مضرات مصرف برنج آرسنیک دار چیست و چگونه آرسنیک برنج را کاهش دهیم؟

مضرات مصرف برنج آرسنیک دار چیست و چگونه آرسنیک برنج را کاهش دهیم؟

انتشار اخباری در فضای مجازی درباره ی واردات برنج آرسنیک دار به کشور واکنش انجمن وارد کنندگان برنج را به دنبال داشت.

مسیح کشاورز، دبیر انجمن واردکنندگان برنج درباره انتشار اخباری مبنی بر واردات برنج آلوده به سم آرسنیک اظهار داشت: این اخباری که هر از چند گاهی مطرح می‌شود کار کسانی است که می‌خواهند برای مردم دغدغه ایجاد کنند، اکنون بیشترین واردات برنج ما از هند و پاکستان بوده و اصول ما این است که سازمان غذا و دارو و سازمان استاندارد تمام آزمایش‌های شیمیایی و فیزیکی را انجام و بعد اجازه می‌د‌هند برنج وارد کشور شود. حال احتمالا از یک و نیم میلیون تن برنجی که وارد کشور می‌شود باتوجه به اینکه در هندوستان در جاهای مختلف برنج کشت می‌شود و همچنین با توجه به آب سطحی و نوع خاک این کشور؛ آرسنیک برنج با استاندرد ایران همخوانی نداشته و بعضا بالای ۱۵۰ ppm باشد.

وی با بیان اینکه قطعا برنج آلوده به سم آرسنیک برگشت داده می‌شود، افزود: در نامه‌هایی که محرمانه و یا غیرمحرمانه بین وزارت بهداشت و وزارت جهاد کشاورزی رد و بدل شده موضوع برگشت خوردن چند محموله برنج وارداتی از هند که آلوده بوده مطرح شد که در فضای مجازی این موضوع مستمسک قرار گرفته که آرسنیک برنج هندی بالا است، در حالی که اکنون با آرسنیک بسیار پایین‌تر از استاندارد ایران هم برنج وارد کشور می‌شود و مردم نباید دغدغه داشته باشند.

دبیر انجمن واردکنندگان برنج گفت: سازمان غذا و دارو در وزارت بهداشت و سازمان ملی استاندارد ۳۶۰ آیتم را آزمایش می‌کنند، مشکلی از این بابت نیست و برنج در سلامت کامل وارد کشور و توزیع می‌شود، البته سال‌های قبل هم برخی به این سناریو دامن زدند زیرا برایشان منافع دارد و در نظر داشتند جلوی برنج وارداتی را بگیرند و قیمت برنج داخلی را بالا ببرند.

وی تاکید کرد: محموله‌های آلوده به سم آرسنیک وارد بازار نشده و برگشت خورده است.

دبیر انجمن واردکنندگان برنج گفت: ۶۰ درصد برنج وارداتی از هند و ۴۰ درصد نیز از پاکستان است، واردات از تایلند هم با توجه به اینکه نمی‌توانیم انتقال پول انجام دهیم و هزینه بالا می‌رود بسیار ناچیز است.

اما آرسنیک چیست؟ مصرف برنج آرسنیک دار چه مضراتی دارد و چگونه می توان آرسنیک برنج را کاهش داد؟

آرسنیک چیست؟

مضرات برنج آرسنیک دار

آرسنیک عنصری سمی است که به شکل As نمایش داده می‌ شود.

آرسنیک معمولاً به تنهایی یافت نمی‌شود، بلکه به همراه عناصر دیگر در ترکیبات شیمیایی خاصی وجود دارد.

این ترکیبات را می‌توان در دو دسته ی کلی جای داد: آرسنیک آلی که اساساً در بافت گیاهی و جانوری یافت می‌شود، و آرسنیک غیر آلی که در سنگ و خاک یافت می‌شود و در آب حل نمی‌گردد. این نوع از آرسنیک‌ سمی‌ تر است.

هر دو نوع آرسنیک به طور طبیعی در محیط اطراف یافت می‌شود اما افزایش سطح آن به آلودگی محیط بستگی دارد.

آرسنیک تقریباً در تمامی غذاها و نوشیدنی‌ها یافت می‌شود، اما مقدار آن بسیار ناچیز است.

اما برخی غذاها حاوی مقدار فراوانی آرسنیک هستند، از جمله:

  • آب‌های آشامیدنی: میلیون‌ها نفر در سراسر جهان در معرض آب‌های آشامیدنی آلوده هستند که حاوی مقدار فراوانی آرسنیک غیرآلی است. این امر در آسیا و امریکای جنوبی بسیار شایع است.
  • غذاهای دریایی: ماهی، میگو، صدف و دیگر غذاهای دریایی حاوی مقدار قابل توجهی آرسنیک آلی، نوع کمتر سمی آرسنیک، هستند. با این وجود، صدف‌های رودخانه‌ای و برخی از انواع دیگر غذاهای دریایی نیز شامل آرسنیک غیرآلی است.
  • برنج و غذاهای برنجی: برنج بیش از هر محصول غذایی دیگری بخش قابل توجهی از آرسنیک غیر آلی موجود در محیط را جذب و در خود ذخیره می‌کند. در واقع، برنج بزرگ ترین منبع غذایی حاوی آرسنیک غیر آلی، سمی‌ترین نوع آرسنیک است.

چرا در برنج آرسنیک وجود دارد؟

مضرات برنج آرسنیک دار

همانطور که گفته شد آرسنیک به طور طبیعی در آب، خاک و سنگ یافت می‌شود، اما میزان آن در برخی مناطق بیش از بقیه است.

بدین ترتیب، به راحتی به چرخه‌ی غذایی راه می یابد و مقدار قابل توجهی از آن در بافت جانوری و گیاهی انباشته می‌شود که بخشی از آن خوراک انسان ها می‌شود.

به دلیل افزایش روز افزون فعالیت های آلوده کننده ی بشر، میزان آرسنیک موجود در مواد غذایی نیز رو به افزایش است. ‌

منبع اصلی آلودگی که موجب تشدید میزان آرسنیک می‌گردد شامل انواع خاصی از آفت‌کش‌ها و علف‌کش‌ها، ترکیبات شیمیایی محافظ چوب، کود شیمیایی فسفات، ضایعات صنعتی، فعالیت‌های معدنی، احتراق زغال‌سنگ و فعالیت‌های تصفیه‌ای است.

آرسنیک اغلب به آب‌های زیرزمینیِ نقاط خاصی از جهان که بسیار هم آلوده‌اند، راه می‌یابد.

آرسنیک راه خود را از آب‌های زیرزمینی به سمت چاه‌ها و دیگر ذخایر آبی که برای آبیاری محصولات کشاورزی و البته پخت و پز استفاده می‌شود، پیدا می‌کند.

برنج در شالیزارهایی که مستلزم آبیاری فراوان است رشد می‌کند. در بسیاری از مناطق، آبیاری برنج با آب‌های آلوده به سم آرسنیک صورت می‌گیرد.

امکان تجمع آرسنیک در خاکی که مستعد کاشت برنج است، وجود دارد و این امر مشکل را حادتر می‌سازد.

برنج نسبت به محصولات غذایی دیگر، آرسنیک بیشتری را از خاک و آب جذب می‌کند.

استفاده از آب آلوده برای پخت و پز از دیگر نگرانی‌های پیش رو است، زیرا دانه‌های برنج به آسانی آرسنیکِ آبی که در آن می‌جوشند را جذب می‌کنند.

مضرات مصرف برنج آرسنیک دار چیست؟

مضرات برنج آرسنیک دار

آرسنیک در مقدار زیاد قطعاً سمی است و تاثیرات ناخوشایندی بر سلامت دارد و حتی در برخی موارد منجر به مرگ می‌گردد.

مقدار آرسنیک موجود در برخی مواد غذایی اغلب اندک است و تاثیرات آن‌ نیز به سرعت نمایان نمی‌شود.

با این وجود، مصرف آرسنیک در بلند مدت مشکلات متعددی برای سلامتی به وجود می آورد و خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن را افزایش می‌دهد.

از جمله ی این بیماری‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انواع مختلف سرطان
  • تنگی یا انسداد رگ‌های خونی
  • فشار خون بالا
  • بیماری‌های قلبی
  • دیابت نوع ۲

علاوه بر این ها، آرسنیک بر سلول‌های عصبی نیز اثر می گذارد و عملکرد مغز را تحت تأثیر قرار می‌دهد. مصرف آرسنیک در کودکان و نوجوانان منجر به اختلال در تمرکز، یادگیری و حافظه، کاهش استعداد و مهارت‌های اجتماعی می‌شود.

مصرف آرسنیک حتی بر جنین نیز تأثیرگذار است. برخی مطالعات حاکی از آن است که مصرف زیاد آرسنیک در زنان باردار آثار مخربی بر جنین دارد، خطر تولد نوزادان معیوب را افزایش می دهد و مانع از رشد کامل نوزاد می‌گردد.

آرسنیک برنج را چگونه کاهش دهیم؟

مضرات برنج آرسنیک دار

  • برنج را پیش از پخت خوب بشویید. با این روش مقداری از آرسنیک برنج از میان می‌رود.
  • از پخت برنج با آب کم خودداری کنید.
  • برنج قهوه ای در مقایسه با برنج سفید دارای میزان آرسنیک بیشتری است به همین دلیل برنج سفید نسبت به برنج قهوه ای گزینه ی بهتری به شمار می رود.
  • در صورت امکان، از مصرف برنج‌هایی که در فصول خشک رشد می‌کنند، اجتناب کنید. زیرا در این فصول استفاده از آب‌های آلوده به آرسنیک شایع‌تر است.
  • برنج غذای عمده‌ی درصد قابل توجهی از جمعیت جهان است و بدین ترتیب میلیون‌ها نفر در سراسر جهان در معرض خطرات ناشی از مصرف آرسنیک قرار دارند. برای حل این مشکل، به رژیم غذایی خود تنوع دهید و آن را به چند ماده غذایی خاص همچون برنج محدود نکنید. با این وجود اگر برنج بخش عمده‌ای از رژیم غذایی شما را تشکیل می‌دهد، اطمینان حاصل کنید برنج مصرفی تان محصول مناطقی که آلوده نیستند، باشد.

دیجیاتو
۶ نظر

ورود

  • برنج هندی سمه اسفند ۱۴, ۱۴۰۱

    برنج هندی سمه. اصلا طرفش نریدن.
    ما ۲ ساله مصرف میکردیم. تازه چندماهه برنج پاکستانی رو جایگزین کردیم. چون یه مستند دیدم ترسیدم از مصرف برنج هندی. هندیها جنازه هاشونو میندازن تو رودخونه. معادن هم اشغالاشونو میندازن تو رودخونه. حتی اشغالهای خونگیشون رو تو رودخونه میندازن. بعد از همین رودخونه برنج میکارن. کشاورزی میکنن. تو مستنده دیدم جنازه با اب داره میره اینور هم کشاورزی میکنه. اخرای مستند دیدم یه مرده نشسته داره جمجه ی انسان میخوره. میگه این رسم و مذهبمونه و رودخونه مقدس هست این چیزا رو پاک میکنه. برا همین خیلیا برنج هندی رو کلا ممنوع کردن. ولی پاکستانی که الان ۲ ماهی هست میگیریم دقیقا همون برنجه. چون نژاد برنج یکیه. قیمتشم یکیه. بوی بهتری داره. برنج هندی انگار بوی نفت میداد. میگفتن طبیعیه.

    • ممد اسفند ۱۵, ۱۴۰۱

      شما گوش به این حرفها ندین برنج ایرانی بهترین برنج دنیاس چون صادرش میکنن و گرون میشه میخان مردمو هدایت کنن سمت برنج پاکستانی و هندی الکی آرسنیک رو مطرح میکنن گول نخورین اگه برنج ایرانی آرسنیک داشت پدرانمون ۸۰ سال عمر نمیکردن

  • حسن اسفند ۱۵, ۱۴۰۱

    همین دیشب اینترنشنال یه پست در مورد برنج های سمی تو صفحه اینستاگرامش آپلود کرد برید ببینید که برنج محسن چه کثافتیه که داریم میخوریم?

  • ارش اسفند ۱۵, ۱۴۰۱

    اگر یک مدیر عالیرتبه دولتی ،سیاسی و مذهبی پیدا کردید که اگر برنج خارجی مخصوصا هندی و پاکستانی بخورند حتما دعا کنید!!!!؟

  • علی اسفند ۱۷, ۱۴۰۱

    نظرات درباره برنج رو خوندم. یه اشتباهی که خیلیا مرتکب میشن اینه فکر میکنن برنج هندی یا پاکستانی بی کیفیته. چون شناخت درباره برنج کمه. برنجها کلا فکر کنم به دو دسته تقسیم میشن که برنجهای خوشبو یا بدو دار یکی از این دسته ها هست. ارسنیک نه تنها در برنج بلکه در هرچیزی که ریشه ایی هست وجود داره. مثلا موز خیار سیب زمینی گندم و غیره . چون منبع ارسنیک از زمین کشت هست نه خود برنج. برنج هندی و پاکستانی در واقع به محل کشت هست نه نوع برنج. چون هردو برنج یکی هستن و اسمش باسماتی هست.
    باسماتی تو خیلی از کشورا کشت میشه مثل مالزی اندونزی افغانستان ایران ترکیه مصر و غیره. برنج باسماتی هندی به علت همین الودگی زمین اصلا توصیه نمیشه.
    برنج باسماتی هم پایه ی تقریبا تمام برنجهای ایرانی هست. چون باسماتی نوع مختلفی داره و دانه بلند که به اسم هندی یا پاکستانی میشناسیم فقط یکی از انواعش هست. از نظر تغذیه ایی برنج ایرانی چندان ارزش خاصی نداره. یه جور برنج هست شبیه به برنج شمال ایرانه اما اصلش از هنده و یکی از مغذی ترین برنجهای دنیا هست. تقریبا بهترین برنج دنیا همینه که تو هلند هم کشت میشه و کیلویی حدود ۲۰۰ هزارتومنه تو المان. اصلش هم از هند میاد.
    برنج تایلندی هم بر خلاف اسمش واقعا عالیه. از نظر تغذیه ایی هم عالیه. برنج سوشی دقیقا همینه رستوران سوشی تو نیاوران همین برنج رو میخرن. زیاد درگیر بی کلاسی و لاکچری نبودنش نباشین.
    اما تو تغذیه سعی کنین متنوع باشه غذاهاتون. هفته ایی یکبار برنج کافیه. هفته ایی ۱ بار بلغور مصرف کنین. بلغور سایز مختلفی داره. مخصوصا اش بلغور تو این زمان خیلی مفیده.
    بلغور رو میشه مثل برنج پخت و با خورش های مختلف سرو کرد. خود من تو پرواز قطری با این بلغور اشنا شدیم و خیلی خوشمون اومد . با کدو و بادمجان سرخ شده و یه تیکه سینه مرغ و همین قورمه ی قیمه (بدونه عدس ) به جای برنج با بلغور سرو کرده بودن.
    برنج

  • بهروزی اسفند ۲۰, ۱۴۰۱

    دو مستند خارجی در تلویزیون در مورد سم آرسنیک در برنج دیده ام که در هر دو گفته میشد که هر محصولی که به شکل غرغابی مانند برنج تولید شود چه در هند چه در آلمان چه در ایران و … حتما دارای سم آرسنیک هست و برای از بین بردن آن باید از یک روز و یا یک شب قبل از پخت، برنج را در آب ریخته و شستشو داد و تا هنگام پخت چند بار آب آن عوض شود تا سم فوق از بین برود و به حد استاندارد برسد.