تخصص کارشناسان حوزه ی بازاریابی، افزایش فروش و تشویق به مصرف گرایی است. آن ها از هر ترفندی برای ترغیب ما به خرید استفاده می کنند، خواه یک محصول باشد و خواه یک خدمات. بنابراین تعجبی ندارد که دائم در این تله ها گرفتار می شویم و هزینه ی زیادی را صرف چیزهایی می کنیم که نیازی به آن ها نداریم.
خبر خوب آنکه راهکارهایی برای مقابله با این تله های بازاریابی وجود دارد که در ادامه با آن ها آشنا خواهیم شد.
۱- هرگز به چیزی که از خود در اتاق پرو می بینید اعتماد نکنید
همه ی ما این تجربه ی ناخوشایند را داشته ایم که در آینه ی اتاق پرو تصویری از خود دیدیم که هیچ شباهتی به آنچه قبلاً در آینه های دیگر دیده بودیم، نداشت. آینه ی فروشگاه های تصویر اغراق آمیز از تمامی قسمت های بدن و صورت تان به شما نشان می دهد. به علاوه، این توهم را ایجاد می کند که شما ۲ سایز بزرگ تر و ۵ سال بیشتر دارید. همه ی این ها به خاطر نورپردازی ای است که بیشتر فروشگاه ها دارند.
این ترفند بازاریابی، عزت نفس مشتری را به بازی می گیرد تا او را ترغیب به خرید اجناس بیشتری کند تا احساس بهتری نسبت به خود پیدا کند، مثلاً در این مورد، خرید لباس های بیشتر. به بیانی دیگر، آن ها مشکلی را حل می کنند که اصلاً وجود ندارد.
۲- از نوشیدنی های سایز متوسط دوری کنید
آدم ها معمولاً نوشیدنی های سایز متوسط را انتخاب می کنند چون سایز بزرگ، بیش از حد بزرگ است و سایز کوچک هم آن ها را راضی نمی کند. با این حال، نوشیدنی های سایز متوسط انتخاب خوبی نیستند چون تنها اندکی بزرگ تر از سایز کوچک اند اما تقریباً هم قیمت سایز بزرگ. این ترفند بازاریابی در مورد خوراکی ها هم به کار می رود. به این شیوه، اثر طمع گفته می شود و زمانی رخ می دهد که گزینه ی سومی طراحی می شود تا مشتری متقاعد به انتخاب یک گزینه ی گران تر شود.
۳- تبلیغات باعث می شوند بیشتر از حد نیاز خمیر دندان مصرف کنیم
بیشتر افراد دندان های خود را با مقدار بیش از اندازه ای خمیر دندان مسواک می زنند، در حالی به اندازه ی نخود هم کفایت می کند. این افراط در مصرف خمیر دندان از تبلیغات سرچشمه می گیرد که در آن ها استفاده از اندازه ی بیشتری از هر چیز، بهتر به نظر می رسد و باعث می شود احساس کنیم اگر خمیر دندان بیشتری استفاده کنیم، دندان هایمان تمیزتر و سفیدتر می شوند.
۴- خرید از حراجی ها به ندرت تصمیم درستی است
یکی از اهداف اصلی حراجی ها به حداکثر رساندن سود و واداشتن مشتری به خرید بیشتر است، اما در عین حال، ممکن است نشانه ی گرانی بیش از اندازه ی جنس یا کیفیت پایین آن هم باشد. برای گرفتار نشدن در تله ی حراجی ها، از خودتان بپرسید که آیا حاضر به پرداخت قیمت کامل آن جنس می بودید یا خیر. اگر پاسخ تان منفی بود، آن جنس را کنار بگذارید و بدانید که تنها به دنبال لذت آنی خرید یک چیز جدید هستید.
۵- از ترندها دوری کنید
اگر از پوشیدن لباس های ترند خوش تان می آید، شاید لازم باشد در انتخاب های خود تجدیدنظر کنید. هر چند ماه یک بار، مدل ها و رنگ های جدیدی از لباس اینترنت را فرا می گیرد. هدف این ترندها واداشتن شما به خرج کردن پول های خود در تمام طول سال است بدون اینکه استایل شخصی خودتان را پیدا کنید. لباسی که امروز ترند است و فوراً فروش می رود، خیلی زود با آمدن یک ترند جدید، ناخوشایند و از مد افتاده می شود.
۶- گرفتار توهم نایابی نشوید
اگر چیزی نایاب به نظر برسد، احتمال اینکه مردم خواهان آن شوند بیشتر می شود. به این فکر کنید که دانستن اینکه تمام نسخه های اولین چاپ یک کتاب در عرض چند ساعت به فروش رفته، چند نفر را علاقمند به خواندن آن می کند. یک نمونه ی دیگر از توهم نایابی زمانی است که شرکت های هواپیمایی اعلام می کنند که تنها چند بلیت با قیمت پایین تر برایشان باقی مانده یا هتل ها می گویند تنها چند تا از اتاق هایشان خالی مانده.
۷- گرفتار طمع داشتن نسخه ی محدود یک محصول نشوید
شرکت ها گاهی نسخه های محدودی از محصولات خود را تولید می کنند با این امید که به چشم مردم یک جنس خاص و نایاب بیایند. آن ها می دانند که مردم حاضرند برای یک چیز ویژه و غیرمعمول پول بیشتری پرداخت کنند. این محصولات بیشتر در حوالی روزهای جشن و عید عرضه می شوند، یعنی زمانی که مردم میل بیشتری به خرج کردن دارند.
از آنجایی که این محصولات تنها مدت کوتاهی در قفسه ی فروشگاه های آن برند هستند، تولیدکنندگان شان به ندرت تلاش زیادی صرف کیفیت آن ها می کنند.
۸- به بوی فضای فروشگاه ها اعتماد نکنید
آن عطر لذیذ و مدهوش کننده ای که در بخش نان فروشگاه ها می پیچید، از اجاق بلند نمی شود. فروگشاه ها با زدن عطر «نان تازه» سعی می کنند هوس نان و شیرینی کنید و حتی اگر قصدش را نداشتید از آن ها بخرید. به این شیوه، بازاریابی عطری گفته می شود.
بدون نظر