آوریل ماه آگاهیبخشی درباره سرطان روده است و در تلاش برای گشترش آگاهی در مورد این بیماری خطرناک، از مردم خواسته میشود که علائم بالقوه آن را نادیده نگیرند.
درد معده، کاهش وزن غیرمنتظره، نیاز مکرر به رفتن به توالت از علائم بالقوه و زنگ خطرهای سرطان روده هستند. پزشکان معتقدند در صورت بروز این علائم نیاز به بررسیهای پزشکی است، زیرا ممکن است نشانه سرطان باشند.
آمارها نشان میدهد در سال ۲۰۲۰ نزدیک به دو میلیون نفر در جهان به سرطان روده بزرگ مبتلا شدند و بیش از ۹۳۵ هزار نفر جان خود را بر اثر این بیماری از دست دادند. همچنین در ایران سالانه ۱۲ هزار مورد جدید ابتلا به این سرطان و پنج هزار مرگ ناشی از آن ثبت میشود.
علائم سرطان روده اغلب نادیده گرفته میشوند، زیرا بسیاری از آنها با علائم دیگر بیماریها از سندرم روده تحریکپذیر (IBS) گرفته تا اسهال همپوشانی دارند.
سرطان روده چه علائمی دارد؟
سه زنگ خطر اصلی برای این نوع از سرطان وجود دارد. یکی از نشانهها وجود خون در مدفوع است؛ اگرچه ممکن است همیشه آنقدری نباشد که متوجهش شوید. از علائم دیگر میتوان به تغییر در عادات روده اشاره کرد؛ نیاز به دفع بیشتر، اسهال زیاد، درد معده یا نفخ، بهویژه بعد از غذا خوردن و سومین مورد کاهش وزن غیرمنتظره و ناخواسته است.
بر اساس گزارشها ۹۰ درصد مبتلایان به سرطان روده حداقل یکی از علائم زیر را دارند:
تغییر مداوم در اجابت مزاج؛ دفع بیشتر، مدفوع شلتر
وجود خون در مدفوع
درد شکم، ناراحتی یا نفخ که همیشه بعد از غذا خوردن ایجاد میشود
کاهش وزن
یبوست
چه عواملی خطر ابتلا به سرطان روده را افزایش میدهند؟
عواملی که خطر ابتلا به سرطان روده را افزایش میدهند تقریبا شبیه همانهایی هستند که در بروز هر سرطانی موثرند. سیگار کشیدن، رژیم غذایی ناسالم سرشار از گوشت فرآوری شده، ورزش نکردن، چاقی و الکل همگی از عواملی هستند که احتمال بروز سرطان روده را بیشتر میکنند. همچنین بیماریهایی نظیر بیماری کرون یا پولیپوز آدنوماتوز خانوادگی نیز میتوانند تاثیرگذار باشند.
به گفته مرکز سرطان روده بریتانیا، اگر در یک یا چند دسته زیر جای بگیرید، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان روده هستید:
سن بالای ۵۰ سال
سابقه خانوادگی قوی ابتلا به سرطان روده
سابقه رشد پولیپهای غیرسرطانی در روده
ابتلای طولانیمدت به بیماریهای التهابی روده نظیر بیماری کرون یا کولیت زخمی (اولسراتیو)
دیابت نوع دو
سبک زندگی ناسالم
چطور خطر ابتلا به سرطان روده را کاهش دهیم؟
غذای سالم و مقوی شامل سبزیجات و فیبر زیاد بخورید، سیگار نکشید، از الکل دوری کنید، بهطور منظم ورزش کنید و وزنتان را در محدوده طبیعی نگه دارید.
درمان اصلی سرطان روده چیست؟
در صورت تشخیص سرطان روده ممکن است تعدادی درمان به شما پیشنهاد شود. روشهای درمانی انتخابی توسط پزشک معالج به نتایج آزمایشات و همچنین سلامت عمومی شما بستگی دارد. اگر سرطان به نواحی دیگر بدنتان سرایت کرده باشد یا خطر بازگشت پس از درمان وجود داشته باشد ممکن است از شیمی درمانی، پرتودرمانی یا هر دو و همچنین سایر درمانها استفاده شود.
بهطور معمول همیشه نیاز به جراحی وجود دارد که آن هم میتواند با شیمی درمانی یا پرتودرمانی همراه باشد. بدون درمان کافی و مناسب، سرطان میتواند رشد کرده و به سایر قسمتهای بدن برسد. در نهایت شکست در درمان سرطان روده به احتمال زیاد با مرگ همراه خواهد بود.
اینهمه استرس و اضطراب به مردم وارد نکنید اینهمه دم از سکته و سرطان نزنید . به جای این متنها . به زندگی مردم امید بدین به اندازه کافی مشکلات و بدبختی است شما چند برابرش نکنین !!