با وجود پیشرفت چشمگیر در کاسته شدن از تعداد زرادخانه های تسلیحات هسته ای از زمان جنگ سرد، موجودی ترکیب کلاهک های جهان همچنان در سطح بالایی قرار دارد.
در اواخر دهه ۱۹۸۰، جهان به اوج کلاهک های انباشته شده خود رسید که تعداد آنها به بیش از ۶۴ هزار مورد میرسید. در دوران معاصر تخمین زده میشود که ۹ کشور ایالات متحده، روسیه، فرانسه، چین، بریتانیا، پاکستان، هند، کره شمالی و اسرائیل تقریبا ۱۲ هزار و ۷۰۰ کلاهک هسته ای داشته باشند.
نمودار متحرکی که در ویدیو نشان داده میشود انبار نظامی کلاهک های هسته ای را نشان میدهد که هر کشور از سال ۱۹۴۵ در اختیار داشته است.
کلاهک های هسته ای که اکنون در اختیار کشورها قرار دارد
امضای معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای (NPT) باعث خلع سلاح سریع کلاهک های هسته ای شد. اگرچه در متوقف ساختن فوری سلاح های هستهای موفق نبود، اما درنهایت منجر به این شد که کشورها بیشتر زرادخانه های هستهای خود را از رده خارج کنند.
تا سال ۲۰۲۲، حدود ۱۲۷۰۰ کلاهک هستهای هنوز در حال استفاده هستند که بیش از ۹۴۰۰ کلاهک در انبارهای نظامی برای استفاده توسط موشکها، هواپیماها، کشتیها و زیردریاییها هستند.
ایالات متحده و روسیه دو کشوری هستند که دارای بیشترین کلاهک هسته ای در انبارهای نظامی خود هستند و هر کدام نزدیک به ۴۰۰۰ کلاهک در اختیار دارند.
در اینجا نگاهی به ۹ کشوری شده که در حال حاضر در زرادخانه های خود، کلاهک هسته ای دارند:
جدول زمانی: رویدادهای کلیدی در مسابقه تسلیحات هسته ای
در آغاز عصر هسته ای، ایالات متحده امیدوار بود که انحصار سلاح های هسته ای را حفظ کند، اما تکنولوژی و روش محرمانه ساخت بمب اتمی خیلی زود منتشر شد. از آن زمان تاکنون تنها ۱۰ کشور هر گونه سلاح هسته ای در اختیار داشته یا استفاده کردهاند.
در اینجا چند تاریخ کلیدی در سیر زمانی مسابقه تسلیحات هسته ای از سال ۱۹۴۵ تا ۲۰۲۲ آورده شده است.
۶ و ۹ اگوست ۱۹۴۵:
ایالات متحده با پرتاب دو بمب اتمی بر هیروشیما و ناکازاکی ژاپن، شهرها را نابود کرد، موجب تسلیم این کشور شد و به جنگ جهانی دوم پایان داد.
۲۹ اگوست ۱۹۴۹:
اتحاد جماهیر شوروی اولین بمب هسته ای خود را با نام رمز First Lightning در سمیپالاتینسک، قزاقستان آزمایش کرد. این کشور دومین کشوری است که یک دستگاه هسته ای را توسعه داده و با موفقیت آزمایش کرده است.
۳ اکتبر ۱۹۵۲:
بریتانیا اولین آزمایش هستهای خود را در جزایر مونتبلو در سواحل استرالیای غربی و بعدا آزمایشهای دیگری را در مارالینگا و اِمو در استرالیای جنوبی انجام داد.
۱۳ فوریه ۱۹۶۰:
فرانسه اولین بمب اتمی خود را با قدرت ۶۰ تا ۷۰ کیلوتن در صحرای بزرگ آفریقا منفجر کرد. این کشور آزمایش های هسته ای بیشتری را در اقیانوس آرام جنوبی انجام داد که تا سال ۱۹۹۶ ادامه داشت.
۱۶–۲۹ اکتبر ۱۹۶۲:
زمانی که ایالات متحده موشک های شوروی را در کوبا کشف کرد، یک بن بست پرتنش که به عنوان بحران موشکی کوبا شناخته میشود آغاز شد. ایالات متحده محاصره دریایی جزیره را آغاز کرد و این بحران، دو ابرقدرت را تا آستانه جنگ هسته ای برد.
۱۶ اکتبر ۱۹۶۴:
چین پنجمین کشوری است که در سال ۱۹۶۴ بمب اتمی خود را با نام رمز پروژه ۵۹۶ آزمایش کرد. این کشور تا سال ۱۹۹۶، ۴۵ آزمایش بمب اتمی دیگر را در سایت آزمایش Lop Nor در استان سینکیانگ انجام داد.
۱ جولای ۱۹۶۸:
NPT برای امضا در اختیار کشورها قرار گرفت. بر اساس این معاهده، کشورهای فاقد سلاح هستهای موافقت میکنند که هرگز به سلاح هستهای دست پیدا نکنند و قدرتهای هستهای باید تعهد قانونی برای خلع سلاح انجام دهند.
۱۸ مه ۱۹۷۴:
هند یک آزمایش اتمی زیرزمینی در صحرای راجستان انجام داد که با نام رمز بودای خندان شناخته میشود. هند از زمان انجام اولین آزمایش هستهای خود از امضای NPT یا معاهدههای بعدی خودداری کرده است.
۳۰ سپتامبر ۱۹۸۶:
ساندی تایمز از طریق اطلاعات ارائه شده توسط مردخای وانونو، افشاگر و تکنسین هسته ای اسرائیل، مقاله ای منتشر کرد که کارشناسان را به این نتیجه میرساند که اسرائیل ممکن است تا ۲۰۰ سلاح هسته ای داشته باشد.
۹ اکتبر ۲۰۰۶:
پس از امضای قبلی NPT، کره شمالی از این معاهده خارج شد و آزمایش تسلیحات هسته ای را در سال ۲۰۰۶ آغاز کرد. کیم جونگ اون، از آن زمان تاکنون ۲۰ کلاهک هسته ای جمع آوری کرده است، اگرچه تعداد واقعی و کارایی آنها مشخص نیست.
بدون نظر