چه چیزی باعث کاهش تولید کلاژن در پوست می شود؟

چه چیزی باعث کاهش تولید کلاژن در پوست می شود؟

آیا چین و چروک و خطوط ریزی روی صورتتان پیدا شده؟ حلقه زیر چشم چطور؟ می‌دانستید پوستتان از ۲۷ سالگی شروع به نازک شدن می‌کند؟ بسیاری از افراد برای جلوگیری از نازک شدن این لایه خارجی به داروهایی روی می‌آورند تا رطوبت و خاصیت ارتجاعی را به پوست خود برگردانند. کلاژن ماده اصلی اکثر محصولات مراقبت از پوست است که برای از بین بردن آثار پیری به کار می‌رود، اما آیا می‌دانید از کجا می‌آید و از آن هم مهمتر اصلا چیست؟

کلاژن چیست؟

کلاژن یکی از حیاتی‌ترین پروتئین‌های بدن ماست؛ مسئول حفظ جوانی، انعطاف‌پذیری پوست و همچنین حفظ استخوان‌ها، مفاصل و عضلات قوی. بدن ما به‌طور طبیعی کلاژن تولید می‌کند، اما مقدار آن پس از ۲۷ سالگی رفته رفته دستخوش کاهش می‌شود. این کاهش با بالا رفتن سن سرعت بیشتری پیدا می‌کند، تا جایی که چین و چروک‌ و خطوط ریزی روی پوست ظاهر می‌شوند.

کلاژن چیست و کمبود آن چه عواقبی دارد؟

چرا بدن به کلاژن نیاز دارد؟

کلاژن پوست را انعطاف پذیر می‌کند و به آن استحکام می‌بخشد. هنگامی که تولید کلاژن مختل می‌شود، می تواند به افتادگی پوست، بروز چین و چروک، نازک شدن لب‌ها و ظاهری خسته منجر شود. کلاژن همچنین رگ‌های خونی را تقویت می‌کند و از شکستگی موها جلوگیری می‌کند.

چرا زنان به کلاژن نیاز دارند؟

زنان اغلب به دلیل تغییرات هورمونی ناشی از یائسگی یا دیگر عوامل، کاهش قابل توجهی در تولید کلاژن را نسبت به مردان تجربه می‌کنند. این به چه معنی است؟ به این معنی که دچار افتادگی یا از دست رفتن خاصیت ارتجاعی پوست می‌شوند، ظاهر پیرتری پیدا می‌کنند و خطوط ریز و چین و چروک های بیشتری بر پوستشان ظاهر می‌شود.

کلاژن چیست و کمبود آن چه عواقبی دارد؟

چطور کمبود کلاژن را تشخیص دهیم؟

از علایم نشان‌دهنده کمبود کلاژن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

ریزش مو

کمبود کلاژن یکی از دلایل ریزش مو است. اگر متوجه شدید موهایتان می‌ریزد و می‌توانید پوست سرتان را از میان تارهای نازک مو ببینید، ممکن است کمبود کلاژن داشته باشید. اما با توجه به اینکه عوامل بسیاری در ریزش مو دخیل هستند، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

افتادگی و خشکی پوست

کلاژن مسئول حفظ انعطاف پوست است. هنگامی که سطح کلاژن کاهش پیدا می‌کند، پوست شروع به افتادگی و خشک شدن می‌کند. اگر متوجه چین و چروک های عمیق روی صورت و همچنین افتادگی گونه‌ و غبغب شدید، شاید بدنتان به کلاژن بیشتری نیاز داشته باشد.

ظهور چین و چروک‌ های عمیق

اولین علائم کمبود کلاژن خطوط ریز اطراف چشم و دهان است. با گذشت زمان این خطوط عمیق‌تر شده و تبدیل به چین و چروک می‌شوند. در این حالت وقتی لبخند می‌زنید یا می‌خندید، متوجه می‌شوید که پوستتان مثل قبل به حالت اولیه خود بازنمی‌گردد.

کلاژن چیست و کمبود آن چه عواقبی دارد؟

احساس خستگی و درد عضلانی

کمبود کلاژن می‌تواند باعث شود خیلی زود احساس خستگی کنید. در این حالت احساس خستگی خیلی زودتر از حالت معمول به سراغتان می‌آید. خستگی سریع اغلب با درد و گرفتگی عضلات همراه است. دلیل این موضوع این است که کلاژن به عضلات کمک می‌کند تا با حمایت ساختاری از ماهیچه‌ها و تاندون‌ها به‌طور موثرتری کار کنند.

ناخن‌های شکننده

کلاژن در ناخن‌ها و موها نیز یافت می‌شود و باعث انعطاف‌پذیری، درخشش و قوی‌تر شدن آنها می‌شود. اگر ناخن یا موهای شکننده‌ای دارید، می‌تواند نشانه‌ای از کمبود کلاژن باشد.

چه عواملی باعث کاهش سنتز کلاژن می‌شوند؟

از عوامل موثر در کاهش سنتز کلاژن در بدن می‌توان به سوءتغذیه، مصرف الکل، مواد مخدر و سیگار، کمبود خواب، کمبود هورمون رشد، وضعیت زیست محیطی نامناسب، استرس دائمی و سبک زندگی غیرفعال اشاره کرد.

کلاژن چیست و کمبود آن چه عواقبی دارد؟

چه غذاهایی حاوی کلاژن هستند؟

برخی از غذاها خود حاوی کلاژن هستند و برخی دیگر حاوی مواد مغذی هستند که به بدن کمک می‌کند کلاژن بیشتری تولید کند. برخی از این غذاها عبارتند از سفیده تخم مرغ، میوه‌های خانواده مرکبات، توت‌ها، سبزیجات قرمز و زرد مانند هویج، فلفل دلمه ای و گوجه فرنگی، سیر و چای سفید.

چطور از کاهش کلاژن جلوگیری کنیم؟

جلوگیری از کاهش کلاژن در بدن می‌تواند به روش‌های مختلفی اتفاق بیفتد. به عنوان مثال پرهیز از قرار گرفتن در معرض نور خورشید، سیگار نکشیدن و حفظ وزن مطلوب همگی به کاهش سرعت تجزیه کلاژن کمک می‌کنند. همچنین استفاده از مرطوب‌ کننده ها و ضدآفتاب های حاوی آنتی اکسیدان می‌تواند در این راستا موثر باشد.

بیشتر بخوانید:

عادت هایی که نمی دانستید پیری پوست را جلو می اندازند

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
بدون نظر

ورود