جلال پیشواییان بازیگر و ورزشکار ایرانی که بیشتر به خاطر فیلم هایش قبل از انقلاب اسلامی شناخته می شود، امروز ۲۰ آذر در سن ۹۱ سالگی در آلمان درگذشت. پیشواییان مدتی بود که به علت شکستگی از ناحیه لگن در بیمارستان بستری بود. بهرنگ علوی، بازیگر سینما و تلویزیون نیز مرگ جلال پیشواییان را تایید کرده است. پیشواییان در ۲۰ خرداد سال ۱۳۰۹ به دنیا آمد و پیش از ورود به حرفه بازیگری، در ورزش های بوکس و جودو فعالیت داشت و مدیریت یک باشگاه ورزشی را بر عهده داشت. او حتی مدتی رانندگی ماشین سنگین نیز در کارنامه کاری خود داشته و در سال ۱۳۴۱ بود که با نقشی کوتاه در فیلم گرگ های گرسنه به کارگردانی محمد علی فردین، پا به عرصه بازیگری گذاشت و بعدها با بازی در نقش های عمدتاً منفی در فیلم هایی مانند قیصر و رضا موتوری به شهرت رسید.
با این وجود فیلم خداحافظ تهران به کارگردانی ساموئل خاچیکیان بود که جلال پیشواییان را به همه شناساند. او توسط بهروز وثوقی و محمد زرین دست به موسسه هنری مولن روژ معرفی شده و با مسعود کیمیایی آشنا شد که در سال ۱۳۴۷ از او در فیلم بیگاه آشنا استفاده کرد. او پس از انقلاب اسلامی در ایران ماند اما در سال ۱۳۶۴ به آلمان مهاجرت کرد و به گفته خودش در مدت ۱۰ سال نبودش در ایران برخی از باشگاه های ورزشی و گاراژهایی که داشت را از دست داد. مرحوم پیشواییان که صاحب یک دختر و یک پسر است، از خاطرات بازی خود در کنار بهروز وثوقی گفته است: «در فیلم گرگ بیزار سال ۵۲ در یک صحنه با بهروز وثوقی زد و خورد داشتم و قرار بود بهروز با قلاب دور گلوی من را ببندد و خفه کند اما وسط کار قلاب آزاد شد و من از بالا افتادم و به دار آویخته شدم. بهروز وثوقی آمد و نجاتم داد، اگر کمی معطل می کرد کشته شده بودم».
پیشواییان در فیلم های سینمایی «۵۷۸ روز انتظار» (۱۳۹۰)، «جرم» (۱۳۸۹)، «اخراجیها ۲» (۱۳۸۷)، «سوگ سایهها (۱۳۸۲)، «دوستان» (۱۳۷۸)، «چشم عقاب» (۱۳۷۷)، «عشق کافی نیست» (۱۳۷۷)، «زخمی» (۱۳۷۶)، «شاهرگ» (۱۳۷۶)، «فرار بزرگ» (۱۳۷۶)، «روی خط مرگ» (۱۳۷۵)، «ضیافت» (۱۳۷۴)، «هفت گذرگاه» (۱۳۷۴)، «تجارت» (۱۳۷۳)، «تیغ و ابریشم» (۱۳۶۴)، «شیلات» (۱۳۶۲)، «سفیر» (۱۳۶۱)، «خط قرمز» (۱۳۶۰)، «تا آخرین نفس» (۱۳۵۷) و «زخم خنجر رفیق» (۱۳۵۷) نقش آفرینی کرده است . از سریال هایی که جلال پیشواییان در آن ها بازی کرده نیز می توان به «در چشم باد» مسعود جعفری جوزانی (۱۳۸۲-۱۳۸۷)، «داوطلب» مسعود تکاور (۱۳۸۲)، «مردان جاده» هادی صابر (۱۳۷۴-۱۳۷۵)، «غارتگران» محمد متوسلانی (۱۳۵۶-۱۳۵۷) و «چنگک» محمد متوسلانی، جلال مقدم، فریبرز صالح و فرخ ساجدی (۱۳۵۶) اشاره کرد.
مرحو پیشواییان در سال ۱۳۹۰ از دنیای بازیگری کناره گیری کرده و همراه با همسرش بار دیگر به آلمان نقل مکان کرد و تا زمان مرگش همانجا ماند. در سال ۱۳۹۷ نیز یک بار مرگ پیشواییان خبرساز شده بود که بعد از مدت کوتاهی تکذیب شد.
بدون نظر