سه یوتیوبر ترک روز یکشنبه ی این هفته در استان آنتالیای ترکیه دستگیر شدند. این یوتیوبرها در گزارشاتی از مردم ترکیه درباره ی نگرانی های اقتصادی شان به دنبال کاهش هر روزه ی ارزش پولی ملی این کشور سؤال کرده بودند.
این یوتیوبرها در توییت هایی گفتند با مردم کوچه و خیابان مصاحبه کردند تا در بحرانی که گریبانگیر ترکیه شده، صدای آن ها را برسانند. ارزش لیر ترکیه از ماه سپتامبر ۴۰ درصد افت داشته و به پایین ترین حد در تاریخ رسیده است.
حسن کوکسوی، صاحب کانال یوتیوب Kendine Muhabir (به معنای شهروند خبرنگار) در توییتی گفت «مثل یک تروریست» او را از تختخواب بیرون کشیدند و «به خاطر بردن میکروفن به میان مردم» دستگیرش کردند.
بر اساس گزارش رسانه ی ترکیه ای Turkey Purge که به مسائل حقوق بشری در این کشور می پردازد، دو یوتیوبر دیگر، عارف کوکابی ییک و توران کورال هم دستگیر شدند. این سه مرد در کانال های یوتیوب خود با مردم درباره ی اقتصاد ترکیه و آثارش بر وضعیت مالی آن ها مصاحبه کرده بودند. یک یوتیوبر دیگر به نام محمد کویونوکو هم گزارش مشابهی تهیه کرده بود. او در توییتی اعلام کرد دستگیر نشده اما پلیس با او تماس گرفته است.
به گفته ی رسانه ی Turkey Purge، این یوتیوبرها به «تحقیر کشور و دولت ترکیه» متهم شدند.
ارول اوندروگلو، نماینده ی سازمان گزارشگران بدون مرز در ترکیه، نهادی غیر انتفاعی با هدف گسترش حق آزادی اطلاعات، به ایندیپندت گفته یوتیوبرها و خبرنگاران مستقل می توانستند با اندکی آموزش این مصاحبه ها را به گونه ای منتشر کنند که تخطی از قوانین داخلی نباشد، اما به طور قطع شنیده شدن نگرانی های مردم کوچه و خیابان به نفع آن ها است.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، در سخنرانی اخیر خود شبکه های اجتماعی را یکی از منابع اصلی خطراتی عنوانی کرد که امروزه دموکراسی را تهدید می کند. او از اقدام جدی خود در رابطه با فضای مجازی برای جلوگیری از دروغ پراکنی و پروپاگاندا گفت. به گفته ی اردوغان، تا پنج سال حبس در انتظار خاطیان در فضای مجازی خواهد بود.
منتقدان می گویند این امر می تواند باعث محدودیت هر چه بیشتر آزادی بیان در ترکیه گردد. بر اساس «گزارش آزادی اینترنت» سال ۲۰۲۱ سازمان حقوق بشری «خانه آزادی»، که در آن مقوله ی آزادی اینترنت در سرتاسر دنیا مورد بررسی قرار می گیرد، ترکیه به دلیل فیلترینگ گسترده یا حذف مطالبی که در انتقاد از دولت این کشور هستند، محروم از اینترنت آزاد عنوان شده است.
بر اساس گزارش مرکز آزادی مطبوعات در استکهلم، در حال حاضر ۷۲ خبرنگار در زندان های ترکیه و ۸۹ خبرنگار نیز در انتظار محاکمه به سر می برند.
به گفته ی ایندیپندنت، یوتیوبرهای بازداشت شده، کوکسوی، کوکابی ییک و کورال آزاد شده اند، اما در حصر خانگی به سر می برند.
کوکسوی روز دوشنبه ی این هفته در یک پخش زنده ی اینترنتی در یوتیوب اعلام کرد به خانه اش حمله کردند و تلفن های همراه و کامپیوترهای خانواده اش را با خود بردند.
کویونوکو در توییتی نوشت او و همکاران خبرنگارش سعی داشتند «صدای مردم کوچه و خیابان را به کاخ ها برسانند.»
او در ادامه نوشت: «ما ساکت نخواهیم شد. به خاطر آن هایی که شب ها گرسنه سر بر بالین می گذارند باز هم خواهیم گفت.»
بدون نظر