جی. رابرت اوپنهایمر (J. Robert Oppenheimer) معمار بمب اتمی آمریکایی، ۶۸ سال پس از از دست دادن مجوز امنیتی خود در میان اتهامات کمونیست بودنش، بالاخره رفع اتهام شد.
دولت بایدن جمعه گذشته تصمیم سال ۱۹۵۴ مبنی بر لغو مجوز امنیتی جی رابرت اوپنهایمر معروف به «پدر بمب اتمی» را چند ماه قبل از انتشار یک فیلم بیوگرافی با بازی کیلین مورفی (Cillian Murphy) در نقش این فیزیکدان لغو کرد.
این تصمیم هشت سال پس از آن گرفته شد که وزارتخانه، اسناد مربوط به جلسه استماع اوپنهایمر در جنگ سرد را که متهم به سوگیری کمونیستی بود، از حالت طبقه بندی خارج کرد. این فیزیکدان مشهور در آن زمان پس از چهار هفته جلسه استماع پشت درهای بسته، مجوز امنیتی خود را از دست داد. مقامات همچنین ادعا کردند که همسر و برادر اوپنهایمر هر دو کمونیست بودهاند و او به سازمان های وابسته به حزب کمونیست کمک کرده است.
جنیفر گرانهولم، وزیر انرژی ایالات متحده، در یک دستور کتبی گفت که کمیته انرژی اتمی که از آن زمان منحل شده است، لغو مجوز امنیتی اوپنهایمر را نزدیک به ۷۰ سال پیش، با انگیزه های سیاسی انجام داده بود.
گرانهولم در دستور کتبی خود نوشت: «مسئله اوپنهایمر مربوط به مردی است که زمانی نه چندان دور، نقشی بیبدیل و منحصربهفرد در تلاشهای جنگی ایفا کرده بود، مردی که وفاداری و عشق به کشورش هرگز به طور جدی مورد تردید قرار نگرفت.»
به گفته او، شواهد تاریخی نگرانکننده نشان میدهد که تصمیم برای بازنگری مجوز امنیتی دکتر اوپنهایمر، کمتر به نگرانی صادقانه برای امنیت داده های محرمانه و بیشتر به تمایل رهبری سیاسی AEC مربوط میشود تا دکتر اوپنهایمر در بحث های عمومی در مورد سیاست تسلیحات هسته ای بیاعتبار شود.
اوپنهایمر، فیزیکدان نظری، ریاست آزمایشگاه فوق سری لوس آلاموس را بر عهده داشت که در زمان رئیس جمهور فرانکلین روزولت به عنوان مکانی برای پروژه منهتن برای ساخت اولین بمب اتمی در طول جنگ جهانی دوم تأسیس شد.
او قبل از استفاده از این سلاح ها در بمباران هیروشیما و ناکازاکی، بر اولین انفجار بمب اتمی در صحرای نیومکزیکو، با نام رمز ترینیتی، نظارت داشت. چند ماه بعد، نابغهای که در مرکز این عملیات بود از چشم صاحبان قدرت افتاد. داستان از تغییر عقیده خود اوپنهایمر شروع شد.
اوپنهایمر هنگام ملاقات با رئیس جمهور ترومن در کاخ سفید گفت: «آقای رئیس جمهور، احساس میکنم دستانم آغشته به خون است.» او در ادامه به خاطر استفاده از تراژدی هیروشیما برای تسریع مسابقه تسلیحات هسته ای با شوروی به جای ایجاد صلح جهانی به ترومن حمله کرد.
پس از جنگ، اوپنهایمر با گسترش تسلیحات هسته ای و توسعه بمب هیدروژنی مخالفت کرد، مواضعی که به عقیده گرانهولم باعث شد AEC مجوز امنیتی او را لغو کند.
پس از پروژه منهتن، اوپنهایمر به عنوان مدیر در موسسه مطالعات پیشرفته پرینستون خدمت کرد تا اینکه در سال ۱۹۶۶ بازنشسته شد.
مخالفت او با توسعه فناوری هسته ای، و همچنین ارتباط او و همسرش کاترین (کیتی) اوپنهایمر با کمونیسم، منجر به از دست دادن مجوز امنیتی او شد.
اوپنهایمر زمانی که به پروژه منهتن پیوست، در پرسشنامه امنیتی شخصی خود نوشت «تقریبا عضو همه سازمان های جبهه کمونیستی در ساحل غربی بوده است».
کیتی اوپنهایمر نیز قبلا عضو حزب کمونیست بود، همانطور که معشوقه اوپنهایمر، جین تاتلاک، که عموما به معرفی اوپنهایمر به سیاست های چپ رادیکال نسبت داده میشود.
اوپنهایمر در سال ۱۹۶۷ بر اثر سرطان گلو درگذشت.
این خبر در حالی منتشر میشود که کیلین مورفی ستاره سریال پیکی بلایندرز، در کنار دیگر ستاره ها فیلمی بر اساس زندگی نامه اوپنهایمر و با کارگردانی کریستوفر نولان بازی کرده که تابستان آینده اکران میشود.
این بازیگر ۴۵ ساله بیش از ۶ کیلوگرم وزن کم کرد تا این نابغه رنجور را به تصویر بکشد؛ کسی که چهرهای متمایز و اندامی باریک داشت و به ندرت بدون سیگار دیده میشد.
مت دیمون، رامی ملک، رابرت داونی جونیور به همراه امیلی بلانت در نقش کیتی اوپنهایمر و فلورنس پپو در نقش معشوقه او ازجمله ستاره های این فیلم هستند. گری اولدمن، برنده اسکار نیز نقش کوچکی در این فیلم دارد که گفته میشود رئیس جمهور ترومن است.
این فیلم قرار است ۲۱ جولای ۲۰۲۳ اکران شود.
بیشتر بخوانید:
اولین تریلر «اوپنهایمر» جدیدترین اثر کریستوفر نولان منتشر شد + ویدیو
انتشار تصاویر جدید «اوپنهایمر»؛ کیلیان مورفی و امیلی بلانت در تازه ترین اثر کریستوفر نولان
بدون نظر