غذای گرم یا غذای سرد؛ کدام برای بدن بهتر است؟

غذای گرم یا غذای سرد؛ کدام برای بدن بهتر است؟

بستنی وقتی سرد است مزه ی شیرین تری دارد و گوشت گرم خوشمزه تر به نظر می رسد. با این حال، تنها تفاوت غذای گرم و سرد در طعم آن ها نیست. در ادامه می خواهیم ببینیم خوردن غذای گرم و سرد چه تأثیری بر بدن دارد.

۱- کسانی که غذاهای سرد را ترجیح می دهند کالری بیشتری دریافت می کنند

تحقیق جدیدی نشان داده، این باور اشتباه وجود دارد که غذای گرم کالری بیشتری دارد چون زودتر سیرمان می کند. با این حال، محققان متوجه شدند کسانی که غذاهای سرد را به غذاهای گرم ترجیح می دهند معمولاً کالری بیشتری دریافت می کنند. آن ها دست کم ۳۱ درصد کالری، دست کم ۳۷ درصد چربی و بیش از ۲۲ درصد کربوهیدرات دریافت می کنند. این مشکل در افراد چاق مشهودتر بود و یک راه حل برای آن خوردن یک غذای گرم به همراه یک سالاد سرد است.

۲- هضم غذای سرد برای بدن دشوارتر است

بدن ما برای هضم مواد غذایی، دمای آن ها را به دمای مرکزی خود می رساند. این بدان معنی است که وقتی غذای سردی می خوریم، بدن باید با تلاشی مضاعف ابتدا آن را گرم و سپس هضمش کند. مثلاً هضم سوپ گرم تنها ۱۵ دقیقه از معده ی ما وقت می گیرد. اما هضم مواد لبنی، به ویژه بستنی، بین ۳۰ دقیقه تا ۲ ساعت به طول می انجامد.

این بدان معنی نیست که باید خوردن غذای سرد را کنار بگذاریم چون به ویژه، میوه و سبزیجات بهتر است که خام مصرف شوند. در مورد باقی غذاهای سرد می توانید هنگام خوردن، آن ها را بیشتر در دهان خود نگه دارید تا آنزیم های موجود در بزاق دهان در عین گرم کردن غذا، آن را به تدریج تجزیه هم کنند.

۳- غذاهای گرم معمولاً مغذی ترند

غذای گرم راحت تر هضم می شود و در نتیجه، تمام مواد مغذی آن بسیار سریع تر جذب بدن می گردد. علاوه بر آن، بعضی سبزیجات مثل گوجه فرنگی، وقتی پخته می شوند، میزان لیکوپین آن ها افزایش می یابد. غلات گرم، مانند جو، سرشار از فیبر هستند و آن قند زیادی که غلات سرد را معمولاً با آن ها طعم دار می کنند را ندارند.

با این حال، ایراد پختن میوه ها و سبزیجات این است که ویتامین های آن ها از بین می رود. بنابراین بهترین کار این است که تا جایی که می شود آن ها را کمتر بپزید. فرقی نمی کند چه روشی برای پخت آن ها دارید؛ به خاطر داشته باشید نباید آن ها را آنقدر بپزید که کاملاً نرم شوند. تا جایی این کار را انجام دهید که کماکان مقداری ترد باشند.

۴- آب سرد زودتر از آب گرم جذب می شود

آب سرد بسیار سریع تر از معده خارج می شود و بنابراین در مقایسه با آب گرم، بهتر جذب می گردد. یک فایده ی دیگر آب سرد این است که استقامت کسانی را زیاد می کند که هر روز یا اغلب اوقات ورزش می کنند. علاوه بر این، تحقیقات نشان داده گرم بودن آب باعث می شود آب کمتری بنوشید، امری که می تواند منجر به کم آب شدن بدن شود. از سویی دیگر، بهترین دما برای نوشیدن آب، نسبتاً سرد (۱۶ درجه سانتیگراد) است.

چون در این حالت آب بیشتری می نوشیم و کمتر عرق می کنیم. با این حال، اگر به مشکل یا بیماری دچار هستید که بر روی مری تان اثر می گذارد، باید در نوشیدن آب سرد احتیاط کنید. در چنین مواردی باید آب گرم بنوشید تا مری اذیت نشود.

۵- با غذای گرم بیشتر سیر می مانیم

علتش آن است که غذای گرم اشتهای غذا خوردن را دیرتر بازمی گرداند. این به دلیل مواد مغذی است که غذا را پُر کرده و مزه ی آن را بسیار بهتر می کنند. به همین دلیل بسیار بیشتر احساس رضایت می کنید و با سرعت کمتری غذایتان را می خورید. وقتی غذای خود را به آرامی می خورید، مغزتان با دریافت سیگنال هایی متوجه می شود که به تدریج در حال سیر شدن هستید.

بنابراین آرام خوردن غذا این امکان را به شما می دهد که به اندازه ی نیازتان غذا بخورید و بعد از تمام شدن غذا، اشتها به مدت طولانی تری سرکوب می شود. یک مثال خوب در این مورد سوپ است که نه تنها گرم خورده می شود، بلکه تقریباً چیزی جز آب نیست. مایع بودن این غذا کمک می کند آن را راحت تر بخورید و سریع تر از غذاهای جامد و سرد، سیرتان می کند.

۶- غذای  سرد می تواند دمای بدن را بالا ببرد

در گرما و حس خوشایندی که غذاها و نوشیدنی های گرم، مثل سوپ، قهوه و چای، به ما می بخشند، شکی نیست. اما بعضی غذاها و نوشیدنی های سرد هم می توانند باعث بالا رفتن دمای بدن شوند. مثلاً بستنی یک خوراکی خوشمزه است که در ماه های سرد سال ممکن است بعد از خوردنش ابتدا احساس سرما اما اندکی بعد، احساس گرما کنید.

علتش چربی و پروتئین زیاد آن است که باعث می شود هنگام هضم بستنی بدن گرم شود. به علاوه، بدن برای هضم چربی، انرژی بسیار بیشتری مصرف می کند، تلاشی که دمای بدن را بالا می برد و باعث می شود بیشتر احساس گرما کنید.

۷- غذای گرم سلامت روده ها را بهبود می بخشد

پخت غذا با دمای بالاتر از ۶۵ درجه سانتیگراد، زنده ماندن و آسیب زدن به شما را برای هر نوع میکرو ارگانیسمی بسیار دشوار می کند. این مسأله در مورد آبی که از کیفیت آن مطمئن نیستید هم صدق می کند. از سویی دیگر، نوشیدنی های گازدار سرد مثل نوشابه، می توانند معده را اذیت کنند و حتی باعث حالت تهوع شوند. غذای سرد می تواند باعث تشکیل گاز در روده ها هم شود، امری که می تواند منجر به نفخ گردد.

منبع: brightside
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
بدون نظر

ورود