آسمان خراش های سر به فلک کشیده دوحه و استادیوم های درخشان آن، اکنون به تاریخ فوتبال پیوسته است. علیرغم همه صحبت هایی که در مورد مرزهای جدید و دور هم جمع شدن مردم جهان به میان آمد، حقیقت این است که فیفا از خداحافظی با قطر و پایان جنجال ها و انتقادات حاشیه ساز، کاملاً خوشحال است.
حتی قبل از بسته شدن چمدانها، ذهن ها به دوره بعدی این رقابت ها معطوف شده بود که جهان را در شور و شوق متحد میکند؛ برگزاری جام جهانی ۲۰۲۶ در سه کشور آمریکا، کانادا و مکزیک، ۱۶ مکان در چهار منطقه زمانی و هزاران کیلومتر فاصله تقسیم شده است.
با ۴۸ تیم، در مقابل ۳۲ تیمی که از سال ۱۹۹۸، در جام جهانی معمول بوده است و تقریباً به طور قطع، مجموع ۱۰۴ مسابقه در ۳۳ روز.
افزایش تعداد تیمهای حاضر در جامجهانی انتقادات بسیاری را به همراه داشته است. شاید نحوه برگزاری و تعداد مسابقات این تیمها با توجه به تغییرات پیش آمده یکی از مسائل اصلی باشد. یکی از گزینه ها این است که ۱۲ گروه چهار تیمی وجود داشته باشد و بهترین تیمهای سوم با دو تیم برتر صعود کنند. گزینه بعدی این است که از گروههای ۳ تیمی، دو تیم اول به مرحله بعدی راه پیدا کند. در این حالت، تعداد بازیها که در گذشته ۶۴ بازی بود، به ۸۰ بازی خواهد رسید. برای تیمهایی که به مرحله نهایی راه مییابند تعداد بازی فرقی نخواهد کرد و همان ۷ بازی را انجام میدهند.
با این حال، استدلال هایی وجود دارد که تیم های برتر ۸ گروه اولیه، به طور خودکار به مرحله ۱۶ پایانی بروند و چهار برنده گروه دیگر به اضافه ۸ نایب قهرمان، برای پیوستن به آنها بازی کنند.
این بدان معناست که باید ۱۰۴ بازی انجام شود که باعث ایجاد مشکلاتی نیز می شود.
تیمهایی که در یک گروه، هر سه مسابقه را به راحتی میبرند، به راحتی به مرحله بعد می روند، در حالی که این مفهوم را نیز تغییر میدهد که همه طرفها باید تعداد بازیهای یکسانی را برای کسب بزرگترین جایزه در فوتبال انجام دهند.
گزینه دیگر این است که جام جهانی را به دو بخش مجزا با ۲۴ تیم تقسیم کنیم که هر کدام در ۶ گروه چهار تیمی حضور دارند. برنده هر بخش در فینال به مصاف هم بروند.
اما عامل دیگری که بسیار متفاوت خواهد بود، تعداد بازی های هر روز در مرحله گروهی است. بازی های قطر در ۲۹ روز فشرده شد و هر روز چهار مسابقه در مرحله گروهی برگزار شد. اما باشگاههای بزرگ اروپایی فشار زیادی بر فیفا وارد خواهند کرد تا از برگزاری تورنمنتهایی که حداکثر ۳۳ روز طول بکشد، جلوگیری کنند.
راه حل واضح است، تا ۶ بازی در هر روز برای بازی های اولیه، اگرچه این امکان در جام جهانی ۲۰۲۶ دور از ذهن نیست. شهرهای ساحل شرقی آمریکا مانند نیویورک و بوستون پنج ساعت از بریتانیا عقبتر هستند، در حالی که سیاتل، لس آنجلس و سانفرانسیسکو سه ساعت تفاوت زمانی دارند. در یک سناریو میتوان دید که اولین مسابقه روز، شاید در تورنتو به وقت محلی در ظهر برگزار شود، که ساعت ۵ بعد از ظهر در بریتانیا می شود.
بازیها میتوانند هر ۲ و نیم ساعت در آتلانتا، هیوستون، مکزیکو سیتی و ونکوور شروع شوند و آخرین مسابقه در سانفرانسیسکو در ساعت ۹:۳۰ شب به وقت محلی آغاز گردد. اما هنوز یک مشکل برای فیفا وجود دارد.
پخش کنندگان کشورهای بزرگ اروپایی خواستار شروع زودتر و سه بازی اول روز خواهند بود، اما نمی توانید اسپانیا، آلمان، انگلیس، فرانسه، پرتغال و هلند را در یک نیمه قرعه کشی داشته باشید. به همین ترتیب، طرفداران آمریکای جنوبی بازی های بعدی، یعنی ساحل غربی را ترجیح می دهند.
فیفا با اشاره به مسافت محدودی که تیمها باید طی میکردند، پایداری و کاهش کربن، تلاش کرد تا انتخاب قطر را توجیه کند. اما برای جام جهانی ۲۰۲۶، همه باید با هواپیما از کانادا، مکزیک و ایالات متحده عبور کنند. اینها مسائلی است که جیانی اینفانتینو و همکارانش باید حل و فصل کنند. کاری که آسان نخواهد بود.
بیشتر بخوانید:
قطر ۲۰۲۲ آخرین جام جهانی این ستارگان دنیای فوتبال است؛ از لیونل مسی تا کریم بنزما
رتبه بندی برترین گلزنان تاریخ جام جهانی فوتبال + اینفوگرافیک
باور کنید اینفانتینو خودش هم نمیدونه که جام بعدی چجوری باید برگزار بشه. دنبال ایده از بقیه هست. خب این چه کاریه تو سه تا کشور برگزار بشه؟ کانادا چرا؟ مکزیک و آمریکا کافی بود . با این فاصله زمانی زیاد، چجوری باید زمان بندی کرد؟
اینفانتینو حواشی فوتبال رو زیاد کرد. اون از میزبانی که به قطر دادن و داوری. فدراسیون فوتبال آلمان علنا مخالف سیاست هاش بود و بالاخره چوبش رو تو قطر خورد با گل مشکوک ژاپن به اسپانیا که باعث حذف آلمان شد. و حالا جام ۴۸ تیمی. مسخره میشه. مثلا باید بشینیم مسابقه بنگلادش و فیجی رو ببینیم؟؟! آخه پول درآوردن به چه بهایی؟
میزبانی قطر در زمان بلاتر اتفاق افتاد. اتفاقا از نظر من مشارکت کشورها وقتی بیشتر بشه فوتبال در همه جا گسترش پیدا میکنه. هدف فیفا هم در بند یک آیین نامش گسترش فوتبال به همه جا هست. گل ژاپن هم خود آلمانی ها اعتراضی ندارند شما چرا معترضید؟! دلیلش توهم توطعه گسترشیافته در جهان سوم نیست؟
چند تا حرکت اشتباه همونطور که اسکار و گلدن گلوب رو مدفون کرد؛ جام جهانی رو هم مدفون می کنه.
اکثر این مسابقات به علت تایم لاین و اهمیتشون دیده نخواهند شد و بعد از مدتی مردم میگن به ما چه کدوم تیم جام بالا می بره؟ چیش به ما می رسه؟
درست همون عقیده ای که برای جوایز اسکار به وجود اومد و از بین هم نخواهد رفت.
الان اسکار مدفون شده؟!!
اگر روزی شش تا بازی برگذار بشه میشه روزی ۹ ساعت !
بعدش هم همه تیم ها برای رفت و آمد باید از هواپیما استفاده کنند و همه تماشاچی ها فقط کافیه یک هواپیما این وسط سقوط کنه کل جام رو زهرمار میکنه تلویزیون ایران هم که حداقل با نیم ساعت تاخیر پخش خواهد کرد بخاطر سانسور
خیلی حال میده که روزی ۹ ساعت فوتبال ببینی. من نمیدونم چرا آدما نسبت به تغییر این همه مقاومت دارند. خود این جام جهانی هم تغییر یافته هست آیا جذابیتش رو از دست داده؟