نقشه جنگل‌های جهان؛ کدام کشورها بیشترین فضای سبز را دارند؟

نقشه جنگل‌های جهان؛ کدام کشورها بیشترین فضای سبز را دارند؟

طبق گزارش سازمان ملل متحد (UN)، جنگل های جهان ۳۱ درصد از سطح زمین را پوشش می دهند. آنها هر سال تقریباً ۱۵.۶ میلیارد تن دی اکسید کربن (CO2) جذب می کنند.

پراکندگی جنگل های جهان چگونه است؟

بیش از نیمی از این پوشش سبز در سراسر جنگل های شمالی روسیه و کانادا، آمازون در آمریکای جنوبی و جنگل های مخروطی و برگ پهن چین گسترده شده است. این جنگل‌ها، کربن هوا را تصفیه می‌کنند، آب را فیلتر می‌کنند، از فرسایش خاک جلوگیری می‌کنند و به عنوان یک حائل مهم در برابر تغییرات آب و هوایی عمل می‌کنند.

پراکندگی جنگل های جهان چگونه است؟

در ترسیم این نقشه‌ها از تصاویر جمع‌آوری‌شده روی حسگر MODIS در ماهواره Terra استفاده شده است تا نسبت سطح جهان پوشیده از درخت به مناطق غیر سبز را منعکس کند. در زیر نگاهی دقیق تر به برخی از مناطق سبز جهان خواهیم انداخت.

آسیا

آسیا که جنگل‌های شمالی روسیه، جنگل‌های برگ پهن چین چین، جنگل‌های حرا در اندونزی و کمربند سبز در امتداد هیمالیا را در خود جای داده است، دارای برخی از غنی‌ترین و متنوع‌ترین سایبان‌های سبز جهان است.
پراکندگی جنگل های جهان چگونه است؟
روسیه بیش از یک پنجم درختان جهان را در ۸۱۵ میلیون هکتار دارد که وسیعتر  از پوشش آمازون است. مانند جغرافیای این کشور، بیشتر جنگل های روسیه در آسیا واقع شده اند، اما در اروپا نیز گسترش یافته اند.

در جنوب شرقی و با پوشش جنگلی تقریباً ۲۲۰ میلیون هکتاری، چین پنجمین کشور سرسبز جهان است. در سال ۱۹۹۰، جنگل های چین تنها ۱۵۷ میلیون هکتار وسعت داشتند که ۱۶.۷ درصد از زمین های آن را پوشش می دادند. تا پایان سال ۲۰۲۰، این پوشش جنگلی به لطف چندین دهه تلاش برای سبز کردن به ۲۳.۴٪ رسید.

از سوی دیگر، سومین کشور با تنوع زیستی، یعنی اندونزی، در حال از دست دادن سایه بان سبز خود است. این کشور با پوشش جنگلی ۹۲ میلیون هکتاری بین ۱۰ تا ۱۵ درصد از گیاهان، پستانداران و پرندگان شناخته شده جهان را در خود جای داده است. متأسفانه در طول ۵۰ سال گذشته، ۷۴ میلیون هکتار از درختان جنگل های بارانی این کشور قطع، سوخته یا تخریب شده است.

این در حالی است که ۷۲ میلیون هکتار پوشش جنگلی هند را می توان به وضوح دید؛ از جنگل های بارانی در امتداد هیمالیا در شمال شرقی، تا جنگل های بارانی کوهستانی گهات های جنوب غربی، و در نهایت، جنگل های مانگرو ساحلی.

جنگل های آمازون و کنگو

پراکندگی جنگل های جهان چگونه است؟
در آمریکای جنوبی، برزیل دارای دومین پوشش سبز بزرگ در جهان است. بیشتر پوشش جنگلی آن به وسعت ۴۹۷ میلیون هکتار در ریه های سیاره زمین، یعنی جنگل های بارانی آمازون قرار دارد.

جنگل بارانی آمازون یکی از متنوع ترین مکان های روی کره زمین است که گفته می شود حدود ۱۰ درصد از تنوع زیستی جهان شامل بیش از سه میلیون گونه حیات وحش و بیش از ۲,۵۰۰ گونه درختی را در خود جای داده است.

پراکندگی جنگل های جهان چگونه است؟
در طرف دیگر اقیانوس اطلس، که در امتداد حوضه رودخانه کنگو و شاخه های متعدد آن امتداد یافته است، جنگل های بارانی کنگو قرار دارد.

این مجموعه از جنگل های برگ پهن مرطوب استوایی که در ۹ کشور آفریقای مرکزی گسترده شده است، یکی از مناطق باقی مانده در جهان است که کربن بیشتری نسبت به انتشار خود جذب می کند.

جمهوری دموکراتیک کنگو (DRC) با ۱۲۶ میلیون هکتار از پوشش سبز جهان، بیشترین بخش از این جنگل بارانی را در خود جای داده است که برابر با ۶۰ درصد از پوشش جنگلی دشت آفریقای مرکزی است.

جنگل های آمریکای شمالی

کانادا، ایالات متحده و مکزیک با هم ۷۲۳ میلیون هکتار از جنگل های جهان را تشکیل می دهند. گستره وسیع درختان کاج و صنوبر در شمال سفید بزرگ، همراه با انواع مختلف جنگل های ایالات متحده، این قاره را به یکی از بزرگترین مخازن کربن در جهان تبدیل کرده است.
پراکندگی جنگل های جهان چگونه است؟
کانادا با بیش از ۳۴۷ میلیون هکتار جنگل در رتبه سوم فهرست سبزترین کشورها قرار دارد. تقریباً ۴۰٪ از خشکی آن پوشیده از درخت است که ۹٪ از پوشش جنگلی جهانی را تشکیل می دهد.

جنگل‌های شمالی آن دو برابر بیشتر از جنگل‌های استوایی، کربن در هر واحد ذخیره می‌کنند و به تنظیم ردپای کربن جهانی کمک می‌کنند.

از سوی دیگر، ایالات متحده حدود ۸ درصد از جنگل های جهان را در اختیار دارد. این جنگل‌های متنوع که در ۳۱۰ میلیون هکتار زمین گسترده شده‌اند، از جنگل‌های شمالی آلاسکا تا مزارع کاج در جنوب، و جنگل‌های برگ‌ریز در شرق ایالات متحده تا جنگل‌های مخروطی خشک در غرب را شامل می‌شود. این کشور همچنین دارای جنگل های بارانی معتدل در امتداد ساحل غربی و جنگل های بارانی استوایی در پورتوریکو و هاوایی است.

جنگل های گمشده جهان

در حالی که چین و چند کشور منتخب ثابت کرده‌اند که امیدی برای ساختن جنگل‌های جهان وجود دارد، داستان در جاهای دیگر در سراسر جهان متفاوت است. نقشه زیر تغییرات پوشش جنگلی جهان از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۱ را نشان می دهد.
پراکندگی جنگل های جهان چگونه است؟
از سال ۲۰۰۰، جهان بیش از ۱۰۴ میلیون هکتار از مناظر جنگلی بکر و دست نخورده را از دست داده است. تنها در سال ۲۰۲۰ بیش از ۱۰ هزار کیلومتر مربع از آمازون برای توسعه جاده ها تخریب شد.

جنگل زدایی بیشتر به خاطر طیف وسیعی از فعالیت های توسعه انسانی رخ می دهد. اما با تغییرات آب و هوایی نیز تشدید می شوند؛ افزایش آتش سوزی جنگل ها، طوفان ها، خشکسالی ها و دیگر رویدادهای شدید آب و هوایی و همچنین گونه های مهاجم و شیوع حشرات، اکوسیستم های جنگلی را بر هم می زند.

بیشتر بخوانید:

غواص رکوردشکن مصری که قصد احیای «جنگل های بارانی عمق اقیانوس» را دارد

جنگلی باستانی در عمق ۱۹۰ متریِ یک فروچاله در چین کشف شد

منبع: visualcapitalist
دیجیاتو
بدون نظر

ورود