رهاسازی نوزادان تازه متولدشده در خیابان ها و سطل های زباله پدیده تازهای نیست، اما اینطور که پیداست، این روزها شیوع بیشتری پیدا کرده و با متوجه ساختن نگاهها به فقر، محدودیت های سقط جنین قانونی و عدم دسترسی به اقلام پیشگیری از بارداری، موجب نگرانی بسیاری از افراد شده است.
در روزهای گذشته خبر پیدا شدن سه نوزاد در نقاط مختلف کشور رسانهای شده و بازتاب گستردهای در شبکه های اجتماعی پیدا کرد. سوم خرداد ماه نوزادی که هنوز بند نافش جدا نشده بود، درون یک کیسه پلاستیکی در یکی از سطل های زباله محله نازی آباد تهران پیدا شد و تنها دو روز بعد، خبر نوزاد رهاشده دیگری در شهر دزفول رسانهای شد که با لباس و وسایل درون یک جعبه گذاشته و رها شده بود.
یک عضو انجمن ارتقای سلامت اعلام کرد بر اساس اطلاعاتی که مراکز بهداشتی، مددکاران اجتماعی و دیگر مراجع در اختیارش قرار دادهاند، روزانه بین دو تا پنج هزار جنین سقط یا رها میشوند. آماری به شدت تکان دهنده که به گفته این کارشناس حوزه سلامت نتیجه سیاستهای مصوب پیرامون ممنوعیت توزیع رایگان اقلام پیشگیری از بارداری و فقر در جامعه است.
پیامدهای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت
دکتر محمدرضا محبوب فر کارشناس حوزه سلامت و بحران های محیطی و پژوهشگر برنامه ریزی و توسعه میگوید تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت تاکنون هیچ دستاورد مثبتی نداشته و به تکثیر آسیب های اجتماعی نظیر افزایش بیماری های مقاربتی، افزایش ازدواج های صوری و ازدواج به منظور دریافت وام ازدواج و طلاق زودهنگام انجامیده است. او همچنین از تاثیر منفی این طرح بر حقوق زنان انتقاد کرد و گفت: «مسئولان برای تسهیل ازدواج و فرزندآوری باید ابتدا برای مردم رفاه ایجاد کنند.»
افزایش آمار سقط جنین و رها شدن نوزادان
ممنوعیت ارائه داروهای جلوگیری از بارداری در داروخانه ها و توزیع رایگان این اقلام به اقشار نیازمند، در کنار گرانی ها و شرایط اقتصادی نامطلوب، ازجمله عواملی است که به رشد آمار نوزادانی که بلافاصله بعد از تولد در خیابان ها رها میشوند دامن زده است.
محبوب فر وضعیت ناشی از محدودیتهای موجود برای سقط جنین را نگرانکننده دانست و گفت: «بنا بر اعلام وزارت بهداشت روزانه هزار جنین در کشور به صورت قانونی یا غیرقانونی سقط شده و میمیرند، که به این آمار رسمی باید آمار غیررسمی و ثبت نشده سقط جنین و نیز نوزادان متولد و رها شده را نیز اضافه کرد؛ مانند آنچه طی روزهای گذشته رخ داده است.»
بنا به تخمین این کارشناس حوزه سلامت و بحران های محیطی، روزانه بین دو تا دو هزار و ۵۰۰ جنین یا نوزاد رها یا سقط میشوند. او همچنین مدعی است که طی ۱۰ روز اخیر حدود ۵ هزار نوزاد در سرتاسر کشور رها شدهاند؛ آماری که هنوز از سوی هیچ ارگان رسمی تایید نشده است. او فقر و نابهسامانی وضعیت معیشتی بسیاری از خانوادهها را عامل اصلی این آمار تکان دهنده میداند.
رها شدن ۵ هزار نوزاد در ۱۰ روز صحت دارد؟
معاون رفاه اجتماعی وزات تعاون، کار و رفاه اجتماعی در پی بازتاب گسترده ادعای این کارشناس حوزه سلامت، آن را رد کرد. داریوش ابوحمزه در این راستا گفت: «خبر رها شدن ۵ هزار نوزاد در ۱۰ روز اخیر در کشور صحت ندارد. این آمار یعنی سهم زیادی از متولدین باید در کنار خیابان رها شوند که اصلا اینطور نیست.»
بیشتر بخوانید:
پیدا شدن نوزاد تازه متولد شده درون سطل زباله ای در تهران + ویدئو
فروش اقلام ضدبارداری در فضای مجازی ممنوع شد
راستی آزمایی ادعای عجیب پزشک ایرانی درباره کاهش شدید جمعیت ایران تا سال ۱۴۸۰
بدون نظر