منبع درآمد جدید شهرداری تهران؛ ماجرای پرداخت عوارض سالیانه برای قبرها چیست؟

منبع درآمد جدید شهرداری تهران؛ ماجرای پرداخت عوارض سالیانه برای قبرها چیست؟

خرید قبر یکی از اقدامات متداولی است که عده زیادی از شهروندان به منظور تضمین شرایط پس از مرگشان، انجام می دهند تا خیالشان حداقل از خانه ابدیشان راحت شود. بر کسی پوشیده نیست که تورم بر قیمت قبر هم تاثیر می گذارد، با این حال علیرضا زاکانی شهردار اصولگرای تهران قصد دارد از سال آینده، برای هر پلاک قبر، هزینه نگهداشت سالیانه‌ای تعیین کند که براساس آن، باید سالیانه مبلغ ۱۶۴ هزار تومان پرداخت شود. البته این رقم برای آرامگاه های خانوادگی به ۱ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان می رسد.

عوارض سالیانه نگهداشت قبر در آرامستان های تهران

هفته گذشته لوایح عوارضی به شورای شهر ارسال شد. شورای شهر، فرصت کمی برای بررسی این لوایح دارد و باید تا پایان بهمن ماه این لوایح را تعیین تکلیف کند. بررسی ها در کمیسیون های تخصصی در حال انجام است، در لایحه ارسال شده، برخی از موارد برای سال ۱۴۰۲ پیشنهاد شده است. پیشنهاداتی که تا در صحن شورای شهر به تصویب نرسد و فرمانداری آن را تایید نکند، قابلیت اجرا ندارد، اما نگاه مدیران شهری به کسب درآمد برای شهر را آشکار می کند. در لایحه بهای خدمات آرامستان ها در سال ۱۴۰۲ هزینه ای نیز برای نگهداشت سالیانه قبور برای هر پلاک قبر در نظر گرفته شده که رقم پیشنهادی ۱۶۴ هزار تومان است

عوارض سالیانه نگهداشت قبر در آرامستان های تهران

علیرضا زاکانی، شهردار تهران بارها در سخنان خود تصریح کرده‌ است با گران کردن شهر تهران مخالف است و برای ارزان کردن این شهر برنامه دارد. برنامه ای که البته با لوایح عوارض و بهای خدمات ارائه شده از سوی شهرداری برای تصویب در شورا چندان همسو نیست و گران شدن عوارض و بهای خدمات شهرداری در سال ۱۴۰۲ در این لوایح بیش از پیش آشکار است.

واکنش ها به اخذ عوارض از اهل قبور

عوارض سالیانه نگهداشت قبر در آرامستان های تهران

بهروز شیخ رودی، معاون محاسبات و پایش عملکرد شورای پنجم با اشاره به تناقض گفتار شهردار و رفتار شهرداری تهران گفت: «در حالیکه شهردار تهران اظهار می کند که مخالف گران کردن شهر است، اما در سطح سازمان شهرداری شاهد ابداعات و اختراعاتی در مسیر مخالف اظهارات شهردار تهران هستیم. برای نمونه در لایحه  بهای خدمات آرامستان ها برای سال ۱۴۰۲ ما شاهد آن هستیم که شهرداری تهران واگذاری حق انتفاع از قبور یا به عبارتی پیش فروش قبور را رسما وارد چرخه خدمات بهشت زهرا(س) کرده است، البته پیش از این لایحه نیز سازمان مذکور خبر از اینکه به هر کد ملی صرفا یک پلاک قبر واگذار می‌شود و شرایط انتقال سند قبر به دیگران نیز برداشته شده، داده بود که این موضوعات در مصوبه بهای خدمات سال ۱۴۰۱ سازمان بهشت زهرا(س) به تصویب شورای ششم نرسید، اما اراده مدیران شهرداری بر اجرایی شدن آنها بود و حالا بعد از پیش فروش قبر و برداشتن شرایط انتقال سند قبر به دیگران در لایحه بهای خدمات آرامستان ها برای سال ۱۴۰۲، ما شاهد آن هستیم که در ردیف ۱۳ جدول ماده ۲ شهرداری تهران، می خواهد پس از تصویب شورای ششم برای نگهداشت سالیانه هر پلاک قبر، یعنی خدماتی که بر اساس وظایف ذاتی شهرداری در بهشت زهرا(س) برای نگهداشت فضای سبز، نظافت و رفت و روب انجام می شود، رقمی بالغ بر ۱۶۴ هزار تومان دریافت کند. البته این رقم برای آرامگاه های خانوادگی به ۱ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان می رسد.»

عوارض سالیانه نگهداشت قبر در آرامستان های تهران

معاون محاسبات و پایش عملکرد شورای پنجم با تاکید بر این نکته که این هزینه تا پیش از سال ۱۴۰۲، در طول تاریخ بلدیه اخذ نمی شده و در دورانی که شهردارش نمی خواهد شهر را گران کند این مبلغ با استناد به قانون درآمد پایدار و هزینه شهرداری ها، همانطور که بهای خدمات و نگهداشت شهر را از شهروندان می گیرند، قرار است اجرا شود و این بار قرار است هزینه نگهداشت قبرها را از بستگان متوفیان برای هر سال بگیرند، گفت: «آقایان با گران کردن شهر مخالف هستند و آن را کار دوره پنجم می دانند، اما می خواهند از سال آینده برای هر پلاک قبر فیش هزینه نگهداشت صادر کنند و مبلغش را بازماندگان متوفیان بگیرند!»

عوارض سالیانه نگهداشت قبر در آرامستان های تهران

این کارشناس مالی و اقتصاد شهری در ادامه با اشاره به دستورالعمل اجرایی ابلاغ شده از سوی وزیر کشور دولت رئیسی گفت: «در اجرای قانون درآمد پایدار و هزینه شهرداری ها دستورالعمل اجرایی عناوین عوارض، بهای خدمات و ترتیبات وصول آنها در تاریخ ۳۰ آذرماه سال جاری برای اجراء به شهرداری ها ابلاغ شده که وقتی به این دستورالعمل مراجعه می کنیم درجدول شماره ۳ پیوست این دستورالعمل در بخش بهای خدمات آرامستان  ها، ردی از هزینه نگهداشت سالیانه قبور نمی بینیم و تنها بر اساس دستورالعمل بهای خدمات ارایه شده در حمل، تغسیل و تدفین پیش بینی شده و حرفی از دریافت هزینه بابت انجام وظایف ذاتی شهرداری مثل نگهداری فضای سبز، نظافت، رفت و روب و… در آرامستان ذیل عنوان هزینه نگهداشت سالیانه هر پلاک قبر مشاهده نمی شود. این موضوع البته فقط با دستورالعمل ابلاغی وزیر کشور در تضاد نیست، بلکه بر اساس بند ب ذیل تبصره ۱ ماده ۲ قانون درآمد پایدار و هزینه شهرداری‌ها و دهیاری‌ها، بهای خدمات عبارت از کارمزدی است که شهرداری، سازمانها، مؤسسات و شرکت های وابسته به شهرداری ها و یا دهیاری ها در چهارچوب قوانین و مقررات در ازای ارائه خدمات مستقیم، وصول می کنند که در مورد آرامستان خدمات مستقیم مربوط به زمان حمل، تغسیل و دفن متوفی است و هزینه نگهداشت زیرساخت ها در زمره خدمات مستقیم به شمار نمی روند. زیرا زیرساخت های بهشت زهرا(س) به عنوان یک مکان یادمان در خدمت عموم قرار دارد و فقط بازماندگان متوفیان از آن بهره مند نیستند که بخواهند هزینه های خدمات غیر مستقیم و عمومی نگهداشت شهر مثل نظافت، رفت و روب، فضای سبز و… را پرداخت کنند و اخذ این هزینه دریافت دوباره بخشی از بهای فروش قبر به شمار می رود.»

عوارض سالیانه نگهداشت قبر در آرامستان های تهران

شیخ رودی با اشاره به اظهارات زاکانی درباره گران کردن شهر در دوره پنجم  گفت: «شهردار تهران مدیریت دوره پنجم شهرداری را متهم به گران کردن شهر تهران می کنند و می گویند ادبیات قبلی ها گران کردن تهران برای فراری دادن مردم به بیرون از پایتخت بود. اما در دوره مدیریت خودشان گران کردن و گرفتن بهای خدمات جدید را از بهشت زهرا(س) و بازماندگان متوفیان شروع می کنند تا زمینه دفن متوفیان تهرانی را در آرامستان های شهرهای حاشیه ای تهران فراهم کنند. اینکه تورم زمین و مسکن که خارج از اراده شورا و شهرداری بود زمینه جریان مهاجرت معکوس بخشی از مستاجران را از تهران به حاشیه تهران فراهم کرده، غیر قابل انکار است و این جریان تا الان هم ادامه دارد، اما اینکه شهرداری با گران کردن بهای خدمات بهشت زهرا(س) و اخذ هزینه جدید برای نگهداری قبور که کاملا تحت اراده و مدیریت شهرداری است زمینه دفن بخشی از متوفیان را در آرامستان های حاشیه تهران فراهم کند موضوعی نیست که قابل انکار باشد و بتوان آن را گردن شورای پنجم انداخت».

بیشتر بخوانید:

برنامه شهردار جدید تهران برای کوچاندن شهروندان + واکنش‌های کاربران

جنجالی شدن پاسخ های شهردار تهران به دانشجویان معترض دانشگاه شریف + ویدئو

مطالب مرتبط
۳ نظر

ورود

  • رفاهه بهمن ۱۶, ۱۴۰۱

    تو اروپا اینطوری نیست.
    تو غرب از وقتی درامد به دست میاری یعنی حدود ۲۵ سالگی هر ماه باید ۲۰ یورو مالیات قبرستان بدی. اینکه میگن قبر مجانیه و این حرفا همش شایعس. این ادمای غربزده این قسمتو پنهان میکنن. طرف وقتی کار میکنه یا ۱۸ سالگی یا ۲۰ سالگی یا ۲۵ سالگی این مالیات از دستمزدش کم میشه میره تو حساب شهرداری و شهرداری خرج قبرستان میکنه. تو بعضی کشورا یا مناطق که جمعیت زیاده و زمین برا قبر نیست حتی ماهی ۵۰ یورو میرسه. تازه وقتی فوت کنی تنها برا ۲۵ سال قبر باقی میمونه. بعدش یا بازمانده ایی باشه که باز خرید کنه قبر رو یا جابجا کنه. چون قبر رو به یکی دیگه میدن. استخونها رو معمولا معدوم میکنن. تازه اگه شهر گسترش نیابه و دادگاه حکم به تخریب قبرستان نده.

    برا کلیسا هم مالیات جداگانه میگیرن. ۱۰ درصد از مالیاتی که برای درامد میدی هم رو مالیات میاد میره تو جیب کلیسا. و اینطوری نیست خودت این مالیاتو بدی. وقتی صاحابکارت میخواد حقوقتو بده اینا رو حساب میکنه از حقوقت کم میکنه و به حساب دولت میریزه که میره تو جیب شهرداری و کلیسا، باقی مونده رو به حسابت میریزه به عنوان دستمزد. یعنی یه فرد تو غرب حدود ۱۰۰ دلار هم مالیات برا کلیسا میده.

    اینا قسمتها رو هیچکی نمیگه. چون میرن غرب میگن به به . از حقایقش نگیم. اما من میگم چون یه سیستم پایدار باید بتونه هزینه هاشو در بیاره.
    الان کل قبر ها هزینه هاش از شهرداری میره. از نفت میره. اینا رفاه نیست چیه پس؟

    • حامد بهمن ۱۷, ۱۴۰۱

      “الان کل قبر ها هزینه هاش از شهرداری میره. از نفت میره”
      میشه بگی چه هزینه ای داره قبر؟؟
      سنگش؟ مکانش؟ که تماما توسط خانواده متوفی پرداخت میشه!
      نگهداری و تمیز کردن و ترمیم سنگ یا محوطش؟ که توسط خانواده متوفی انجام میشه!
      هر موقع هر انتقادی از این وضع فلاکت بار میشه میپرین وسط میگین تو اروپا فلانه تو امریکا فلانه. حالتون بهم نمیخوره از خودتون؟ خجالت نمیکشید؟
      بعد ناراحت میشین که بتون میگن ساندیس خور

      • نه خجالت نمیکشم بهمن ۱۷, ۱۴۰۱

        راست میگه دیگه
        ارامگاهی که ما داریم نگهبان داره. درش بسته میشه روزا. محوطه جارو میشه
        اب سرد کن داره اونم چندتا. گل و بوته داره.
        تیر چراغ برق داره.