چرا وقتی چیز سردی می خوریم مغزمان یخ می زند؟

چرا وقتی چیز سردی می خوریم مغزمان یخ می زند؟

حتماً برایتان پیش آمده آن سردرد کوتاه اما بسیار دردناک و خاصی را تجربه کرده باشید که بعد از خوردن چیزهای سرد رخ می دهد. به این حالت، انجماد مغزی گفته می شود که به سردرد بستنی هم معروف است و وقت هایی رخ می دهد که بستنی یا آب یخ می خورید. در اغلب موارد چند ثانیه بیشتر طول نمی کشد و می توانید باز هم از خوردن خوراکی یا نوشیدنی سردتان لذت ببرید، اما برای آنکه بتوانیم جلوی وقوعش را بگیریم، باید از آن بدانیم. البته نباید نگران شوید چون مسأله ی جدی ای نیست.

در ادامه می خواهیم ببینیم وقتی مغزمان یخ می زند چه اتفاقی برایمان رخ می دهد.

۱- انجماد مغزی را چطور تشخیص دهیم

انجماد مغزی زمانی رخ می دهد که چیز سردی مانند بستنی یا آب سرد را به سرعت می خورید و با سقف دهان تان تماس پیدا می کند. این اتفاق می تواند زمانی هم رخ دهد که صرفاً در هوای بسیار سرد تنفس کرده اید. این حالت را معمولاً زمانی تجربه می کنیم که هوا گرم و چیز بسیار سردی را می خوریم. احساسی که تجربه می کنیم یک درد ناگهانی و شدید در قسمت جلوی سر است. این درد خیلی به طول نمی انجامد، معمولاً، تنها چند دقیقه یا در برخی موارد نهایتاً یک یا دو دقیقه.

۲- علت انجماد مغزی هنوز یک معما است

وقتی چیز سردی می خورید یا حتی هوای سردی را تنفس می کنید، دمای پشت حلق تان، در محل اتصال سرخرگ کاروتید درونی و سرخرگ مغزی پیشین تغییر می کند. به گفته ی عصب شناسان مغز این تغییر را دوست ندارد، بنابراین انجماد مغزی به نوعی یک اقدام پیشگیرانه است. به همین دلیل با هجوم سرما، این سرخرگ ها منبسط و منقبض می شوند و این همان حسی است که مغز آن را درد تعبیر می کند.

۳- مقایسه ی انجماد مغزی با میگرن

تحقیقات نشان می دهد احتمال تجربه ی انجماد مغزی در افراد مبتلا به میگرن بیشتر است. با این حال، بزرگ ترین و مهم ترین تفاوت آن ها این است که انجماد مغزی بیشتر از مدت زمان کوتاهی طول نمی کشد و خود به خود و بدون نیاز به دارو برطرف می شود. اما میگرن نه تنها مدت بیشتری طول می کشد، بلکه باعث مشکلات دیگری مثل حالت تهوع هم می شود.

۴- انجماد مغزی را می تواند به راحتی درمان کرد

همانطور که گفته شد انجاد مغزی خیلی طول نمی کشد اما راه هایی برای رفع هر چه زودتر آن وجود دارد. اولی نوشیدن یک چیز گرم یا با دمای اتاق است. راه دیگر، فشار دادن زبان به سقف دهان است. گرمای آن به سینوس ها منتقل می شود و عصب هایی که عامل انجماد مغزی هستند گرم می شوند. زبان تان را آنقدر آنجا نگه دارید که درد برطرف شود.

۵- بهترین کار جلوگیری از آن است

انجماد مغزی علیرغم خطرناک نبودنش اما احساس ناخوشایندی است، به همین دلیل اگر بخواهید جلویش را بگیرید، کاری ندارد. از خوردن خوراکی ها و نوشیدنی های یخ و تنفس هوای بسیار سرد خودداری کنید. اگر می خواهید چیز سردی بخورید، سعی کنید آرام آرام آن را بخورید. وقتی هم که در هوای سرد بیرون قدم می زنید، با یک ماسک یا شال می توانید از خود در برابر سرمای هوا محافظت کنید.

منبع: brightside
بدون نظر

ورود