار را با ترکیبی از تمرینات ایزومتریک و استفاده از فشار کاتسو انجام داد. نتیجه ی کار پزشکان را حیرت زده کرد. نه تنها عضلاتش تحلیل نرفته بودند بلکه آسیب دیدگی اش در عرض تنها ۶ هفته به طور کامل برطرف شده بود.

ساتو طی سال های بعدی بندهای مخصوصی برای تمرینات کاتسو تولید کرد و یک برنامه برای آموزش مربیان کاتسو هم ارائه داد.

ساتو همچنین برای بررسی آثار روش کاتسو بارها با محققان دنیا وارد همکاری شد. او در سال ۲۰۱۴ بنیاد تحقیقاتی کاتسو را تأسیس کرد.

کاتسو چطور عمل می کند؟

اگر در حین انجام تمرینات ورزشی جریان خون محدود شود، خون و فرآورده های جانبی سوخت و ساز درون عضلات محبوس می شوند و امکان خروج نمی یابند. عضلات به دلیل حضور متابولیت ها «خسته» می شوند و این امر عضلات را مجبور می سازد بیشتر از آنچه معمولاً برای تولید ایجاد انقباض تحت فشارهای اندک نیاز است، تلاش کند. این تلاش اضافه که با محدود سازی جریان خون همراه شده، به فرآیند ساخت توده عضلانی سرعت می بخشد و قدرت عضلانی را افزایش می دهد.

کاتسو چطور انجام می شود؟

برای انجام تمرینات کاتسو باید از بندهای درجه بندی شده ی مخصوص استفاده کرد تا از درست بودن میزان فشار وارده مطمئن شد. بندهای ورزشی رایج در بازار شاید جریان خون را محدود کنند اما از جهت ایمنی معلوم نیست چه میزان محدودیت ایجاد می کنند. این امر می تواند اثر روش کاتسو را کم کند یا باعث آسیب شود. اما با استفاده از بندهای درجه بندی شده ی مخصوص می تواندمیزان خونی که محدود می شود را به طور دقیق اندازه گیری کرد.

کارشناسان به کسانی که قصد شروع تمرینات کاتسو را دارند توصیه می کنند این کار را تحت نظر یک متخصص معتبر انجام دهند تا تعیین کند چه بندی مناسب هدف مورد نظر آن ها است و چطور و چه زمانی باید از این شیوه استفاده کنند. انجام خودسرانه ی این تمرینات پیامدهای منفی ای خواهد داشت، به خصوص که با بندهای ورزشی رایج نمی توان میزان فشار وارده را اندازه گیری کرد.

ممکن است در حین یا بعد از چند جلسه ی اول احساس سوزش یا درد کنید اما این دردها معمولاً تا جلسه ی سوم فروکش می کند.

بعد از باد شدن بندها، جریان خون محدود می شود و می توانید به ورزش دادن و پرورش گروه عضلانی مورد نظر خود بپردازید.

کارشناسان می گویند برای گرفتن نتیجه از این شیوه به دو تا چهار بار انجام تمرینات کاتسو نیاز است.

منبع: wikipedia ، cnn
مطالب مرتبط
دیجیاتو
بدون نظر

ورود