ادعای روسیه در مورد «هک کردن» سیستم توپخانه ای HIMARS در اوکراین صحت دارد؟

ادعای روسیه در مورد «هک کردن» سیستم توپخانه ای HIMARS در اوکراین صحت دارد؟

ارتش روسیه مدعی شده است که توانسته لانچرهای راکتی HIMARS را هک کرده و موقعیت مکانی آن ها را شناسایی کند. این ادعا که در اواخر ماه جولای توسط یک کارشناس نظامی روسی در یک تلویزیون ملی این کشور مطرح شده، به گفته او برای آمریکایی هایی که تلاش زیادی برای مسلح کردن اوکراین در ماه های اخیر داشته اند یک «سورپرایز ناخوشایند» بوده است. اما منابع آمریکایی و اوکراینی یک ماه پس از طرح این ادعا، می گویند که هیچ یک از کامیون های راکت انداز HIMARS ساخت آمریکا در اوکراین هدف قرار نگرفته اند.

همه چیز در مورد سیستم توپخانه راکتی HIMARS آمریکا

الکسی لئونوف، سردبیر مجله نظامی روسی Arsenal Otechestva به معنای «زرادخانه سرزمین پدری» در شبکه روسی Rossiya-1 مدعی شده بود که این سیستم راکت انداز نقطه زن توسط نیروهای روسی هک شده است. لئونوف به عنوان مهمان در برنامه ولادیمیر سولوویوف، مجری برنامه حضور یافته و گفته بود: «این سیستم آمریکایی هک شده است و توسعه مخفیانه ما از همه جهت به کار گرفته خواهد شد. سیستم خوبی است و هنوز نمی توانم نام آن را به زبان بیاورم اما در فواصل بسیار طولانی تر کار کرده و به سرعت سایت پرتاب را نابود می کند. برای آمریکایی ها، این یک سورپرایز بسیار ناخوشایند بود».

همه چیز در مورد سیستم توپخانه راکتی HIMARS آمریکا

 اوکراین چگونه از سیستم راکت انداز HIMARS استفاده می کند؟

اوکراین اخیراً استفاده از ۱۶ دستگاه سیستم توپخانه ای راکتی با قابلیت تحرک بالای M142 یا HIMARS را آغاز کرده است، سیستم توپخانه ای که توسط ایالات متحده در اختیار این کشور قرار گرفته است. HIMARS از کامیون های تاکتیکی سایز متوسط تشکیل شده که توانایی حمل ۶ فروند راکت ۲۲۷ میلیمتری با قابلیت هدایت توسط GPS و پرتاب آن ها تا فاصله ای حدود ۷۰ کیلومتری را داراست. هر راکت دارای یک کلاهک حدود ۹۵ کیلوگرمی با قدرت انفجار بالا بوده و سیستم هدایت GPS تضمین می کند که هر راکت در فاصله حداکثر ۱۶ فوتی (کمتر از ۵ متر) نقطه مورد انتظار فرود بیاید. ایالات متحده اولین ۴ بسته اهدایی HIMARS  را در اوایل ژوئن به اوکراین ارسال کرد و در اواخر جولای بود که نیروهای اوکراینی بیش از ۱۰۰ هدف نظامی با ارزش بالا را با این سیستم ها هدف قرار دادند.

سیستم HIMARS کارآیی خود در جنگ اوکراین علیه روسیه را به خوبی نشان داده است و توانسته پست های فرماندهی، انبارهای مهمات و سیستم های دفاع هوایی روسیه را نابود کند. سیستم HIMARS کاهش توان نیروهای زمینی روسی را تسریع کرده که در ترکیب با رهبری ضعیف و مشکلات پشتیبانی توانسته ضربات سنگینی به نیروهای روسی وارد نماید. مقامات آمریکایی نیز رضایت خود را از عملکرد اوکراین با سیستم توپخانه ای HIMARS اعلام کرده و به طور مداوم تعداد این لانچرهای راکتی را بیش از پیش در اختیار کی یف قرار می دهند. هفته گذشته بود که یک مقام ارشد دفاعی ایالات متحده اعلام کرد که اوکراین «به شکل استادانه ای» از سیستم HIMARS استفاده کرده و کمک نظامی ۳ میلیارد دلاری جدید امریکا به اوکراین که شامل مهمات این سیستم می شود باعث شده اوکراین از دریافت مداوم مهمات برای این سیستم توپخانه ای بسیار حیاتی و کارآمد اطمینان داشته باشد.

همه چیز در مورد سیستم توپخانه راکتی HIMARS آمریکا

آیا روسیه می تواند سیستم HIMARS را هک کند؟

به ادعای مقامات روسی در مورد هک کردن سیستم HIMARS باز می گردیم. برای این ادعای مقامات اوکراینی دو توضیح می تواند وجود داشته باشد. یکی این است که نیروهای روسی در حال استفاده از رادارهای ضدتوپخانه ای برای شناسایی لوکیشن استقرار سیستم HIMARS هستند. رادارهای ضد توپخانه ای آسمان را برای راکت ها و گلوله های توپخانه ای دشمن در حین نبرد جستجو می کنند. وقتی رادار یک پرتابه توپخانه ای دشمن را در آسمان شناسایی می کند، می تواند نقطه پرتاب را به صورت تقریبی تخمین بزند. این اطلاعات در ادامه به توپخانه خودی منتقل شده که به سرعت مختصات مورد نظر را بمباران می کند، و در بهترین حالت می تواند توپخانه دشمن را پیش از اینکه به یک موقعیت پرتاب جدید نقل مکان کند، نابود نماید.

آیا رادارهای ضد توپخانه ای روسیه می توانند در نابودی سیستم آمریکایی HIMARS موثر باشند؟ قطعاً. رادارهای ضد توپخانه ای روسیه مانند Zoopark-1 می توانند ۶ راکت به طول ۱۳ فوت که وارد حریم هوایی روسیه می شوند را شناسایی نمایند. اما HIMARS یک هدف بسیار مکار و سریع است: شاسی کامیونی M142، استفاده از GPS برای استقرار سریع سیستم و شلیک، و شبکه جاده های هموار بی نقص اوکراین بدین معناست که کامیون های HIMARS می توانند به سرعت شلیک کرده و به یک موقعیت پرتاب جدید بروند، پیش از آنکه توپخانه روسی بتواند محل استقرارش را بمباران کند. استفاده کارشناس نظامی روسی از واژه «هک» به این نکته اشاره دارد که نیروهای اوکراینی به شکلی به خود سیستم HIMARS نفوذ کرده اند. این ادعا می تواند ارجاعی به هک شدن سیستم ارتباطات، مسیریابی و هدف گیری یا حتی کامپیوتر این توپخانه کامیونی متحرک توسط نیروهای روسی باشد.

امکان اینکه روس ها بتوانند هر یک از بخش های گفته شده ر هک کنند بسیار غیرمحتمل است زیرا شناسایی سیستم ارتباطات SINCGARS VHF ساخت آمریکا که توسط اوکراینی ها استفاده می شود به شدت دشوار است و نیروهای روسی نمی توانند «بلافاصله» موقعیت مکانی یک کاربر واحد را شناسایی کنند. کامپیوترهای مسیریابی و هدف گیری نیز به احتمال فراوان تنها دریافت کننده داده هستند و هیچ سیگنال فرکانس رادیویی قابل شناسایی منتشر نمی کنند. HIMARS از یک سیستم کامپیوتری داخلی استفاده می کند اما غیرمحتمل به نظر می رسد که سیگنال هایی قابل شناسایی برای نیروهای روسیه در فاصله های دور منتشر کند.

بدین ترتیب می توان گفت احتمال اینکه سیستم HIMARS توسط نیروهای روسی هک شده باشد بسیار اندک به نظر می رسد، دستکم شواهد نشان می دهند که تاکنون چنین اتفاقی نیفتاده است. روسیه مدعی است که تاکنون چهار لانچر HIMARS را از بین برده که ادعای معقول تری نسبت به هک کل این سیستم توپخانه ای است اما تاکنون هیچ مدرکی در این مورد ارائه نشده است. این سیستم توپخانه ای بدون شک برای روسیه دردسرساز شده است و نابودی آن در هفته ها و ماه های پیش رو از اولویت های نظامی روسیه خواهد بود.

مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
بدون نظر

ورود